Scheidsrechtersbaas: "Strafschop KV Mechelen was terecht"

MAANDAG, 5 FEBRUARI 2024, 20:41 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN In de wekelijkse terugblik van de scheidsrechterlijke belissingen is het Betrand Layec, de baas van het Referee Department, die vandaag de uitleg geeft. Eerst licht hij de strafschop toe die Anderlecht tegen kreeg op KV Mechelen. Een terecht elfmeter, aldus Layec. "Ook al is het niet de bedoeling, de overtreding is er wel."

"We gaan akkoord met de beslissing van de scheidsrechter op het veld. De grensrechter steunt deze ook. Hij heeft een beter zicht op de situatie en kan de overtreding goed analyseren. De arm is duidelijk van het lichaam en gaat naar het gezicht van de aanvaller. Ook al is het niet de bedoeling, de overtreding is er wel. Dus moet het bestraft worden met een vrije trap als het buiten het strafschopgebied was en met een penalty wanneer het erin was."

"VAR-tussenkomst? Is grijze zone"

De interviewer vraagt Layec naar zijn visie op de mening van sommigen dat het eerder een onhandige actie is om naar de bal boven hem te kijken en dat de Mechelen-speler zich relatief gemakkelijk laat vallen? "Het is belangrijk om het gezicht van elke speler te beschermen. In deze situatie is er een onvoorzichtigheid van de verdediger door zijn arm op deze manier te gebruiken. De strafschop was dus logisch."

Maar wat als de scheidsrechter niet gefloten had? Had de VAR dan moeten tussenkomen wegens een clear en obvious error? "Hij had kunnen tussenkomen. Dat hangt af van hoe je de wedstrijd aanvoelt. Het is een grijze zone. Maar de VAR meet de beslissing af met die van de scheidsrechter op het veld. Hij geeft het voordeel aan de beslissing die op het veld genomen is."

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.