Opinie: Praet en Boussoufa samen?

ZATERDAG, 1 AUGUSTUS 2015, 17:29 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Anderlecht staat erg dicht bij een akkoord over Mbark Boussoufa, maar twijfelt of hij de marktwaarde van Dennis Praet niet zal kelderen. Moet het eerst Praet verkopen voor het Boussoufa kan halen? Of kunnen de twee samenspelen?

Bij Club Brugge probeert Michel Preud’homme op dit moment om met Victor Vazquez en Hans Vanaken twee offensieve centrale middenvelders te laten samenspelen. Tegen Pananthinaikos koos hij voor een 3-4-2-1 met Vanaken en Vazquez achter Diaby. Hoewel het niet al te best uitdraaide, zou het op termijn wel eens een sterk recept kunnen worden.

Maar Anderlecht haalde met Imoh Ezekiel en Stefano Okaka duidelijk twee spitsen om 4-4-2 te spelen. Einde verhaal voor het duo Praet-Boussoufa? Toch niet.

Hoewel Boussoufa in het Astridpark voornamelijk als linksbuiten fungeerde, speelde hij in Rusland meestal centraal. Op de plaats van Praet dus. In een ‘platte’ 4-4-2 kunnen de twee inderdaad niet samen centraal spelen. Maar in de paars-witte ruit kunnen de twee gouden schoenen wel samen acteren.

Dennis Praet speelde meestal sterke wedstrijden als linkermiddenvelder. De plaats links in de ruit moet hij ook aankunnen. Boussoufa kan dan op tien spelen. Met ook nog eens Guillaume Gillet, Leander Dendoncker, Steven Defour en Youri Tielemans beschikt Besnik Hasi in dat geval over zes serieuze middenvelders voor vier plaatsen.  

Dat lijkt misschien te veel, maar niet als je de blessuregevoeligheid van Defour en het mogelijke vertrek van Gillet incalculeert. Bovendien zal Dendoncker ook na de komst van een nieuwe centrale
verdediger nog af en toe achterin moeten depanneren. Wat als Praet uitvalt op 1 september? Dan moet Tielemans een rij vooruit en mag er absoluut niets meer gebeuren met Defour, Gillet en Dendoncker.

Zes man voor vier plaatsen is dus geen overbodige luxe en als ze alle zes fit zijn, kan Hasi roteren op basis van de tegenstander.

Zwakke tegenstander:

------------Bous------------
-----Prae----------Tiel-----
------------Defo------------
 
Gemiddelde tegenstander:

------------Bous------------
-----Prae----------Defo---
------------Dend------------
 
Sterke tegenstander:

 ------------Tiel------------
-----Defo----------Gill----
------------Dend------------
 
Kunnen Praet en Boussoufa tegen elke tegenstander samenspelen? Neen. Zal Boussoufa de bal monopoliseren, waardoor Praet minder ballen zal raken? Ja. Maar is dat slecht voor de marktwaarde van Praet? Valt te betwijfelen.

Het gaat niet om het aantal balcontacten, maar wat je er mee doet. Moet Barcelona Lionel Messi op de bank zetten omdat hij te veel ballen opeist en Andres Iniesta daardoor (in verhouding) minder ballen raakt?

Anderlecht staat voor technisch, aanvallend voetbal. Voor mannen met gouden voeten. Als het even kan gehuld in een gouden schoen. Anderlecht moet elke tegenstander angst inboezemen. Zeker in België.

Even eerlijk. Zou Koen Van Langendonck op 29 augustus met een gerust gevoel tussen zijn palen gaan staan als Anderlecht deze elf tussen de lijnen brengt?

Proto, Obradovic, Deschacht, nieuwkomer, Najar, Defour, Tielemans, Praet, Boussoufa, Okaka & Ezekiel? En Frank Acheampong en Matias Suarez nog eens kunnen invallen na een uur? 

Wacht Anderlecht echt het vertrek van Praet of vooraleer het Boussoufa haalt? Of is het een lepe zet om de prijs van het Lokomotiv Moskou te laten gaan? Het antwoord volgt hopelijk snel.

In afwachting blijven wij dromen. 

Wat denkt u? Laat het ons weten onder dit artikel. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.