Analyse: Europees voetbal

WOENSDAG, 15 FEBRUARI 2012, 19:12 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Morgenavond trekt Anderlecht naar Alkmaar om er AZ te bekampen. De afgelopen dagen werd Anderlecht zowaar in een favorietenrol geschoven. Ook Standard en Club Brugge zijn zeker niet de underdog in hun 1/16e finale.


Hoewel elke vorm van optimisme over het Belgische voetbal de laatste jaren een privilege van de Rode Duivels met de vermeende ‘gouden generatie’ bleek, doen onze clubs het dit jaar meer dan behoorlijk in Europa. Genk sprokkelde –ondanks alle kritiek- drie punten in de Champions League, en onze drie clubs in de Europa League schopten het tot groepswinnaar in de eerste ronde. Als Brugge en Standard zich plaatsen vor de 1/8e finale, nemen ze het daarin tegen elkaar op en zijn we dus al zeker van minstens één Belgische club in de kwartfinale. Als Anderlecht AZ klopt, ontmoet het in de volgende ronde PAOK Saloniki of Udinese. Twee degelijke teams maar allesbehalve onhaalbare kaarten.

De knappe prestaties in de Europa League leggen ons land ook op de UEFA coëfficiënt lijst geen windeieren. We sprongen dit jaar al over Denemarken naar plaats twaalf en kunnen die dit jaar niet meer verliezen. Integendeel: we zijn de achterstand op landen als Turkije, Griekenland en Oekraïne aan het verkleinen. Als de coëfficiënt zou worden berekend op basis van drie seizoenen in plaats van vijf zou België zelfs op plaats negen pronken. Een plaats waar een zesde Europees ticket aan verbonden is.

Dit succesje heeft vele oorzaken. De voornaamste is stabiliteit. Het niveau van onze competitie is dan misschien wel niet gestegen de afgelopen jaren, maar ons voetbal kent geen crisissen zoals vele andere competities. Zo is het Griekse voetbal op sterven na dood door de economische crisis en gaat Turkije gebukt onder een omkoopschandaal dat Fenerbache dit jaar hun deelname aan de Champions league kostte. In Spanje en Italië heerst er grote ontevredenheid over de uitbetaling van de lonen, waardoor beide competities met vertraging van start gingen. Deze week kwam ook nog aan het licht dat het Schotse Glasgow Rangers met ernstige financiële problemen kampt en zijn schulden niet kan terugbetalen.

Bovendien is het ook afwachten hoe de grote Europese clubs de intrede van de financial fair play zullen verteren. Indien clubs met grote schulden ook daadwerkelijk de toegang tot de Europese competities wordt geweigerd, zullen onze clubs er enkel maar wel bij varen.





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.