Van Driessche: "Eerste geel Baah was voor slag"

MAANDAG, 4 SEPTEMBER 2023, 21:11 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Opmerkelijk: scheidsrechter Bram Van Driessche himself geeft vanavond uitleg bij enkele opmerkelijke situaties tijdens de wedstrijd Genk - Anderlecht van gisteren. Hij duidt onder meer de gele kaarten van Bonsu Baah. En het akkefietje met Jan Vertonghen aan het einde van de wedstrijd.

Meestal is het iemand van de scheidsrechtersbazen die de uitleg komt geven, vandaag zijn het twee arbiters zelf die plaatsnemen in de zetel bij Dave Peters. Samen overlopen ze enkele opmerkelijke feiten. De scheidsrechters vertellen waarom ze bepaalde beslissingen genomen hebben. Erg verhelderend.

Over de eerste gele kaart van Baah

Volgens sommigen voelde Van Driessche de wedstrijd slecht aan door Baah een vroege gele kaart te geven omdat hij weigerde de bal aan Vertonghen te geven. Klopt niet, vertelt de scheidsrechter.

"Wat niemand weet, is dat ik wBonsu Baah een gele kaart heb geven voor de roekeloze beweging met zijn arm in het gezicht van Theo Leoni", vertelt de scheidsrechter. "Daarop ontstaat een confrontatie die wordt uitgelokt door Jan Vertonghen. Ook die bestraf ik met een gele kaart omdat ik dit soort gedrag niet aanvaard op een voetbalveld. Of dat nu in het begin of op het einde is, dat maakt geen verschil. Volgens de richtlijnen kan ik niet anders dan geel geven."

"Ik heb beide spelers ook verteld waarom ze beiden de gele kaart kregen. Maar in het heetst van de strijd gaat dat al eens verloren."

Over de tweede gele kaart van Baah

Wat later krijgt Baah een tweede geel. "Ik sta vlakbij en dus heel goed geplaatst. De speler komt te laat en raakt zijn tegenstander twee keer. Vooral het contact met de linkervoet is roekeloos, met de studs op de voet van de tegenstander."

"Dat is gewoon een gele kaart. Of het de eerste of de tweede is. Of het kort na elkaar is of niet. Dat is heel jammer, maar daar kan je als scheidsrechter geen rekening mee houden. De feiten zijn dat dit een tweede gele kaart rechtvaardigt."

"Als het later in de wedstrijd gebeurt, zou iedereen het een logische gele kaart vinden. Nu is er commotie omdat het kort na elkaar gebeurd en het de spanning verhoogt."

Akkefietje Vertonghen en Cuesta

"Ook hier was ik heel dichtbij, maar toch kon ik niet vermijden dat er een confrontatie ontstond", zegt Boterberg. "De lijnrechter kent een ingooi toe. Vertonghen reageert daarop en Cuesta wil Vertonghen tegenhouden om te vermijden dat er een confrontatie komt. Er is geen slag ofzo."

"De aanstokers van dat incident zijn voor mij Arteaga en Vazquez. Hen heb ik bestraft met een gele kaart."

Over vermeende excuses

Na de wedstrijd beweerde iemand uit het Genkse kamp dat scheidsrechter Van Driessche zou gezegd hebben dat hij bij de rode kaart van Baah in de fout is gegaan. "Dat klopt niet", is Van Driessche formeel. "Dat wil ik benadrukken. Ik heb Genk-coach Wouter Vrancken, die na de match op het terrein kwam, uitgenodigd in de kleedkamer. Hij is gekomen en we hebben samen de beelden bekeken."

"Ik heb hem uitgelegd waarom ik de eerste gele kaart heb gegeven en waarom de tweede. Wouter was heel correct. Hij had een andere mening, wat zijn goed recht is. Ik zei hem dat ik nog steeds achter mijn beslissingen stond. Dat doe ik vandaag nog steeds. Volgende keer zal ik ook gewoon hetzelfde doen."

"Dat ik me verontschuldigd zou hebben of zou gezegd hebben dat ik de rode kaart niet zou mogen geven hebben, is honderd procent niet waar", besluit Van Driessche.

Bron: KBVB



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.