Openingsmatchen van de laatste tien seizoenen

ZONDAG, 21 JULI 2019, 09:21 - TCV

ANDERE Anderlecht opent volgende zondag het nieuwe seizoen in een thuiswedstrijd in het Lotto Park tegen KV Oostende. We gingen even na hoe het Anderlecht verging in de openingswedstrijden tijdens de voorbije tien seizoenen. Laat ons hopen dat, ongeacht het resultaat van de openingsmatch tegen Oostende, het vervolg van de competitie beter zal verlopen dan vorig seizoen.

Seizoen 2009-2010: Kortrijk – Anderlecht: 0-2
Tien jaar geleden boekte Paars-wit in zijn eerste wedstrijd van het seizoen een relatief makkelijke zege op het veld van Kortrijk. Anderlecht speelde destijds onder andere met Biglia, Boussoufa, Suarez en Frutos (die na 75' De Sutter kwam vervangen). Boussoufa opende vroeg de score en in de 71ste minuut legde Wasilewski de eindstand vast met een kopbal op vrije trap van Boussoufa. Anderlecht werd dat seizoen afgetekend kampioen, legde een mooi parcours af in Europa (1/8 finale eruit tegen Hamburg) en zag Lukaku doorbreken.

Seizoen 2010–2011: Anderlecht – Eupen: 4-1
Promovendus Eupen leidde verrassend in het Constant Vanden Stockstadion bij de rust en Anderlecht kon pas in de tweede helft de ban breken met de gelijkmaker van Suarez. Daarna ging het vlot en legden Legear, nogmaals Suarez en Boussoufa de eindstand vast op 4-1. Anderlecht zou de reguliere competitie als leider afsluiten, maar kende een erg zwakke Play-off met slechts elf op dertig. Daarmee tuimelde het terug naar de derde plaats in de eindstand. Dit was ook het seizoen van de fameuze kolder met de penalty's thuis tegen Partizan Belgrado. Anderlecht miste drie elfmeters tijdens de strafschoppenreeks en kon de deelname aan de Champions League vergeten.

Seizoen 2011-2012: OH Leuven – Anderlecht: 2-1
Anderlecht mocht opnieuw het seizoen openen tegen een ploeg die was gestegen uit Tweede Klasse. In Leuven liep het een flinke teleurstelling op. Hoewel Lukaku een penalty miste en Odoi rood kreeg, scoorde Lukaku toch de 0-1 en leek Anderlecht op weg naar de zege. Maar in de tweede helft zette OHL de situatie recht met onder andere een owngoal van Gabriel. Deze Braziliaan, die van Werder Bremen kwam, speelde welgeteld vier matchen voor Anderlecht. Anderlecht werd dat jaar kampioen in de allerlaatste minuut in de thuismatch tegen Club Brugge door een penalty van Gillet (1-1).

Seizoen 2012-2013: Kortrijk – Anderlecht: 1-1
Alweer een opener in het Guldensporenstadion, maar deze maal werd het een gelijkspel. Anderlecht kwam vrij snel op achterstand en had moeite met Kortrijk. Na de pauze miste Mbokani een penalty en kon Deschacht toch nog voor de gelijkmaker zorgen. In het eerste jaar onder John van den Brom won Anderlecht de titel na een ware thriller in de allerlaatste match tegen revelatie Zulte Waregem. Biglia zette via een afgeweken vrije trap de 1-1 eindstand op het bord waardoor Anderlecht kampioen was.

Seizoen 2013-2014: Anderlecht – Lokeren: 2-3
Anderlecht liet zich verrassen door Lokeren waar nieuwkomer Hans Vanaken de hoofdrol opeiste door tweemaal te scoren. Bruno en Gillet zorgden voor de Paars-witte goals. Anderlecht kende een erg matige competitie, waarin het met tien punten achterstand eindigde op Standard. Maar er volgde een sterke terugkeer in de Play-offs met 22 op 30 (15 op 15 in de laatste vijf wedstrijden). Anderlecht werd alsnog kampioen onder Hasi die Van den Brom had opgevolgd.

Seizoen 2014 – 2015: Anderlecht – Royal Mouscron-Péruwelz: 3-1
Anderlecht boekte een vrij makkelijke zege en opende de score via Acheampong. Moeskroen kwam wel op gelijke hoogte in de tweede helft, maar Mitrovic en Suarez zetten orde op zaken. In de competitie eindigde Anderlecht als derde, maar wel op slechts vier punten van Club Brugge. Anderlecht haalde 17 punten in de Play-offs, maar het was AA Gent dat zich tot kampioen kon kronen. Anderlecht strandde op de derde plaats.

Seizoen 2015-2016: Anderlecht – Waasland-Beveren: 3-2
Anderlecht leek op weg naar een eenvoudige zege met goals in de eerste helft van Gillet en Sylla. Maar Waasland-Beveren kwam verrassend gelijk en scoorde tweemaal binnen vijf minuten, namelijk in minuut 71 en 76. Uiteindelijk knalde Tielemans met een mooi afstandsschot Anderlecht alsnog naar de zege in de toegevoegde tijd. In de competitie eindigde Anderlecht weer derde en in de Play-offs was Club Brugge te sterk. Anderlecht werd tweede na 19 op 30 te hebben behaald in de Play-offs.

Seizoen 2016-2017: Excel Moeskroen – Anderlecht: 1-2
Anderlecht had de Zwitser René Weiler aangesteld als de nieuwe trainer en na een vroege achterstand in de eerste helft konden Acheampong en Sylla toch de zege mee naar Brussel halen. Paars-wit speelde een zeer goede Europese campagne met een nipte uitschakeling in de kwartfinale in Manchester United. Paars-wit ging als leider de Play-offs in en daarin volstond 21/30 om het kampioenschap te vieren.

Seizoen 2017-2018: Antwerp FC – Anderlecht: 0-0
Op de Bosuil werd de openingsmatch een scoreloos gelijkspel, hoewel Anderlecht kansen kreeg om het laken naar zich toe te trekken. Antwerp zou zich snel manifesteren als een taaie tegenstander die het alle clubs moeilijk kon maken. Anderlecht einde de reguliere competitie op twaalf punten van Club Brugge. In de Play-offs ging het van kwaad naar erger en na een zeer povere twaalf op dertig was de derde plaats een feit.

Seizoen 2018-2019: Kortrijk – Anderlecht: 1-4
Dat een openingswedstrijd geen indicatie hoeft te zijn voor de rest van het seizoen, zagen we vorig jaar toen Anderlecht heel makkelijk en met zeer degelijk voetbal ging winnen in Kortrijk. Het startte de competitie met 12/12, maar daarmee was het hoogtepunt van het seizoen al meteen bereikt. Anderlecht zakte als een pudding in elkaar en moest vechten om Play-off 1 te halen. Daarin haalde het een ronduit beschamende zes op dertig. Paars-wit eindigde als zesde en behaalde voor het eerst in 56 jaar geen Europees voetbal. Ook in de Beker van België en in Europa werd Anderlecht belachelijk gemaakt.