Is er nog een plan-C, beste Marc?

ZONDAG, 10 FEBRUARI 2019, 23:22 - Skyhawk
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Vandaag stond er een eerste “finale” op het programma, tegen Zulte-Waregem. Paars-wit moest absoluut winnen om de kansen op Play-off 1 gaaf te houden. Een overwinning werd het niet. Een ploeg zonder idee hield het op een scoreloos gelijkspel. Dankzij de nederlaag van Gent, schuift Anderlecht zowaar nog in de top 6. Maar met nog een loodzwaar programma en een dramatisch spelniveau, zal het aartsmoeilijk worden om die plaats te behouden.

Plan-A
We keren even terug naar de play-offs van vorig seizoen. Onze nieuwe voorzitter liet toen duidelijk blijken dat het spelniveau onvoldoende was. Het moest en zou beter zijn in het seizoen 2018-2019. Dat was de plechtige belofte en gelijk had hij! Plan-A was duidelijk: een nieuwe ploeg samenstellen tijdens de zomer. Ondertussen heeft de realiteit ons ingehaald. Plan-A faalde jammerlijk; Luc Devroe en Hein Vanhaezebrouck kregen de zwarte piet.
 
Plan-B
Maar geen nood! De Jupiler Pro League wordt pas beslecht in de play-offs. Plan-B, de ploeg voldoende versterken tijdens de winter, kan de meubelen nog redden. Nieuwkomers Arnesen en Verschueren kregen de taak dit te doen. Verbaal zat het alvast goed: paars-wit zou zwaar uithalen op de transfermarkt. Uiteindelijk kwamen er drie versterkingen.

Terug naar het heden dan: de play-offs naderen en Anderlecht staat nog net zesde met een straat achterstand op de top van het klassement. De drie versterkingen vielen vandaag toch redelijk door de mand, samen met de rest van de ploeg. Misschien is het nog wat vroeg om te oordelen, maar de tijd dringt. De titel is al lang gaan vliegen, dat beseft iedereen. Maar de kans bestaat zelfs dat er geschiedenis zal worden geschreven in negatieve zin: voor het eerst sinds verschillende generaties dreigt paars-wit Europees voetbal te missen. Anderlecht is sinds 1964 onafgebroken actief in Europa. Enkel Barcelona doet beter.
 
Plan-C?
De veer bij de fans lijkt inmiddels gebroken. Er heerst een vorm van berusting. De sfeer van de grote dagen is weg uit het stadion; de spelersnamen worden amper nog gescandeerd bij het afroepen van de opstelling. We wrijven ons geregeld in de ogen in de hoop wakker te worden uit deze nare nachtmerrie, tevergeefs. Ondertussen stellen we ons wel vragen:

  • Wat is er aan de hand en wat zijn de ambities nog?
  • Zijn er bij de overname wat meer lijken uit de kast gevallen dan voorzien?
  • Is de financiële toestand van de club dermate ernstig dat we ons geen degelijke ploeg meer kunnen veroorloven?
  • Of zijn er andermaal fouten gemaakt; veel fouten?
  • Wat is Plan-C indien we dit seizoen naast een Europees ticket zouden grijpen?
Graag een eerlijk antwoord op onze vragen, beste Marc, want dit is ook onze club die teloor gaat. anderlecht-online forum