Wat zijn de gevolgen van deze structuurswijziging?

DONDERDAG, 25 SEPTEMBER 2008, 10:37 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Het Nieuwsblad trok ook naar sporteconoom Trudo Dejonghe en stelde hem zes vragen over de gevolgen die de omvorming van een vzw naar een nv met zich meebrengen. "Een nv lokt sneller investeerders, maar betaalt meer belastingen."


1. Wat is het verschil tussen een vzw en een nv?
Een vzw is vereniging zonder winstoogmerk en streeft in de eerste plaats een ideaal na en geen financieel gewin. Een nv of een naamloze vennootschap wil winst maken en kan bestaan uit een grote groep investeerders.

2. Dringt een statuutwijziging zich op?
Een vzw hoort eigenlijk niet meer thuis in het hedendaagse voetbal. De boekhouding is ondoorzichtig en de werking log. Hierdoor schrikt het mogelijk investeerdes af. Heel wat voetbalclubs met een vzw-statuut goten daarom bepaalde afdelingen al in een nv. Anderlecht deed dit bijvoorbeeld met zijn catering via nv Saint-Guidon.

3. Wat zijn de voordelen?
In tegenstelling tot bij een vzw staat een nv wel toe dat er makkelijk nieuw kapitaal wordt binnen gebracht. Dit gebeurt door het uitschrijven van aandelen. Met dit geld zou een nieuw stadion gefinancierd kunnen worden.
Ook voor de familie Vanden Stock levert de omvorming tot nv een groot voordeel op. Bij een terugtrekking uit de club kan men dan zijn aandelen voor een fors bedrag verkopen, terwijl Roger Vanden Stock nu geen stuiver zou verdienen indien hij Anderlecht verlaat.
De geloofwaardigheid en zichtbaarheid van een nv is op de financiële markt veel groter, wat investeerders happiger maakt. De structuur wordt ook soepeler. Als de meerderheid van de aandeelhouders een andere koers wil varen, dan kunnen ze dat doen.

4. Zijn er nadelen?
De kans bestaat dat de club speelbal wordt van wispelturige eigenaars die financieel gewin boven sportieve belangen of de supporter plaatsen. "Op termijn zullen veel clubs in de kleinere voetballanden zoals België in handen komen van grote clubs. Arsenal kan bijvoorbeeld de moederclub zijn, die spelers stalt bij dochterclub Anderlecht", zegt Trudo Dejonghe.
Verder betaalt een nv ook meer belasting dan een vzw. Dit omdat de vennootschapsbelasting hoger is voor een nv dan voor een rechtspersoon (vzw).

5. Komen er andere mensen op de bestuurszetels te zitten?
Niet noodzakelijk. De nieuwe functies kunnen perfect worden ingevuld door mensen die de club nu al leiden. Anderzijds kunnen er rond de CEO (Herman Van Holsbeeck?) nieuwe professionele managers verzameld worden.

6. Trekt Anderlecht naar de beurs?
Er bestaan twee manieren om nieuw kapitaal te vergaren: ofwel via een beursgang en dus iedereen de kans te bieden aandelen te kopen, ofwel via een beperkte groep rijke investeerders. Een beursgang lijkt uitgesloten omdat het huidige klimaat niet gunstig is en eerdere beursintroducties van voetbalclubs niet succesvol waren (bijvoorbeeld Ajax). Bovendien legt een beursgang grote druk op de sportieve prestaties. Het missen van de Champions League zou bijvoorbeeld de aandelen een zware slag kunnen toebrengen.

Bron: Het Nieuwsblad




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.