Opinie: Lotto Park

WOENSDAG, 10 JULI 2019, 18:50 - Nostak
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Het kwam niet als een verrassing, de naamswijziging van ons stadion. Het was een publiek geheim dat Marc Coucke de naam van het Constant Vanden Stock Stadion wou veranderen. Allianz werd genoemd als nieuwe naamdrager, uiteindelijk zal het ‘Lotto Park’ gaan worden. Op die manier breekt de voorzitter definitief met het verleden.

Het zal even wennen worden, die nieuwe naam. Vele supporters, waaronder ikzelf, kennen het Constant Vanden Stock Stadion al hun hele leven als thuisbasis van Royal Sporting Club Anderlecht.
Maar laat ons eerlijk zijn, het voetbal evolueert. En sentiment maakt alsmaar meer plaats voor financiële belangen. Vraag is ook hoeveel supporters over het ‘Lotto Park’ gaan spreken, en niet zoals vandaag over het ‘Astridpark’.

Veel geld mee gemoeid

Als we even over de landsgrenzen heen kijken zien we dat de sponsordeal die Manchester City heeft met Etihad, de club over een periode van tien jaar een slordige 450 miljoen euro oplevert. Arsenal ontvangt over een periode van vijftien jaar 100 miljoen euro voor hun verbintenis rondom het Emirates Stadion. Omgerekend zo’n 6,6 miljoen euro op jaarbasis. Akkoord, dit zijn teams die op economisch en sportief vlak mijlenver van Anderlecht verwijdert zijn, maar u begrijpt waar ik naartoe wil.
Hoeveel Lotto precies neertelt voor de deal met Anderlecht is (nog) niet bekend. Maar het staat vast dat dit een aanzienlijk bedrag zal zijn. Een bron van inkomsten die meer dan welkom is in een jaar waarin Anderlecht geen Europees voetbal speelt.
 
Kritiek

Vanmorgen verscheen in ‘Het Laatste Nieuws’ een artikel waarin sporteconoom Trudo Dejonghe zegt dat de sponsoring van de Nationale Loterij een verdoken vorm van staatssubsidie is en zodus een vorm van competitievervalsing.
“En dat zeg ik niet omdat ik supporter ben van Club Brugge.” Aldus Dejonghe.
Ik heb absoluut geen probleem met kritiek, maar dan moet die wel gestaafd en onderbouwd zijn. En, beste meneer Dejonghe, vergeet u vooral niet voor eigen deur te vegen.

Laat ons niet vergeten dat het Jan Breydelstadion voor EURO 2000 werd gerenoveerd met belastinggeld. Daarover vind ik van uw kant geen kritische reflectie terug. Evenmin over de sponsordeal die uw geliefde Club Brugge vorige week bekend maakte met gokbedrijf Unibet.
Belfius is dan weer niet echt een ‘staatsbank’, maar wel een commerciële bank waarvan de Belgische overheid aandeelhouder is. Ook Proximus prijkt op tal van Belgische eersteklassers hun shirt. Het telecombedrijf is ook voor 53,5% in handen van de Belgische Staat.
Zoals hierboven reeds vermeld, maken bepaalde waarden en ethische normen in het voetbal plaats voor geld. Dat zou u, als sporteconoom, toch zeker moeten weten. Deal with it.

Bron: Het Laatste Nieuws
Eigen Redactieanderlecht-online forum