Vrije Tribune: Sfeer in het stadion

ZATERDAG, 14 SEPTEMBER 2019, 13:55 - Libero
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Al wie de voorbije weken in het stadion was voor de thuismatchen tegen respectievelijk KV Oostende, KV Mechelen en Standard Luik, zal het kunnen beamen: de sfeer was geweldig, uitzonderlijk zelfs.

En hoewel onze supporters in het verleden niet altijd de meest positieve zijn geweest, verdienen ze hier wel een pluim, in die mate zelfs dat ik van oordeel ben dat we op dit moment de beste fans hebben van het land.
 
Het zou dan ook mooi zijn als de club hierop wat soepeler zou inspelen, en ons niet plat zou bombarderen met decibels die de ambiance moeten oppompen … als die ambiance er vanzelf al is.
 
Niets is namelijk mooier dan supportersgezangen voor, tijdens en na de match, en ik denk niet dat ik hier alleen voor mezelf spreek.
 
Voor de match tegen Standard zat de sfeer er een half uur voor de aftrap al goed in, met de nodige vocale rivaliteit tussen de beide supportersgroepen.  Helaas vinden voetbalclubs tegenwoordig dat ze die sfeer nog moeten overtreffen door nóg luider te gaan met de beats die ze zelf het stadion injagen.
 
Ik kan daar wel inkomen voor een thuismatch tegen bijvoorbeeld Beveren, dat je de sfeer wat artificieel probeert op te pompen.  Maar tegen Standard, Brugge of Antwerp?
 
En ik snap ook wel dat je kort voor de aftrap het traditionele clubnummer en de officiële JPL-hymne  door de boxen jaagt, maar dat de muziek bleef doordreunen tot letterlijk de seconde van de aftrap, terwijl ondertussen het stadion in lichterlaaie stond door massale supporterskoren, nee, dat snap ik niet.
 
Het viel ook op dat na het laatste fluitsignaal al ogenblikkelijk onze overwinningssong ‘Freed from desire’ het stadion ingejaagd werd, geen probleem daarmee, leuke song overigens, maar het gejuich dat na het affluiten opsteeg was oorverdovend en het zou van iets meer inlevingsvermogen (en minder rigiditeit) getuigen indien men de supporters even zou laten uitjuichen.
 
Hetzelfde geldt overigens voor de goaltune: 5 seconden na het doelpunt, ik heb het voor de aardigheid een keer geteld, … ik besef wel dat het geen eeuwigheid moet duren, maar laat ons toch even gewoon lekker juichen?  Onze laatste zege dateerde namelijk reeds van 5 mei, begrijpelijk dus dat er een pak emoties vrijkwamen?
 
Voetbalclubs moeten toch begrijpen dat de sfeer van een live-match voor velen de reden is om naar het stadion af te zakken, anders kan je net zo goed thuis op tv kijken.  En als die sfeer er is, hoeft ze toch niet kunstmatig met beats opgepompt te worden? 
 
Daarom mijn oproep aan het adres van de club: hou hier graag een beetje rekening mee, en speel wat soepeler in op de sfeer die de supporters zelf reeds creëren (met ingang vanaf morgen graag …)
 
Deze sfeer is namelijk het unique selling product van het voetbal, ook vips en genodigden zullen dat beamen: een ‘come on you mauves’ of ‘allez les mauves’ dat door duizenden kelen gezongen wordt, kippenvel is dat, toch?
 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum