Opinie: Boulevard of broken dreams

ZATERDAG, 3 OKTOBER 2015, 16:33 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Soms doet een druppel een emmer overlopen. Donderdag brak een Azerbeidzjaanse koude douche onze emmer in honderdduizend stukken. Anderlecht heeft zijn limiet van tolereerbare uitschuivers nu al overschreden.

Na onze teleurstelling in augustus, deden wij er in september alles aan om positief te blijven en sporen van beterschap te ontdekken. Blijkbaar had het een reden dat er geen opiniestukken verschenen in september. 

September is intussen opgevolgd door oktober. Onze naïeve hoop vervangen door een gevaarlijke combinatie van wanhoop en woede.

Het was niet zomaar een uitschuiver in Azerbeidzjan. Het probleem ligt veel en veel dieper.

Anderlecht was goed tegen Monaco en degelijk tegen Gent, Westerlo en Sint-Truiden. Vijf competitiewedstrijden speelde het erg matig en tegen Oostende werd het simpelweg belachelijk gemaakt.

Het verloor tegen het nietige Qarabag en tegen vierdeklasser (!) Spouwen Mopertingen kon het ondanks een onterechte penalty pas in de 89e minuut verlengingen afwenden.

​Oostende, Spouwen Mopertingen en Qarabag. Na twaalf wedstrijden heeft Anderlecht zich dit seizoen al drie keer onsterfelijk belachelijk laten maken. Trop is te veel en te veel is trop.

​Tenzij het punten pakt in het Stade Louis II én op White Hart Lane, speelt Anderlecht na nieuwjaar geen Europees voetbal meer. Nu de vierdeklassers zijn uitgeschakeld kan het misschien nog eens de beker winnen. Want in de competitie zien we het ook niet goed aflopen.

​Oostende doet ons verdacht veel aan het Zulte Waregem van 2012-2013 denken. Club Brugge zal er staan na nieuwjaar. Gent toont op het kampioenenbal dat het een sterke ploeg heeft en onderschat ook Racing Genk maar niet.

Met de huidige kern wordt een tweede plek al een prestatie van formaat. Tenzij Matias Suarez ontploft. Wachten op God of wachten op Godot? Zegt u het maar.

De gruwelijke waarheid is dat het opnieuw een erg frustrerend seizoen wordt. De mails die we van jullie ontvangen bewijzen dat het gevoel van machteloosheid, teleurstelling en moedeloosheid niet enkel binnen onze redactie leeft.

Zonder Europees voetbal na nieuwjaar kunnen Dennis Praet en Youri Tielemans zich niet meer echt in de kijker spelen en vertrekken ze volgende zomer voor een veel te laag bedrag en worden ze vervangen door buitenlandse, 25-jarige spelers van Belgische middenmoters.

Het spijt ons. Maar het verhaal wordt nog gruwelijker.

Het interesseert het bestuur niet om een sterke kern samen te stellen. De tv-gelden zijn er en mensen als u en ik blijven toch abonnementen kopen uit clubliefde.

​Investeren om de titel en zo het rechtstreekse CL-ticket en de bijhorende vijftien miljoen euro te vangen? Een te groot risico. We doen het wel met wat we hebben. Je weet nooit dat een owngoal van Thomas Meunier ons nog eens aan een gevleide titel helpt. zoals twee jaar geleden.

​Anderlecht verkocht Romelu Lukaku voor minstens vijftien miljoen euro en legde drie miljoen neer om hem te vervangen door Dieumerci Mbokani. Het verkocht de Congolees voor elf en haalde Mitrovic voor vijf. Het cashte 18,5 miljoen en haalde Stefano Okaka voor 3,5 miljoen.

​Versta ons niet verkeerd. Okaka is dit seizoen het enige lichtpuntje bij paars-wit. Meer dan zijn kwaliteiten, vreesden we voor zijn mentaliteit. Die is tot op vandaag voorbeeldig en de Italiaan is met voorsprong de beste transfer deze zomer.

​Maar eerlijk… Hij was ook een serieus risico, een gok. Als die gok slecht was uitgedraaid, zouden de gevolgen niet te overzien zijn geweest.

Op vier jaar tijd maak je op één positie meer dan dertig miljoen euro winst. En met zo’n budget achter de hand besluit je een fameus risico te nemen met een 26-jarige Italiaan? Een Nederlandse trainer zou zeggen: ben ik nu zo slim of jullie zo dom?

​Nogmaals: toptransfer die van Okaka. Dankjewel mister Zahavi. Achteraf bekeken hoefde paars-wit inderdaad niet meer dan drie miljoen euro te investeren in een nieuwe spits. Maar dan had het (een deel van) dat geld wel kunnen gebruiken om de ploeg op andere posities te versterken.

​Mbark Boussoufa? Neeskens Kebano? Een technische sterke centrale verdediger? Een toptalent van vijf miljoen euro die je later voor het driedubbele kan verkopen? Nee, veel te riskant. Of kan gokken enkel als jullie in volle transferperiode met de privéjet van de betrokken makelaar op reis kunnen vertrekken?

​Vermoedelijk zijn wij het die zo dom zijn. Wij hebben ambitie en willen niet jaar na jaar verder weg glijden van de Europese subtop. Wij willen binnen dit en tien jaar in het eurostadion nog eens vechten voor een finaleplek in de Europa League.

​Waarschijnlijk zijn wij zelfs zo dom dat wij  het ons maar inbeelden dat een Belgische club vorig jaar dicht bij zo’n halve finale stond.

Met onze belachelijk goede jeugdopleiding, een stadion van 60.000 plaatsen en een bestuur dat verder kijkt dan winst op korte termijn, kan Anderlecht terug aansluiten bij de Europese subtop en het clubs als Galatasaray, Arsenal en Dortmund jaar na jaar lastig maken.

​Maar Anderlecht trok zich onlangs terug uit het project rond het Eurostadion. Opnieuw een gok? Bluffen om de prijs te drukken. Laat het ons hopen.

Want je vindt misschien wel 20.000 die hards die jaar na jaar ettelijke weeklonen opofferen om jullie overvolle zakken nog verder te vullen. Maar 50.000? Dan zal je als club wél ambitie moeten tonen en een stevige ploeg op de been brengen.

​Eurostadion en ambitie of nog dertig jaar zeveren over een derde ring in het Vanden Stockstadion en vervallen tot een ordinaire opleidingsclub die jaar na jaar ten onder gaat tegen clubs als Qarabag?

Zeg het maar, bestuur. Hoe lang houden jullie de georganiseerde verarming van de mooiste club van België nog vol? En hoe lang houdt Anderlecht-online het nog vol om jullie ingeslagen, ambitieloze weg nog te volgen?

De weg van graaicultuur en frustratie voor enkele honderdduizenden supporters. The boulevard of broken dreams. 



anderlecht-online forum