Analyse: seizoenbegin

DONDERDAG, 1 SEPTEMBER 2011, 01:58 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De eerste vijf speeldagen zijn achter de rug. De transfermarkt sloot zonet en onze clubs genieten van een vrij weekend doordat onze nationale trots aan zet is. Het leek ons een ideaal moment om een eerste balans op te maken


Acht punten uit vijf wedstrijden. Op het eerste zicht een magere oogst voor de paars-witte tittelpretendent. Toch is er geen reden tot paniek. Anderlecht klopte met Lokeren en Mechelen twee play-off 1 kandidaten en was zeker niet de mindere ploeg op bezoek bij Club Brugge, de meest genoemde concurrent voor de titel. De nederlaag tegen OHL op de openingsspeeldag was pijnlijk, maar Anderlecht speelde een uur met tien en creëerde de beste kansen. Het gelijkspel tegen Bergen kwam er na een 2-0 achterstand en een erg strenge rode kaart voor Samuel.

Champagnevoetbal is het nog lang niet, maar misschien komt dat nog wel. Verdedigend is het door de vele schorsingen en de blessure van Mazuch nog niet wat het moet zijn, maar in het aanvallend compartiment is de weelde enorm. Indien de paars-witte ziekenboeg de komende weken en maanden leegloopt (Mbokani-Molins-Vargas-Mazuch) en er geen steenrijke Rus meer op Zaventem landt met een koffer vol olieroebels, ziet het er erg goed uit voor Anderlecht. De titel en het daaraan gekoppelde Champions League ticket behalen, is de enige en beste manier om de spreekkoren tegen de manager te doen verstommen en vergeten. Maar is de paars-witte spelersgroep daar wel voldoende sterk voor? En hoe sterk valt de concurrentie in te schatten?

Na vijf wedstrijden delen drie clubs de leiding: Mechelen, Cercle Brugge en Gent. Ook zij verloren echter al vijf punten. Voor het eerst sinds de invoering van het driepunten-systeem (vanaf 1995-1996) volstaan tien punten om na vijf speeldagen aan de leiding te staan. Club Brugge volgt samen met promovendus Bergen op één punt, Anderlecht, Kortrijk en Standard op twee. Nog opmerkelijk is dat het verschil tussen plaats 1 en plaats 12 amper vier punten bedraagt.

Sint-Truiden geeft momenteel de minst sterke indruk, maar staat al jarenlang bovenaan het lijstje met verwachte degradanten. Het is echter maar de vraag of de nieuwe voorzitter er goed aan heeft gedaan door een monument en meester motivator als Guido Brepoels te ontslaan. Ook Westerlo heeft nog maar één punt, maar coach Ceulemans heeft de reputatie zijn team tegen het einde van het seizoen veilig in de middenmoot te brengen. De twee nieuwkomers in eerste, OHL en Bergen, doen het momenteel uitstekend, maar het is een vraagteken hoe lang ze dat kunnen volhouden en het degradatiespook van hun velden kunnen weghouden.

Ook bovenin zijn voorspellingen voorbehouden voor zonderlingen met een glazen bol. Onze vaderlandse competitie lijkt dit jaar even onvoorspelbaar als de lotto. Maar de nationale loterij vindt wekelijks wel een paar honderdduizenden gekken die het toch proberen en ook uw favoriete site vond in mezelf iemand die een poging wilde wagen.

Club Brugge heet de grootste titelkandidaat te zijn en heeft een aantal zeer degelijke transfers gedaan. Toch dreigt de breedte van hun kern lelijk tegen te vallen. Naast hun type elftal traden ze de afgelopen weken aan met een bank die voornamelijk uit jongelingen zonder ervaring in eerste klasse bestond. In een competitievorm waarbij de beslissing pas helemaal aan het slot zal vallen door de beruchte play-off’s, dreigt die kwantitatieve handicap hun de titel te kosten. Toch is de kans groot dat ze tot het bittere einde zullen meestrijden om de hoofdprijs.

Standard verloor met Witsel, Defour, Mangala en Carcela vier sterkhouders. De vervangers vallen –voorlopig- te bleek uit. Binnen de club geeft men al enkele weken toe dat dit een overgangsjaar wordt. Als de resultaten de komende weken tegenvallen dreigt het misschien wel een overgangsjaar op de rand van play-off 1 en op de rand van een supportersopstand te worden.

Racing Genk verloor Courtois, Matoukou en Mavinga en moet het meer dan een half jaar zonder Joneleit doen maar haalde met Sandomierski, Benteke, Sarr, Masuero, Simaeys, Grimi en Hyland een aantal degelijke spelers binnen. De Europese midweek wedstrijden zullen hun erg veel punten kosten. Play-off 1 halen mag met deze kern geen probleem zijn, maar een tweede titel op rij zal wellicht te hoog gegrepen zijn.

Gent zal zonder al te veel problemen play-off 1 halen, maar plaats drie lijkt het hoogst haalbare. Mechelen strandde twee jaar op rij net naast play-off 1 en verdient dit jaar eigenlijk die top zes. Onder aanvoering van een ijzersterke Gorius zou dat wel eens kunnen lukken. Lokeren begon net als vorig jaar erg matig, maar zal de weg naar boven wel snel inzetten. Zulte Waregem ten slotte, heeft grote ambities, maar hun kern zal uiteindelijk toch onvoldoende sterk blijken om play off 1 te halen. Tenzij Moussa Maazou nog eens boven zichzelf kan uitstijgen.