Opinie: Henry Onyekuru

VRIJDAG, 27 JANUARI 2017, 12:07 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Het is met stijgende verbazing dat wij de soap rond Henry Onyekuru volgen. De nummer zes uit de lijst van jullie favoriete transfers wil absoluut vertrekken bij Eupen. Maar of dat per se naar het buitenland moet zijn?

“Onyekuru is onhaalbaar voor Belgische clubs”, schreeuwde  men bij Eupen maanden geleden al. Ze beweerden het zo luid en overtuigend dat iedereen in België het ging geloven.

Nu stuurt de Nigeriaan zijn kat naar de training omdat hij een transfer wil afdwingen naar… Celtic.

Wij zijn de laatste om het palmares en de geschiedenis van de groen-witten te minimaliseren, maar de waarheid heeft ook zijn rechten. Celtic staat op plek 45 op de Uefa clubranking. * Anderlecht op 37. Schotland moet het stellen met positie 23 op de landenrangschikking van Uefa. Tussen Israël (22) en Noorwegen. (24) België staat op negen.

Celtic blijft een grote club, maar speelt in een competitie die er eigenlijk geen is. Transfermarkt.de schat hun marktwaarde bijna even hoog als de elf andere eersteklassers samen. Zelfs nu de Rangers opnieuw op het hoogste niveau spelen, staat Celtic na 21 wedstrijden 22 punten los.

Waarom zou Onyekuru dan absoluut naar Schotland willen? Voor hun zonnige klimaat? Tenzij de Nigeriaan grote fan is van doedelzakmuziek of het monster van Loch Ness, wil hij enkel naar Celtic omdat zij als enige interesse toonden.

Het verhaal wordt nog straffer. Celtic bracht volgens sportwereld.be een bod uit van welgeteld één miljoen euro. Eupen zou volgens datzelfde artikel minstens drie miljoen willen vangen. Onyekuru onhaalbaar voor Belgische clubs? 1 april valt vroeg dit jaar.

Over één miljoen hebben we het zelfs niet. Er zijn minstens zes Belgische eersteklassers die drie miljoen euro op tafel kunnen leggen om de linksbuiten binnen te halen.  

Over Onyekuru schreven we onlangs dit: “Anderlecht heeft een flankspeler nodig die met één flits het verschil kan maken en Isaac Thelin is in de verste verte niet de snelle spits die René Weiler erbij wou om met twee spitsen te kunnen spelen. Onyekuru zou op beide posities een oplossing kunnen bieden.”

Dat Anderlecht Onyekuru kan gebruiken, is duidelijk. Maar als paars-wit hem niet inlijft, zien we hem toch graag nog wat langer op de Belgische velden.

Onze pronostiek? Onyekuru trekt naar Racing Genk om er Leon Bailey te vervangen. De Limburgers vingen eerst al 17,5 miljoen voor Wilfred Ndidi en lijken nu Bailey te verliezen voor twaalf miljoen of meer. Aan het budget zal het niet liggen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

* gebaseerd op het huidige en de afgelopen vier seizoenen.anderlecht-online forum