Na de klacht: hoe gaat het nu verder?

ZONDAG, 24 DECEMBER 2023, 22:47 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Nu Genk een klacht heeft ingediend en de wedstrijd tegen Anderlecht wil herspelen, is de bal aan het rollen. Maar hoe gaat het nu verder? Het Laatste Nieuws lijstte het even op.

Racing Genk legde zijn klacht neer bij het Referee Department. Dat orgaan moet oordelen of er sprake is van een scheidsrechterlijke dwaling of menselijke fout. De meeste analisten verwachten het eerste, namelijk een 'inbreuk tegen de regels van het spel'. In dat geval gaat het dossier naar de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal.

Deze Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal moet vervolgens "nagaan of de vergissing de gang van het spel grondig heeft beïnvloed en beslist in dat geval tot de ongeldigheid van de wedstrijd", aldus het bondsreglement. Met andere woorden: de Disciplinaire Raad beslist of de wedstrijd al dan niet herspeeld moet worden.

Beroep bij het BAS

Als er een uitspraak is, kunnen Anderlecht, Genk en gelijk welke andere belanghebbende club in beroep gaan bij het BAS. In theorie toch, want of het veel zal uitmaken. Toen in 2020 werd beslist om de match tussen Beerschot en Virton te herspelen, gingen Virton en Westerlo in beroep bij het BAS. Dat BAS oordeelde toen dat het niet bevoegd was om een uitspraak te doen.

Debast niet meer geschorst

Als de wedstrijd herspeeld zou moeten worden, kan Anderlecht wel rekenen op Zeno Debast. Volgens de reglementen heeft hij zijn schorsing uitgezeten. Bij een replay mag hij dus gewoon meedoen.

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.