Opinie: 3-4-1-2

ZATERDAG, 22 AUGUSTUS 2015, 15:10 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Na de beschamende prestatie van Anderlecht op het veld van Oostende, schreeuwden de Belgische kranten om een 4-3-3-formatie. Volgens ons kiest Besnik Hasi morgen echter voor een ander systeem: 3-4-1-2.

Anderlecht haalde Stefano Okaka en Imoh Ezekiel om met twee spitsen te spelen. Bovendien zijn Matias Suarez (ondanks zijn afwezigheid vorige week) en Idrissa Sylla opnieuw fit. Dat Anderlecht weigert om vijfde (!) keuze Aaron Leya Iseka uit te lenen, wijst er op dat het gewoon met twee spitsen wilt blijven spelen.

Eenzelfde verhaal achterin, waar Michael Heylen niet wordt uitgeleend. Nochtans lijkt hij in een systeem met vier verdedigers niet op al te veel speelkansen te moeten rekenen. Olivier Deschacht, Bram Nuytinck, Kara Mbodj en Leander Dendoncker gaan hem al zeker voor in de hiërarchie. Bovendien zijn ook Hervé Matthys en Nathan De Medina er nog.

Kara Mbodj werd na zijn wanprestatie op Oostende vooral afgerekend op zijn uitverdedigen, hoewel hij dat al meer dan negentig keer bewees bij Racing Genk. Het is echter geen probleem dat een centrale verdediger niet kan uitverdedigen. Maar als de twee centrale pionnen datzelfde pijnpunt hebben, krijg je prestaties zoals vorige week.

Kara heeft veel geld gekost en zal dus gewoon blijven staan. Offert Anderlecht dan Olivier Deschacht op wegens geen doorverkoopwaarde? Kiest Hasi voor Nuytinck die ooit werd binnengehaald als uitvoetballende verdediger? Of gooit hij Hervé Matthys voor de leeuwen?

​Matthys is defensief nog te groen voor een basisplaats, maar beschikt wel over een fenomenale (cross)pass. Met Matthys in de ploeg had Anderlecht misschien wel een kans kunnen creëren tegen Oostende.

Wij vermoeden echter dat Deschacht en Kara gewoon blijven staan, maar dat er een speler tussen hen in komt. Want ook de flankspelers beschikken over het ideale profiel voor een systeem met drie centrale verdedigers.

Maxime Colin is al weg, Olivier Deschacht is voortaan een centrale verdediger en Fabrice N’Sakala en Anthony Vanden Borre moeten nog vertrekken. Ivan Obradovic, Frank Acheampong, Andy Najar en Guillaume Gillet zijn bovendien geen zuivere backs.

Tegen Oostende stonden Acheampong en Najar te laag en liepen de vier centrale middenvelders elkaar voor de voeten. In een 3-4-1-2 zijn die problemen van de baan.

We zien Dendoncker liefst op het middenveld spelen. Maar we zien hem liever centraal achterin staan dan op de bank zitten. Dendoncker heeft een goede pass in zijn twee voeten en heeft zodanig veel loopvermogen dat hij vaak kan inschuiven en Anderlecht afhankelijk van de wedstrijdsituatie toch nog in de “ruit van Hasi” kan spelen.

Zet Dendoncker tussen Deschacht en Kara. Acheampong (of Obradovic) en Najar kunnen dan een paar meter hoger spelen. Op die manier kunnen er opnieuw meer voorzetten richting de targetspits komen. Want Okaka is net als Aleksandar Mitrovic een spits die waardeloos is buiten de zestien.

​Voetbal draait om driehoeken in een groene rechthoek. In een 3-4-1-2 (zie onder) zijn die driehoeken er in overvloed. Meer aanspeelmogelijkheden zorgt voor beter voetbal. En beter voetbal verijdelt een nieuwe vernedering. 

---------------Oka*-----Eze-------------

---------------------Pra--------------------

Ach*---------Def------Tie---------Naj

------Des--------Den-------Kar-------

--------------------Pro---------------------

* Of Sylla & Obradovic

​Anderlecht – Lokeren is morgen vanaf 14u30 live te volgen op Anderlecht-online.be.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.