Opinie: Transferwinter 2016: Musonda (2)

VRIJDAG, 8 JANUARI 2016, 21:08 - Sporting W.
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De rechtsachter is binnen. Met Rafael Galhardo heeft Anderlecht een back-up voor Andy Najar beet. De verloren oefenwedstrijd tegen Vitesse bewees echter andermaal dat Anderlecht dringend op zoek moet naar creativiteit en kwaliteit.

Exact een jaar geleden was Anderlecht naar exact hetzelfde op zoek. Uiteindelijk haalde het met Marko Marin een ronkende naam binnen, maar de Duitser kon de hoge verwachtingen niet inlossen en paars-wit greep naast de titel.  

Dit jaar is de inzet identiek: de titel en een rechtstreeks ticket voor de Champions League.

Met de play-offs voor de deur, is de aanpassingsperiode van de nieuwkomer beperkt. Hij zal snel op niveau moeten zijn en een absolute meerwaarde bieden.

Mahmoud Hassan is een sterke winterstage aan het afwerken in La Manga, maar we weigeren te snel te veel druk op zijn schouders te leggen. Laat ons het verschil tussen trainen onder de Spaanse zon of wedstrijden spelen op bevroren, Belgische velden vooral niet onderschatten. 

Maar wij twijfelen niet aan de kwaliteiten van 'Trezeguet'. Als hij de tijd krijgt om zich volledig in te werken en paars-wit zijn aankoopoptie licht, hoeft het volgende zomer al niet meer op zoek naar een vervanger voor Dennis Praet.

Er moet dus nog iemand bij. Liefst iemand die op de rechtsbuiten kan spelen. Maar welke speler is betaalbaar en kan meteen een meerwaarde bieden? Alle suggesties zijn welkom onder dit artikel. Maar laat ons toch zelf één naam opwerpen.

Charly Musonda Junior.  

Het vertrek van de broertjes Musonda naar Chelsea was een zwarte dag in de geschiedenis van Anderlecht. Zelfs het dikste woordenboek komt tekort om de ontgoocheling over hun vertrek te omschrijven. Vooral dan van de jongste van de drie broers.

​Maar waarom zou een tijdelijke terugkeer niet kunnen? Als Dieumerci Mbokani zich na zijn woelige passage bij Standard  opnieuw in de paars witte-harten kon voetballen, kan Musonda dat zeker.
Over het talent van Musonda bestaat geen twijfel. Maar kan iemand die bij de beloften van Chelsea speelt ons “een absolute meerwaarde” bieden? Wel… ja.

​Romelu Lukaku verzamelde in het seizoen 2011-2012 amper speelminuten bij Chelsea, nadat hij het jaar daarvoor topschutter was geworden in België. Om maar te zeggen…

​Musonda kanop de drie posities achter de diepe spits uit de voeten. Creatief is hij zeker en zijn kwaliteiten staan buiten discussie. Hij kent het Belgisch voetbal en Anderlecht. Bovendien kent hij een resem aan Anderlechtspelers van bij de nationale beloften.  
 
Leander Dendoncker, Dennis Praet, Youri Tielemans en Charly Musonda Junior. Vier Belgische toptalenten die ons spontaan een 31 decembergevoel bezorgen. Vuurwerk gegarandeerd.

De Charly-piste riep nog een andere vraag op bij ons: hoezou het met zijn twee broers gaan? 

Met de oudste niet zou schitterend. Lamisha speelde vorig seizoen zes maand voor KV Mechelen, maar kwam daarin niet verder dan twee korte invalbeurten. Sindsdien zit hij zonder club.

​Tika Musonda

​Tika is intussen 21 en speelt net als Charly voor de beloften van Chelsea. Met het weekend voor de deur komt de redactie van Anderlecht-online wel eens op niet-alledaagse ideeën. Waarom huren we ze niet allebei?

Tika is een verdedigende middenvelder van 1m85 die ook als rechtsachter uit de voeten kan. Twee posities waar één blessure na het vertrek voor serieuze problemen kan zorgen.

Als Leander Dendoncker zijn kruisbanden scheurt, is er geen alternatief meer voor het duo Tielemans - Defour.  Als Najar zijn voet breekt, kan Galhardo zijn aanpassingsperiode vergeten.  

​Spelers huren is geen formidabele oplossing, maar veel geld betalen om spelers te kopen die floppen en ons later het leven zuur maken bij een kustploeg ook niet.  

In een ideale wereld huur je de twee broertjes voor één of anderhalf jaar en vervang je hen nadien door Alper Ademoglu en Dodi Lukebakio. Een ideale wereld of eind mei opnieuw genadeloos tegen het canvas gaan?  

De volgende drie weken zullen het uitwijzen. In tussentijd zal u onze flauwe woordspelingen moeten tolereren. Waarvoor nu al onze excuses. 
 



anderlecht-online forum