Opinie: huur Ezekiel is goed voor Leya Iseka

WOENSDAG, 15 JULI 2015, 12:49 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Toegegeven, we zijn er geen fan dat Anderlecht spelers huurt zonder (haalbare) aankoopoptie. Toch maken we voor Imoh Ezekiel een uitzondering. Waarom? Hem één seizoen huren is het beste voor de ontwikkeling van Aaron Leya Iseka.

Met lede ogen moesten we vorig seizoen vaststellen dat er naast Aleksandar Mitrovic niemand was die op geregelde basis een doelpuntje meepikte. De intussen vertrokken Gohi Bi Cyriac acteerde magertjes en Nathan Kabasele blonk vooral uit in het missen van opgelegde kansen. Als Mitrovic vertrekt, komt er - daar gaan we toch vanuit – een vervanger van hetzelfde kaliber. Maar dit is niet genoeg. Anderlecht heeft een tweede goalgetter nodig.

Met Leya Iseka heeft paars-wit een doelpuntenmachine in eigen rangen. De broer van Michy Batshuayhi scoorde de voorbije twee seizoenen 13 keer in 14 Youth League-wedstrijden. Tijdens de wintermaanden stak de toen net 17 jaar geworden Leya Iseka Cyriac en Kabasele voorbij en werd hij eerste invaller voor Mitrovic. Aan het einde van het seizoen begon de combinatie beloften, A-kern en school te wegen op zijn jonge schouders. Wat niet meer dan logisch is.

Met Leya Iseka heeft Anderlecht een toekomstige topspits in huis, maar het adjectief ‘toekomstig’ willen we benadrukken. De 17-jarige aanvaller is de toekomst van Anderlecht, maar hij is nog niet klaar om nu al een heel seizoen basisspeler te zijn. Het zou ook onfair zijn om hem nu al het volle gewicht en verantwoordelijkheid voor de aanval te geven van een club die kampioen moet worden. Met diamanten mag je niet kwistig omspringen, je moet ze koesteren.

Een extra doelpuntenmaker is dus nodig, zeker als Besnik Hasi met twee spitsen wil spelen. Een speler van het niveau van Ezekiel kopen, kost vele miljoenen euro’s. Zo’n investering zet je niet op de bank en bindt zich voor meerdere jaren aan de club. Met andere woorden: hij zou Leya Iseka voorbijsteken in de hiërarchie der aanvallers. Het zou de toekomst onzeker maken voor het Anderlecht-product. ‘Wanneer komt er een plaats vrij voor mij?’ 

Daarom is het de beste oplossing om gedurende één seizoen een topspits te huren. Zo geef je Leya Iseka een duidelijk signaal: ‘We geloven in jou en we geven je de ruimte om dit seizoen rustig te groeien’. Een spits is met voorsprong de speler die het vaakst vervangen wordt. Als eerste invaller zal Leya Iseka zeker en vast zijn kansen krijgen. Het is nu aan hem om ze te grijpen. Doet hij dit, dan laat Anderlecht Ezekiel volgende zomer terugkeren naar Al Arabi en neemt Leya Iseka gewoon diens plaats in.

Als je een spits voor één seizoen moet huren, dan vinden we Ezekiel een prima keuze. Hij is jong, hongerig – wil zich bewijzen om niet terug naar de woestijn te moeten – en bovenal: hij kent de Belgische competitie en heeft hier al bewezen vlot de weg naar doel te vinden. We begrijpen dat sommige supporters de Nigeriaan niet graag zien komen omwille van diens uitdagende gebaren naar de Anderlecht-aanhang tijdens het jongste duel tegen Standard. Hetzelfde geluid hoorden we bij de transfer van Dieumerci Mbokani en diens doelpunten bleken later van goudwaarde voor Anderlecht. Dus als Ezekiel hetzelfde doet, hoor je ons niet klagen.

En wie weet: Misschien scoort Ezekiel wel 25 doelpunten en trapt hij Anderlecht zo naar de titel en de vetpotten van de Champions League. Dan kan paars-wit de optie lichten en hem meteen voor het dubbele richting Premier League versassen. Dat Belgisch paspoort zou dan – hopelijk voor Ezekiel – in orde moeten zijn.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.