Opinie: mentaliteit, potverdorie !!!

VRIJDAG, 2 OKTOBER 2015, 14:12 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De pers schrijft het, de coach zucht het, de spelers zeggen het en toch is het (bijna) iedere week van dattum: een gebrek aan mentaliteit nekt Anderlecht. Beste spelers, jullie beseffen het, maar wanneer doen jullie er eens iets aan?

Vooreerst een bekentenis van onzent wege. Wanneer we een zondagshift moeten draaien, gebeurt dat ook al eens op automatische piloot. De familie en vrienden zitten rustig thuis, genieten van het mooie weer, zitten ’s middags wat langer aan tafel, pikken een voetbalmatchke mee. Je zou voor minder balen wanneer jij een ganse zondag moeten werken.
 
Ook als student overkwam het ons soms. Een paper afmaken op donderdagavond terwijl de kameraden de Oude Markt en de fakbars van Leuven afschuimen, het is balen. De concentratie dwaalt sneller af en het is steeds weer zoeken naar motivatie om het beste in onszelf naar boven te halen.
 
Dus ja: zondag, donderdagavond, er zijn fijnere momenten om te werken.
 
Maar: als dit de enige twee momenten in een week zijn waarin je echt vol aan de bak moet en je de rest van de week de inzet, goesting en concentratie wat kan laten hangen, dan mag je toch verwachten dat het op die twee momenten wél lukt om dit alles op te brengen gedurende twee keer negentig minuten?
 
Geduld is mooi, maar niet oneindig
 
Flashback naar zaterdag 6 december vorig jaar. Na de schertsvertoning op Moeskroen klaagde Anthony Vanden Borre de gebrekkige mentaliteit van de spelers aan. Dat net hij het deed, kan ironisch zijn. laat ons echter niet kijken naar de boodschapper, maar naar de boodschap.
 
Beste spelers, we zijn vandaag tien maanden verder en de huidige voetbaljaargang is twee maanden bezig. Hoe vaak hebben we het al niet mogen horen sinds begin augustus: “We hadden niet de juiste mentaliteit”? We gaan de wedstrijden niet tellen, dat mogen jullie zelf doen. Het is goed dat jullie beseffen dat er iets mis is. Dat is stap één. Maar na stap één komt stap twee: het gedrag bijsturen. Dat gebeurt niet. Hoewel, dat is overdreven, laat ons zeggen ‘amper’. Zo reageerden jullie vorig weekend tegen STVV passend op de bijna-blamage tegen Spouwen-Mopertingen en de eerste helft tegen AA Gent was een goed antwoord op de flauwe twee eerste competitiewedstrijden. Jammer dat jullie dit geen twee keer na elkaar kunnen. Stevenen we dan echt af op een jojo-seizoen?
 
Dat een speler bepaalde talenten ontbreekt, dat mag je hem niet verwijten. Maar wanneer spelers wel over de nodige talenten beschikken, maar deze niet gebruiken wegens ‘onvoldoende goesting’ (= de volkse vertaling van wat jullie ‘niet de juiste mentaliteit’ noemen), dan mag er wel eens stevig op tafel geklopt worden. En wie heeft het recht om op tafel te kloppen? De personen die jullie riant salaris betalen. En neen, dat is niet de club RSC Anderlecht, maar wel de supporters die iedere week tientallen euro’s neertellen voor een kaartje en in de clubshop jullie shirt kopen.
 
De tijd van vriendelijk vragen is voorbij
 
In het voetbal wordt er niets zo veel gepredikt als geduld. In veel gevallen terecht. Rome is niet op één dag gebouwd en dat doe je met een ploeg die voetbalt als een machine ook niet. Maar alles is eindig, ook geduld.
 
Beste spelers, het is niet meer dan logisch dat jullie een gebaar zouden stellen naar de meegereisde supporters. Tachtig mensen die veel geld en een tweetal dagen vakantie hebben neergeteld om jullie aan te moedigen. Een financiële compensatie voor de gemaakte kosten en het mislopen salaris is het minste wat jullie voor hen kunnen doen. Die paar duizend euro zullen van jullie geen arme mensen maken, maar het doet jullie hopelijk beseffen wat wij fans over hebben voor onze ploeg en dat het pijn doet aan ons hart om steeds weer te horen dat “de mentaliteit bij de spelers vandaag ontbrak”.
 
Daarom, beste spelers, hebben wij supporters voor zondag en voor de weken die volgen maar één eis (de tijd van vragen is voorbij): MENTALITEIT, POTVERDORIE !!!Met hoofdletters, in het vet en met drie uitroeptekens!



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.