Wat is een niet-uitvoerend voorzitter?

ZONDAG, 15 JANUARI 2023, 08:53 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Wouter Vandenhaute zet een stap opzij en wordt niet-uitvoerend voorzitter van Anderlecht. Weer een nieuwe functietitel die opduikt. Maar wat is dat eigenlijk, een niet-uitvoerend voorzitter? We leggen het even uit.

Op de website van Navigator, een organisatie die informatie aanbiedt voor juristen en fiscalisten, staat het verschil tussen uitvoerende en niet uitvoerende bestuurders beschreven.

"Uitvoerende bestuurders hebben de 'uitvoering van de vennootschap' in handen. Daaronder kan men onder meer de vertegenwoordiging begrijpen. Uitvoerende bestuurders oefenen het dagelijks bestuur uit", zo klinkt het.

"Niet uitvoerende bestuurders zijn bestuurders aan wie geen specifieke uitvoerende taken zijn opgedragen en die als hoofdtaak hebben om de hoofdlijnen van het beleid vast te stellen en toezicht te houden op degenen die het dagelijks bestuur uitoefenen."

"Besluiten van het bestuur worden in beginsel door het bestuur als geheel genomen. De niet uitvoerende bestuurders zijn volwaardig lid van het bestuur. De niet uitvoerende bestuurders nemen deel aan en zijn naast de uitvoerende bestuurders direct verantwoordelijk voor de besluitvorming over de algemene beleidslijnen. De niet uitvoerende bestuurders hebben binnen het algemeen bestuur een stem die in beginsel even zwaar telt als die van de uitvoerend bestuurders."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.