Oef! Het is eindelijk gedaan!

ZONDAG, 19 MEI 2019, 22:10 - Skyhawk
Logo Anderlecht-Online

OPINIES De competitie is afgelopen voor Anderlecht na een absoluut snertseizoen. Paars-wit zette zijn slechtste resultaat neer in de Belgische naoorlogse voetbalgeschiedenis en eindigt zesde. Het mag meteen, voor het eerst in 56 jaar, ook Europees voetbal vergeten. Seizoen 2018-2019, het eerste onder Marc Coucke als voorzitter, gaat dus de geschiedenis in als een Mislukking met grote 'M'. 

Sportief
Sportief gezien begon het nochtans mooi met een paar klinkende overwinningen waarin vooral Dimata en Santini uitblonken. Maar een nederlaag op Club Brugge op de vijfde speeldag zette de neerwaartse spiraal in. Het was de voorbode van een seizoen vol instabiliteit. In de competitie werd het snel duidelijk dat Genk, Brugge en later ook Standard meer kwaliteit in huis hadden. Ook Europees ging het niet voor de wind: Anderlecht werd roemloos uitgeschakeld in de Europa League in een toch haalbare groep. Vooral de nederlaag bij Spartak Trnava op de openingspeeldag kwam hard aan bij de fans.

Het ontslag van Hein Vanhaezebrouck kwam er met de winterstop in zicht. Grote namen verschenen in de pers, maar uiteindelijk koos de club voor Fred Rutten. Aangezien er lang gewacht werd met het kiezen van een nieuwe coach, bleven ook de wintertransfers uit en werd de kans op het rechttrekken van de scheve situatie verkeken. Bolasie werd gehuurd, Kara keerde terug van een uitleenbeurt en Zulj werd aangetrokken. Het bracht echter weinig zoden aan de dijk (ook al door de grote blessurelast). Puur op resultaten gezien, boerde Anderlecht zelfs achteruit. Waar het onder Vanhaezebrouck rond de vierde plaats bleef hangen, zakte het op een bepaald moment zelfs weg naar plaats zeven. Uiteindelijk werden de play-offs wel gehaald met een status quo: vierde. 

De play-offs zelf, werden echter een pijnlijke ervaring. Zelfs zo diep in het seizoen leken er geen automatismen te zijn en Anderlecht bleek al snel de zwakste van de zes te zijn. Het eindigde ook op die plaats. Enkel thuis werd er eenmaal gewonnen: van Standard. Ook Fred Rutten haalde het einde van de play-offs niet. Voor het eerst in 56 jaar wordt er dus geen Europees gespeeld in Brussel. Het was een reeks die slechts één andere Europese ploeg kon neerzetten. 

Bestuur
De instabiliteit liet zich ook in de bestuurskamer voelen, vooral toen de sportieve prestaties achteruit gingen. Ondanks het schuiven met postjes, kreeg voorzitter Marc Coucke de crisissfeer nooit echt weg. Devroe kreeg de zwarte piet toegeschoven voor de karrenvracht aan mislukte transfers, er werd een verbaal robbertje gevochten met ex-manager Van Holsbeeck en ex-coach Vanhaezebrouck, Zetterberg kwam maar zijn rol was nooit echt duidelijk, Arnesen werd sportief directeur, enz... Marc Coucke had het dan weer over de vele lijken die uit de kast vielen, allemaal achter gelaten door het vorige bestuur, wat dan weer werd ontkend door Roger Vanden Stock (die ook al snel weg bleef van de wedstrijden).

Toekomst
Na een seizoen vol instabiliteit en vooral een tekort aan sportieve kwaliteiten, zal het zaak worden om de stal zo snel mogelijk uit te mesten. De club zal hierbij moeten rekening houden met teruglopende inkomsten (waarschijnlijk minder abonnees en geen Europese inkomsten). De vele overbodige spelers dienen te worden verkocht en in de plaats moet kwaliteit komen in plaats van kwantiteit. Met het aantrekken van Vincent Kompany, is een eerste stap alvast gezet. Vinceis een echte Ket, geeft de verdediging een serieuze kwaliteitsinjectie en is een rolmodel voor de jeugd, iets wat nu toch ontbreekt in de ploeg. Hopelijk blijft hij wel gespaard van blessures. Hoe dan ook, is dit wel een stunt van formaat voor Marc Coucke en co.

De constructie als speler-manager is echter wel opmerkelijk te noemen. Weinig andere topploegen waagden zich eerder aan zulk concept. Er zijn dus weinig lessons learned. Kompany zou ook zelf een trainer meebrengen. Hoe de symbiose tussen de twee zal verlopen, is vooralsnog onduidelijk maar laten we nog even rustig afwachten.

In ieder geval: één zwaluw maakt de lente niet. Deze ploeg heeft nood aan veel meer kwaliteitsinjecties dan enkel Kompany. Het is in ieder geval een mooie start en het smaakt naar meer. Snel op naar 2019-2020 en laten we lessen trekken uit dit gitzwarte jaar, maar het voor de rest gewoon snel vergeten.anderlecht-online forum