Wat u moet weten over Spartak Trnava

DINSDAG, 18 SEPTEMBER 2018, 13:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Overmorgen start Anderlecht zijn Europese campagne met een uitwedstrijd bij Spartak Trnava. De club uit Slovakije is een nobele onbekende voor de Belgische voetballiefhebber. Hoog tijd om 'de Witte Engelen' eens onder de loep te nemen.

Geschiedenis

Spartak Trnava werd opgericht in 1923. De hoogdagen van de club situeren zich eind jaren '60, begin jaren '70. Tussen 1968 en 1973 werd het vijf keer in zes jaar kampioen van Tsjechoslovakije. Tot vorig jaar waren dit de enige landstitels van de club. Ook Europees gooide Trnava in die periode hoge ogen. In 1969 strandde Trnava in de halve finale van de Europabeker voor Landskampionenen tegen Ajax. In 1973 en 1974 werd de kwartfinale bereikt.

Na het uiteenvallen van Tsjechoslovakije speelde Trnava op één seizoen na altijd in de hoogste klasse van Slovakije. Daar nestelt het zich doorgaans in de betere middenmoot.

Vorig seizoen

Na twee vierde en een zesde plaats de jaren voordien, verraste Trnava vorig seizoen door de landstitel te pakken. Na 32 wedstrijden telde het vijf punten meer dan Slovan Bratislava. Verdediger Boris Godal werd uitgeroepen tot beste speler van het seizoen. Coach Nestor El Maestro werd Trainer van het Jaar. Met zeven doelpunten en zes assists was de Oostenrijker Marvin Egho hun meest productieve speler. Trnava speelde vorig seizoen geen Europees voetbal.

Dit seizoen

Na het behalen van de landstitel vertrok coach El Maestro naar CSKA Sofia in Bulgarije. Hij werd opgevolgd door Radoslav Latal, een Tsjech die in zijn hoogdagen als speler een ploegmaat was van Marc Wilmots bij Schalke 04. Als coach oogt zijn palmares mager.

Als kampioen kwam Trnava dit seizoen in actie in de voorrondes van de Champions League. In de eerste en tweede voorronde elimineerde het Zrinjski Mostar (1-0 en 1-1) en Legia Warschau (0-1 en 2-0). In de derde voorronde werd Trnava gewipt door Rode Ster Belgrado. Beide duels eindigden op 1-1, maar in de verlengingen van het tweede duel scoorde Rode Ster het winnende doelpunt.

Trnava kon herkansen in de laatste voorronde van de Europa League en deed dit met succes. Tegen het Sloveense Olimpija Ljubljana won met uit met 0-2. De thuiswedstrijd een week later eindigde op 1-1. Trnava plaatste zich zo voor het eerst voor de poules van de Europa League.

In de competitie loopt het minder vlot. In acht wedstrijden kon Trnava nog maar twee keer winnen. Twee keer speelde het gelijk en vier keer werd verloren. Van zijn laatste vier duels kon Trnava er geen enkel winnen. Met acht punten staat de club momenteel achtste op twaalf clubs. Trnava is een erg stugge ploeg: in acht duels scoorde het amper vijf doelpunten, maar het incasseerde er evenveel.

Spelerskern

Van de kampioenenploeg vertrokken deze zomer spits en topschutter Egho (naar Randers), de ervaren middenvelder Pehlivan (Gençlerberligi) en doelman Vantruba (Slavia Praag). De 20-jarige flankspeler Erik Jirka trekt op 1 januari voor 750.000 euro naar Rode Ster Belgrado. Hij wordt zo de op twee na duurste uitgaande transfer ooit.

Jirka is ongetwijfeld één van de spelers voor wie Anderlecht moet uitkijken. Ook de Tsjech Jiri Kulhanek is jong en talentvol. Trnava huurt de middenvelder, een vaste waarde bij de Tsjechische U21, voor een half jaar van Sparta Praag. De Georgische middenvelder Davit Skhirtladze scoorde de voorbije twee seizoenen dertien keer in de Deense hoogste klasse. Met Ali Ghorbani haalde Trnava ook een spits in Iran. Nadeel is evenwel dat de drie genoemde nieuwkomers pas begin september arriveerden en dus nog niet ingespeeld zijn.

Voor de rest is Trnava een ploeg zonder uitschieters. Competitie en Europees samen is er slechts één speler die meer dan één keer scoorde dit seizoen. Middenvelder Erik Grendel, vorig seizoen nog bankzitter bij het Poolse Gornik Zabrze, deed de netten Europees twee keer trillen.

Stadion

Anderlecht zal donderdag niet terechtkomen in een kil en oud Oostblok-stadion. Trnava speelt in een moderne arena. Het Stadion Antona Malatinskeho werd gebouwd in 1921, maar in 2013-2015 volledig vernieuwd. Het biedt plaats aan ongeveer 20.000 toeschouwers en de Slovaakse nationale ploeg speelt er momenteel haar wedstrijden.

Belgisch verleden

Trnava speelde tot nu toe één keer tegen een Belgische club. Dat was in het seizoen 1972-1973 en de tegenstander toen was ... Anderlecht. Beide ploegen stonden tegenover elkaar in de tweede ronde van de Europabeker voor Landskampioenen. Trnava won twee keer met 1-0. Bij Anderlecht speelden onder meer Georges Heylens, Gilles Van Binst, Jean Dockx, Paul Van Himst en Rob Rensenbrink mee.



anderlecht-online forum