Analyse: Henriksen versus Stanciu

VRIJDAG, 26 AUGUSTUS 2016, 19:44 - Sporting W.
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS Markus Henriksen en Nicoloae Stanciu zijn de twee namen die het vaakst vallen om het paars-witte middenveld te versterken. Hoewel ze op dezelfde positie spelen, zijn het compleet verschillende types.

Heel ruw vergeleken zou Henriksen de vervanger van Defour worden en Stanciu die van Praet. De Noor kost echter om en bij de vijf miljoen euro en voor Stanciu zouden de Roemenen zelfs het dubbele vragen.

Beide spelers zouden enkel naar Anderlecht kunnen komen indien Youri Tielemans nog zou vertrekken. Aangezien het daar niet naar uitziet, wordt het dus één van de twee. Maar wie zou de beste keuze zijn?

Henriksen(AZ) is een fysiek sterke middenvelder van 1m87, die op tien, acht en in principe zelfs op positie zes uit de voeten kan.

De Noor beschikt over een enorme motor. Een box-to-boxmiddenvelder, zeg maar. Een grotere versie van Defour, maar defensief misschien iets minder goed. 

Henriksen scoorde 26 goals en gaf 14 assists in 108 wedstrijden in de Eredivisie.

Stanciu(Steaua Boekarest) is met zijn 1m70 een stuk kleiner. Hij is minder geschikt om lager op het middenveld te spelen, maar kan wel op de linker- en rechterflank spelen.

Een voetballer met het Anderlecht-DNA. Een type dat zou kunnen uitgroeien tot een prins van het park. Eerder Praet dan een Defour dus.

In Roemenie was hij in 133 wedstrijden goed voor 23 doelpunten en 24 assists. Degelijke cijfers in een bescheiden competitie.

Vorig jaar ontplofte hij echter: 12 goals en 10 assists in 28 wedstrijden. Met elf doelpunten en veertien assists in 105 wedstrijden deed hij het de vorige seizoenen dus erg matig. Een laatbloeier.

We twijfelen er niet aan dat Stanciu een goede voetballer is en een meerwaarde kan zijn voor Anderlecht. Maar gaat paars-wit haar transferrecord verpulveren voor iemand van 23 die één goed seizoen afwerkte in een kleine competitie als de Roemeense? Wellicht niet.

Bovendien is een driehoek met Leander Dendoncker, Youri Tielemans en Stanciu (of Sofiane Hanni) wel érg aanvallend. Een verademing in de kleinere wedstrijden, maar bijna onmogelijk in de topmatchen.

Zowel qua profiel als qua budget geloven we niet dat Anderlecht echt geïnteresseerd is in Stanciu. Tenzij Tielemans alsnog zou vertrekken, waar het voorlopig allerminst naar uitziet.

Evenwicht

Anderlecht is al een hele tijd op zoek naar het evenwicht op het middenveld. En na het vertrek van Praet en Defour, gaat Stanciu dat probleem niet oplossen.

Het zou ons niets verbazen mocht Anderlecht al gekozen hebben. Het wil Hendriksen, maar flirt met Stanciu om de Noor onder (tijds)druk te zetten.

Een driehoek met het punt naar achter met Dendoncker, Henriksen en Tielemans heeft alles. Loopvermogen, lengte, offensieve en defensieve kwaliteiten.

Hanni moet in dit scenario naar de flank, waar hij in principe minder uit de verf komt. Wanneer paars-wit écht op zoek moet naar een doelpunt kan Dendoncker echter nog een rij achteruit en kunnen Henriksen, Tielemans en Hanni de driehoek vormen.

Als Anderlecht Henriksen haalt, kan Weiler binnen enkele maanden (*) deze elf opstellen: Roef, Obradovic, Nuytinck, Kara, Appiah, Dendoncker, Henriksen, Tielemans, Hanni, Najar & Teodorczyk. Bovendien beschikt Weiler met Acheampong, Chipciu, Capel en eventueel Sylla en Okaka nog over heel wat offensieve wapens om een wedstrijd te doen kantelen.

Voeg daar nog één (of laat ons even dromen: twee?) voetballende centrale verdedigers aan toe en je kan zomaar het beste elftal sinds lang opstellen.

We leven op hoop en hoop doet leven. Nog minstens vijf dagen.

* Ivan Obradovic is nog geen honderd procent fit, Andy Najar is nog langere tijd out.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.