"Anderlecht probeerde Tolu van ons te stelen"

VRIJDAG, 3 FEBRUARI 2023, 13:48 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS In een gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt makelaar Didier Freney hoe het komt dat Tolu Arokodare Anderlecht op het laatste moment liet zitten voor Racing Genk. "Anderlecht wilde ons uitsluiten. Jammer. Het aanbod van Genk was bovendien interessanter."

Freney begint zijn verhaal met te zeggen dat Anderlecht op 25 januari contact met hem opnam voor Bamba Dieng (Marseille). Omdat die op weg was naar Lorient, tipte Freney Anderlecht naar eigen zeggen over de situatie van Arokodare bij Amiens. Fredberg zou dat bericht niet beantwoord hebben.

Op 30 januari verneemt 's avonds Freney dat Anderlecht toch contact heeft gezocht met Arokodare, zonder hem in te lichten. Nochtans heeft hij een mandaat van de speler. Freney contacteert Fredberg, die antwoordt dat ze 's ochtends zullen praten. Dinsdagochtend blijft het echter stil vanuit Neerpede. Anderlecht zet intussen alles op alles om een deal met Amiens te sluiten over een uitleenbeurt met koopoptie. Arokodare gaat zelfs zijn medische testen afleggen. Alleen.

Diezelfde dinsdagochtend nemen twee makelaars namens Genk contact op met Freney. Ze zien in Arokodare de ideale vervanger van Onuachu. Freney pikt Arokodare op en rijdt met hem naar Genk. "Ik voelde me niet verplicht om Anderlecht in te lichten", zegt hij. "Anderlecht wilde ons uitsluiten. Jammer, maar ze hebben zich vergist." Volgens Freney was het voorstel van Genk interessanter voor de speler.

Freney stelt dat hij correct heeft gehandeld en dat als Anderlecht hem had betrokken, hij paars-wit zou hebben ingelicht over het voorstel van Genk. "Dan konden we samen tot een oplossing komen", zegt hij. "Anderlecht heeft geprobeerd om Tolu van ons te stelen en dat is niet correct."

Volgens Freney heeft deze hele zaak niets te maken met het geschil tussen Anderlecht en hem van enkele jaren voordien. "Wraak? Ik heb Tolu zelf aangeboden." Het is louter de manier van werken van Fredberg in dit dossier dat ervoor gezorgd heeft dat het zo gelopen is. "Ik stuur berichten en krijg geen antwoord. Zo werkt het niet. Je oogst wat je zaait."

Reactie Anderlecht

Het Laatste Nieuws vroeg Anderlecht om een reactie, maar de club liet weten geen commentaar te geven bij interne, vertrouwelijke onderhandelingen met spelers of clubs.

Reactie Genk

In Het Nieuwsblad komt Dimitré De Condé, als head of football verantwoordelijk voor de transfers bij Racing Genk, ook nog even terug op hoe het allemaal gelopen is. Volgens hem volgde Genk de spits al drie jaar en kwam het in actie toen dinsdag duidelijk werd dat Onuachu zou vertrekken. "Wie er op dat moment nog met hem onderhandelde, was voor ons irrelevant", zegt De Condé. "Of ik al een boos telefoontje kreeg uit Anderlecht? Neen en ik zou ook niet weten waarom."

Volgens De Condé was Arokodare meteen enthousiast toen Genk zich meldde. Hij kende de club al via Stephen Odey, een ex-speler van Genk met wie hij bij Amiens voetbalde. De Condé stipt ook aan dat de actuele situatie in het voordeel van Genk speelt. "Wanneer een speler aangeeft overtuigd te zijn te willen komen, doen we er alles aan om de transfer te laten lukken. Zo simpel is het."

 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.