R.I.P. Anderlecht

MAANDAG, 8 APRIL 2019, 12:28 - D.A.B.
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Na een nieuwe vernedering, thuis tegen Royal Antwerp, kan toch stilaan worden gesteld dat het chronisch zieke Anderlecht klinisch dood is. De aftakeling was al een tijdje ingezet, maar de genadestoot kwam gisteren.

Na 55 jaar onafgebroken Europees voetbal, een reeks die slechts één andere club in Europa kon neerzetten, lijkt het stilaan 'game over'. Het grote Anderlecht, het uithangbord van het Belgische voetbal, is niet meer. Teniet gedaan door foute beslissingen en sportieve keuzes. 

Ondertussen lijkt het rouwproces alvast te zijn ingezet, al gaat dat bij de ene al wat sneller als bij de andere. Het bestuur zit alvast nog in de ontkenningsfase. Hoewel het waarschijnlijk allemaal goed bedoeld was, is het toch hemeltergend te lezen wat het bestuur verkondigt: "We gaan een rustige zomermercato tegemoet" & "We dachten makkelijk Europees voetbal te halen". Dat terwijl zowat de hele wereld al driekwart seizoen het gebrek aan kwaliteit in deze spelerskern uitschreeuwt. Kijken we eigenlijk wel naar dezelfde wedstrijden?

Een tijdje geleden riepen we op deze site al op tot transparantie. Wat is het plan met de club? Wat is de bedoeling van al dat geschuif met de interne postjes? Waar is onze scoutingcel naartoe? Zijn er financiële problemen en zo ja, hoe groot zijn ze? In ieder geval, de financiële problemen zullen volgend seizoen sowieso snel opduiken. Het missen van Europees voetbal heeft een budgettaire impact. Sponsors, fans en VIPS zullen niet geneigd zijn meer neer te tellen voor het erbarmelijk schouwspel dat ze tweewekelijks te zien krijgen. De spelerskern ten gelde maken, lijkt - op een aantal uitzonderingen na - ook onmogelijk. Laat ons in ieder geval maar hopen dat de ontkenningsfase aan de top van onze club niet te lang meer duurt, want er zal een uitermate briljant plan nodig zijn om deze malaise op korte termijn te keren. Kortom, beste bestuur: we stellen de vraag nog eens: Wat is jullie plan? Wat is jullie visie?

Bij de fans lijkt het proces alvast wat sneller te gaan. De harde kern schippert tussen woede, verdriet en depressie. Maar wanneer de aanvaarding komt, zal alvast één Anderlechts probleem opgelost zijn: het nieuwe 'Lotto Park' zal niet moeten worden uitgebreid...anderlecht-online forum