Enkel een 9/9 biedt nu zekerheid

ZONDAG, 5 MEI 2024, 23:13 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN - ANDERE Anderlecht is leider af. Om aan kop te blijven had het minstens vier punten nodig uit het tweeluik Cercle-Union; het zijn er echter twee geworden. Wat betekent dit nu voor het klassement en de titelstrijd?

Laten we beginnen met het goede nieuws: Anderlecht is mathematisch zeker van de derde plaats. Moest Union de beker binnen, betekent dat ook minstens Europa League kwalificatie (tenzij Genk nog over Union springt). 

Nog meer goed nieuws is dat Anderlecht nog alles in eigen hand heeft en kan bouwen op een solide thuisreputatie. Maar ook Brugge heeft de titel nog in eigen hand. Union niet meer.

De weg naar de titel is de laatste drie speeldagen wel een pak lastiger geworden. De comfortabele voorsprong is nu een achterstand van twee punten. Volgende week moet er sowieso thuis gewonnen worden van Genk (maar dat was in eender welk scenario het geval geweest). Een ander resultaat betekent hoogstwaarschijnlijk boeken toe. Laten we er dus even vanuit gaan dat Anderlecht de drie punten thuis houdt.

Brugge ontvangt thuis Union, en vooral de Brusselse buren spelen daar een alles of niks match. Als Union verliest, lijkt het uitgeteld en op weg naar de derde stek (het staat dan respectievelijk zes en vier punten achter). Bij een gelijkspel komen Brugge en paars-wit weer gelijk maar de Brusselaars zijn dan in het voordeel. Union blijft dan derde, maar ziet zijn titelkansen verdampen gezien Brugge en Anderlecht mekaar bekampen de week erna (één van de twee of beiden blijven hen sowieso voor). Wint Union daarentegen, dan springt Anderlecht weer naar de leiding en zakt Brugge naar de derde plek. Het laat beide teams dan 1 punt achter zich.
Met andere woorden, zowel Anderlecht als Union moeten eigenlijk winnen om hun kansen gaaf te houden. Brugge kan leven met een gelijkspel maar heeft de titelkansen niet meer in eigen handen bij verlies (Union blijft er dan sowieso boven als ze hun resterende matchen winnen). Volgende speeldag valt er dus potentieel een team af.

De kraker tussen Anderlecht en Brugge is de volgende bepalende match. Als Anderlecht van zowel Genk als Brugge wint, pakt het zeker de leiding. Een gelijkspel volstaat wanneer Brugge niet wint van Union en Anderlecht wel van Genk. Maar opgelet: indien blauw-zwart de maat neemt van Union, kan het ook kampioen komen spelen op Anderlecht.

Ervan uitgaande dat Brugge wint van Union en Anderlecht twee keer de punten thuis houdt, moet paars-wit even goed doen dan Brugge op de slotspeeldag om kampioen te worden.

Momenteel biedt dus enkel een 9/9 zekerheid. Volgende week kan dat evenwel anders zijn... 

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.