Analyse: Tegendoelpunten

MAANDAG, 26 NOVEMBER 2018, 17:12 - WauteRSCA

OPINIES Er is al veel gesproken over het gebrek aan creativiteit bij Anderlecht. Een minstens even groot probleem zijn de vele tegendoelpunten. Hoewel Anderlecht gisteren niet eens een zwakke partij afwerkte, incasseerde het vier doelpunten. Het is al een heel seizoen hetzelfde liedje: Anderlecht slikt veel te gemakkelijk doelpunten.

In 21 officiële wedstrijden hield Anderlecht dit seizoen maar drie keer de nul. Eén daarvan was dan nog de zoutloze 0-0 in de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden dat het zeventig minuten lang met tien kanaries moest doen.

In de Jupiler Pro League valt het al bij al nog mee. In de heenronde incasseerde Anderlecht zestien tegendoelpunten.

De paars-witte geschenkafdeling wordt pas duidelijk wanneer je naar de tegentreffers in de Europa League en Crocky Cup gaat kijken.

Speeldag 1 Europa League: Anderlecht speelt een zouteloze partij, maar Trnava komt amper in de buurt van Didillon. Tot die zich volledig miskijkt en de thuisploeg de 1-0 aanreikt.

Speeldag 2 Europa League: Anderlecht is baas tegen Dinamo Zagreb, wanneer Najar plots uitpakt met een zwakke terugspeelbal. Petkovic staat in een te scherpe hoek om te kunnen scoren, maar Vranjes begaat toch een penaltyfout en pakt geel. Wanneer hij tien seconden ver in de tweede helft zijn tweede geel pakt, is het game over voor Anderlecht.

Speeldag 3 Europa League:Anderlecht zit op rozen tegen Fenerbahçe na twee pareltjes van Bakkali. Gerkens pakt uit met een onnodige terugspeelbal richting Didillon, maar het wordt een assist voor de Turken. Bij de gelijkmaker een paar minuten later ziet de paars-witte defensie er ook niet al te goed uit.

Speeldag 4 Europa League: Het openingsdoelpunt van Fenerbahçe is nog een vervelende, indraaiende bal. Maar kort nadien wil Vranjes plots veel te mooi gaan uitvoetballen en deelt hij Anderlecht eigenhandig de doodsteek uit.

Beker van België:Kort voor rust krijgt Anderlecht een hoekschop tegen Union. De drie centrale verdedigers zijn mee naar voor getrokken. De bal wordt naar de zijkant gekopt en Bornauw gaat zelfs tegen de grond. Gerkens pakt uit met een slechte controle en gaat dan liggen in plaats van een professionele fout te maken. Kayembe vergeet de buitenspelval open te zetten. 0-1.

Bij de 0-2 lijdt Anderlecht dom balverlies en komt Boeckx plots veel te ver zijn doel uit. Bij de derde tegentreffer is Niakaté de enige bezoeker in de paars-witte zestien, maar kan hij toch binnentrappen tussen twee verdedigers.

Een tweede probleem is dat Anderlecht bij de eerste de beste tegenslag als een kaartenhuisje in elkaar stort. In de laatste acht wedstrijden incasseerde Anderlecht vijf keer twee doelpunten binnen de vijf minuten. 1+1 gratis. Het lijkt wel een actie voor het Black Friday-weekend.

Speeldag 11 competitie:Anderlecht is in eigen huis tegen Cercle Brugge eindelijk nog eens op weg naar een klinkende zege. Een vroege voorsprong, 2-0 op het half uur en Dimata die na 52 minuten zijn hattrick volmaakt. Twee minuten later maakt Gerkens er zelf 4-0 van.

Maar dan maakt Anderlecht het zichzelf opnieuw moeilijk. Invaller Cordona brengt Cercle in minuut 56 en 59 terug tot 4-2 en Didillon moet nadien nog een paar keer vol aan de bak om een derde tegentreffer en een razend spannend slotkwartier te vermijden.

Speeldag 3 Europa League:Zoals hierboven beschreven is er geen vuiltje aan de lucht voor Anderlecht, tot Gerkens de Turken een assist aanbiedt. Een paar minuten later staat het 2-2.

Speeldag 12 competitie:Anderlecht heeft het niet onder de markt aan de Kehrweg. Na 26 minuten brengt Garcia de thuisploeg op voorsprong. Twee minuten later treft diezelfde Garcia de paal. Na 31 minuten staat het toch 2-0. Anderlecht verliest uiteindelijk met 2-1 van Eupen.

Speeldag 4 Europa League:Net als in de heenwedstrijd geeft Anderlecht alles weg op een paar minuten tijd. Op acht november is Anderlecht al uitgeschakeld in de Europa League.

Speeldag 16 competitie:Een piepjong Anderlecht staat 1-2 voor op Stayen, tot de thuisploeg twee keer scoort op vier minuten tijd. Eerst moet Didillon zich gewonnen geven op een rebound van Tomiyasu, niet veel later laat hij zich aan zijn eerste paal verrassen. Anderlecht verliest uiteindelijk met 4-2.

Ook Sportwereld analyseerde vandaag de individuele fouten bij de tegendoelpunten van paars-wit in de competitie. Zij zien Bornauw (vijf fouten in 855 minuten) en Sanneh (3 fouten in 642 minuten) als grote schuldigen.

Ook voor Appiah (twee fouten in 265 minuten) en Cobbaut (twee in 263 minuten) zien de cijfers er niet fraai uit. Vranjes en Didillon waren gisteren de schlemiel,  maar doen het met twee fouten in respectievelijk 783 en 1440 minuten wel goed volgens hun onderzoek.

Nog opvallend: de fel gecontesteerde Milic ging volgens hen bij geen enkel tegendoelpunt in de competitie in de fout.