Guillou plundert Anderlecht leeg

VRIJDAG, 30 JANUARI 2009, 08:00 - Sporzafanaat
Anderlecht-Online No Image Found

De Belgische Voetbalbond, de Pro League en alle eersteklassers gaan onderzoeken of de Belgische Académie JMG wel legaal is en organiseren een front tegen Jean-Marc Guillou. Dat weet Het Nieuwsblad.


De voetbalschool van de Fransman verbindt kinderen aan zich met contracten waar een reuk van zwendel rond hangt. Zo moeten de ouders van de minderjarige spelers ondertekenen contracten - zogenaamde opleidingsovereenkomsten - voor zes jaar en dragen hun transferrechten volledig over aan de Académie. In theorie kunnen ze die overeenkomst wel voortijdig opzeggen, maar Thomas Caers, adjunct technisch directeur van de school, liet al verstaan dat een proces dan niet irreëel is.

"Kinderhandel", oordeelt professor arbeidsrecht Roger Blanpain in Het Nieuwsblad. De voetbalbond stoort zich dan weer aan het feit dat de contracten een schijn van geloofwaardigheid krijgen omdat ze zouden geregistreerd zijn bij de KBVB en de FIFA. 'Maar dat is niet zo', zegt CEO Jean-Marie Philips.

Anderlecht verloor de voorbije maanden al vier jeugdspelers aan de school van Guillou. "De timing en de manier waarop die kinderen worden weggehaald, stoot ons tegen de borst", zegt Jean Kindermans (foto), hoofd opleidingen bij paars-wit. "Spelers tijdens het seizoen weghalen vind ik deontologisch niet kunnen. Bovendien wordt het verpakt tegenover de ouders dat hun kinderen later Champions League kunnen spelen. Er wordt veel goeds verteld over de Ivorianen van Guillou die het hebben waargemaakt maar over die tientallen spelers die uit zijn Académie kwamen en het niet waarmaakten, hoor ik nooit iets."

Niet alleen Anderlecht wordt leeggeplunderd. Ook andere clubs stellen vast dat jonge talenten worden verleid. De initiële groep van zeven telt nu dertien jonge Académiens. "En dat met contracten waarover discussie bestaat of ze wel juridisch in orde zijn", merkt manager Herman Van Holsbeeck op. "Ik ben absoluut voor reglementen."

"Ik heb de ASEC-académie in Abdijan gezien en daar heb ik bewondering voor", vervolgt Van Holsbeeck. "Maar dat systeem overhevelen naar België kan niet. Zijn enige bedoeling is geld verdienen. Toen die jongens in Ivoorkust 18 werden, was het miserie, hé. Hij mag dat land niet meer binnen. Daarom mogen we dit niet zomaar laten gebeuren."

Bron: Het Nieuwsblad
Lees het volledige artikel hier.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.