Kums dirigeert Anderlecht naar winst

ZONDAG, 11 NOVEMBER 2018, 17:09 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Onder impuls van een ijzersterke Sven Kums heeft Anderlecht thuis AA Gent met 2-0 verslagen. De oud-Buffalo was alomtegenwoordig en scoorde beide doelpunten, zijn eerste voor Anderlecht. Nog een pluspunt: Anderlecht hield eindelijk nog eens de nul.

In vergelijking tot de voorbije weken bracht Hein Vanhaezebrouck heel wat verrassende namen aan de aftrap. Vranjes, Milic en Bornauw waren niet inzetbaar, maar jongens als Saelemaekers, Gerkens en Bakkali moesten zich tevreden stellen met een plaats op de bank. De jonge Ghanees Dauda kwam voor het eerst aan de aftrap.

Anderlecht beleefde een droomstart. Al na vier minuten voetballen krulde Sven Kums een vrije trap heerlijk in doel, zijn eerste treffer in het Anderlecht-shirt. Na de vroege voorsprong nam Gent het commando over. Op het kwartier was er een goede Didillon nodig om Limbombe van de gelijkmaker te houden. Kort voor het half uur kwam Kums dichtbij zijn tweede, maar Kalinic moest niet onderdoen voor zijn collega aan de overkant. Ook Dauda kwam dichtbij de 2-0, maar hij gleed een kopbal van Sanneh net naast.

Tien minuten voor de rust viel Gent met tien. Na consultatie van de VAR nam scheidsrechter Lambrechts de juiste beslissing door Verstraete met rood van het veld te sturen. Op slag van rust raakten zowel Kums als Yaremchuk nog de lat. De 1-0-voorsprong van Anderlecht halfweg was verdiend.

Met een man minder kwam Gent het vinnigst uit de kleedkamer. Yaremchuk en Limbombe kregen goede kansen, maar miste. Tussendoor deed Dimata hetzelfde. Het Anderlecht-publiek kon het Gents overwicht niet smaken en op het uur kwamen de eerste fluitconcerten. Tijd voor Kums om nog eens iets uit zijn schoenen te toveren. Met een geweldig schot in de bovenhoek legde hij de wedstrijd in een definitieve plooi.

Nadien claimde Dimata nog een strafschop, probeerden Trebel en Saief de score op te drijven en zag Dimata een doelpunt afgekeurd voor buitenspel. In de slotminuut kreeg ook Plastun nog rood toen hij de doorgebroken Dimata neertrok. En Trebel kreeg in zijn laatste match van 2018, dinsdag gaat hij onder het mes, nog een applausvervanging.

Door deze zege komt Anderlecht tot op één punt van Club Brugge en Antwerp. Genk blijft op kop.