Opinie: made in Belgium

MAANDAG, 9 MAART 2015, 14:31 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Als goudhaantjes eieren legden, kon Anderlecht zijn abonnees bij elke thuiswedstrijd trakteren op een omelet. Toch moet paars-wit vooral opletten dat die goudhaantjes hen geen windeieren leggen.


Een resem jonge toptalenten in het A-elftal en een plek bij de beste acht van Europa in de Champions League onder negentien. Anderlecht groeit steeds nadrukkelijk uit tot een sterk merk. Elk sterk merk krijgt vroeg of laat wel een aanlokkelijk overnamebod. En toch is zo’n bod niet altijd zo geweldig als het op het eerste zicht lijkt.

Facebook kocht in 2012 Instagram voor één miljard euro. Een waanzinnig bedrag, maar drie jaar later is het wel meer dan het dertigvoudige (!) waard.

Anderlecht loopt deze zomer een immens risico om een ‘Instagrammetje’ te doen. Natuurlijk gaan er deze zomer aanbiedingen komen om ‘U’ tegen te zeggen. ‘U’ is best beleefd. ‘Niet geïnteresseerd, toch bedankt’ ook.

Financieel stabiel

Anderlecht hoeft namelijk helemaal geen sterkhouders te verkopen. Het kreeg al drie jaar op rij een dozijn miljoenen voor de deelname aan de Champions League. Bovendien is de loonmassa flink teruggeschroefd.

Anderlecht investeerde inderdaad meer dan elf miljoen euro in Aleksandar Mitrovic en Steven Defour. Maar die vervingen Dieumerci Mbokani en Cheikhou Kouyaté. Mbokani leverde Anderlecht op zijn eentje al elf miljoen euro op. Kouyaté zeven en een half.

Aleksandar Mitrovic

Elf miljoen euro voor Mbokani, die als 26- en 27-jarige 34 keer scoorde in 53 competitiewedstrijden. Mitrovic zit intussen aan 29 goals in 58 competitiewedstrijden. De Serviër wordt pas binnen zes maanden … 21.

Hoe lang hij ook te dik stond. Hoe ongeïnteresseerd hij ook staat te voetballen als hij zijn dagje niet heeft. Geen enkele jonge spits in Europa kan zulke cijfers voorleggen. Mitrogol heeft een grote toekomst voor zich. Haters gonna hate.

De Serviër groeit stilaan naar zijn beste vorm toe. Het staat in de sterren geschreven dat hij gaat knallen in de play-offs. Moet je hem dan verkopen voor elf miljoen euro? Nooit. Voor vijftien? Niet geïnteresseerd, toch bedankt. Het eerste cijfer zal een twee moeten zijn.

Chancel Mbemba

Het heeft er dan weer alle schijn van dat Chancel Mbemba deze zomer voor een miljoen of zeven naar Porto trekt. Porto, de koning in het te goedkoop aantrekken en duur verkopen van spelers.

In Luik dachten ze de jackpot te hebben gewonnen toen Porto zes miljoen euro betaalde voor Eliaquim Mangala. Vorige zomer kocht Manchester City de verdediger voor … veertig miljoen euro. Evenveel als Benfica, die andere Portugese grootmacht, ontving voor een in het Astridpark niet zo populaire krullenbol die het voor negen miljoen euro weghaalde op Sclessin.

Zelfonderschatting

Onze vaderlandse competitie is niet te evenaren als het op zelfonderschatting aankomt. En dat moet maar eens gedaan zijn.

Anderlecht-online werd vorig jaar rond deze tijd uitgelachen en uitgescholden toen het beweerde dat paars-wit de titel nog kon pakken. Maar wat gebeurde er op 18 mei? Juist …

Wat als...

Een omgekochte of in het beste geval stekeblinde Noorse assistent-scheidsrechter deed de Europese dromen van Anderlecht dit seizoen uit elkaar spatten. Hij verhinderde dat Youri Tielemans en co zich ook na nieuwjaar écht aan Europa konden en kunnen tonen en dat Anderlecht deze zomer een eerlijke prijs kan krijgen voor de rastalenten.

En zoals al eerder aangehaald moet het maar eens gedaan zijn met spelers te snel en te goedkoop te laten gaan. Anders dreig je van een club die graag met jonge spelers werkt te degraderen tot een ordinaire opleidingsclub.

Waar strandt het paars-witte schip volgend seizoen als Anderlecht deze kern nog één jaar samenhoudt? Alleszins niet tegen een club als Dinamo Moskou, ook al ligt die hun budget drie keer hoger.

Natuurlijk hebben Anderlecht en België niet de status om een Mbemba of een Mitrovic tot hun dertigste hier te houden. In de zomer van 2016 verdienen een aantal goudhaantjes hun toptransfer en kan Anderlecht (na vijf titels op rij?) aan een nieuwe cyclus beginnen.

Youth League

De Youth League bewijst alleszins dat er nog talent op komst is. Anderlecht pakte vrij eenvoudig de maat van titelverdediger Barcelona. Zonder Andy Kawaya, Samuel Bastien, Alexis Scholl en Gilles Denayer. Terwijl er ook nog een zeker Tielemans in de (brede) YL-selectie zit.

Al dat talent moet echter tijd krijgen. Nog één seizoen bij de jeugd, in het seizoen 2016-2017 ervaring opdoen in het A-elftal om dan in 2017-2018 de titel te pakken. Met jongens als Aaron Leya Iseka, Mile Svilar, Alper Ademoglu, Andy Kawaya, Wout Faes en Hervé Matthys in de basis.

Reacties en haatmail zijn welkom via [email protected] - Het antwoord volgt op het veld. Ergens halverwege mei 2018.



anderlecht-online forum