Opinie: Tussentijds tekort op transferrapport

VRIJDAG, 1 AUGUSTUS 2014, 14:30 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De transferperiode is halverwege. Goed begonnen is half gewonnen. Anderlecht heeft dus al half verloren. Aan uitgaande zijde is het druk, aan inkomende zijde heet het dat de transfermarkt nog op gang komen.


Negen miljoen euro voor Bruno en zeven en een half voor Kouyaté. Anderhalf voor Pollet en een voor Jaadi. Daarbovenop verkocht Anderlecht ook nog eens onder andere Lukaku en Canesin.

Het hoeft dus geen twijfel dat Anderlecht de afgelopen maanden meer dan twintig miljoen euro binnenhaalde. En dan hebben we het nog niet over de drie opeenvolgende lucreatieve dansjes op het kampioenenbal.

De vraag rijst of het rechtstreekse Champions League-ticket een vloek of een zegen is voor de doorsnee Anderlechtsupporter. De Champions League-miljoenen zijn al binnen en de clubleiding lijkt zich neer te leggen bij de vierde plek.

Investeren is in hun ogen dus niet nodig. Aangezien de andere Belgische clubs ook jaar na jaar hun sterkhouders verliezen, blijft Anderlecht zelfs zonder fatsoenlijke versterkingen een titelkandidaat in België.

Opleidingsclub

Anderlecht koos resoluut voor de jeugd, maar wordt stilaan een ordinaire opleidings- en transitclub. In juli 2012 zaten er 29 veldspelers in de paars-witte kern. Een dikke twee jaar later blijven er daarvan nog welgeteld vijf over. 83 procent van de veldspelers is intussen vertrokken.

De vijf overgebleven spelers, zijn hier dan nog om uiteenlopende redenen. Deschacht is een waar clubicoon en Praet een jong talent. Kljestan moet in principe deze zomer vertrekken. Suárez zou zonder blessure al lang vertrokken zijn en Cyriac zou zonder blessure zelfs nooit naar Anderlecht zijn afgezakt.

Volgende zomer lijkt een vertrek van onder andere Tielemans, Praet, Mitrovic en Najar onafwendbaar. Als Anderlecht Europees iets groots wilt verwezenlijken, zoals manager van Holsbeeck enkele maanden verklaarde, moet dat dit seizoen gebeuren.

Nog voldoende tijd?

De transferperiode duurt tot 31 augustus. In principe is er dus nog meer dan voldoende tijd. Zeker in een competitieformule waarbij het zwaartepunt in de lente ligt. Op 16 september gaat de Champions League echter al van start. Een speler die op 31 augustus wordt aangetrokken is een dikke twee weken later nog niet optimaal geïntegreerd, naar onze bescheiden mening.

Zoals u hier al kon lezen, verkoopt Anderlecht hun duurste transfers met meer dan honderd procent winst. Als Anderlecht nog maar de helft van de transferinkomsten van deze zomer opnieuw zou investeren, heeft het tien miljoen euro ter beschikking.

Gisterenavond sprong de transfer van Kanu af. Anderlecht zag hem om de een of andere bizarre reden als opvolger van Kouyaté. Kanu was een extra optie geweest –zowel op links als centraal-, maar heus niet de speler die Kouyaté ging doen vergeten.

Waarom paars-wit maar één centrale middenvelder wilt gaan halen is trouwens ook een raadsel. Met Kouyaté, Gillet, De Zeeuw en –wellicht- Kljestan verdwijnen er namelijk vier centrale opties.

Mbemba naar het middenveld trekken is trouwens ook geen optie op korte termijn. Kouyaté deed het uitmuntend op het middenveld, maar had daar al wel heel wat ervaring. Zo stond de Senegalees op het middenveld in het seizoen dat clubs als Atletic de Bilbao werden vernederd.

Zestig procent

Als Anderlecht nog maar zestig procent van hun transferinkomsten van deze zomer opnieuw zou investeren, is er om en bij de twaalf miljoen euro voor versterkingen. Zes om Kouyaté te vervangen en nog eens zes voor een centrale verdediger, een extra linksmidden en een centrale middenvelder. Liefst eentje met een goede vrije trap en hoekschop in de voeten.

Tielemans heeft het potentieel om een vrijeschopspecialist te worden, maar wat hij met de stilliggende ballen deed tegen Moeskroen, was ronduit dramatisch.

Conclusie

Anderlecht-online hoopt de komende weken een aantal versterkingen van formaat aan u te kunnen voorstellen en nadien nog eens een heerlijke Europese campagne met u te beleven. Het kan nog steeds, maar wordt wel steeds meer nu of nooit.

Sta ons ten slotte nog toe te verduidelijken dat deze tekst geen langgerekte aanval is op HVH. Een manager moet het namelijk doen met het budget dat de Raad Van Bestuur ter beschikking stelt. Of niet ter beschikking stelt.
gt;
Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.