Opinie: Kwetsende spreekkoren (?)

VRIJDAG, 20 SEPTEMBER 2019, 14:46 - Libero
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Woensdag werd Anderlecht door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB getrakteerd op een effectieve boete van 1.000 euro wegens kwetsende spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Bram Van Driessche.

De bondsprocureur had het in zijn aanklacht over ‘een minimum aan respect voor de scheidsrechter’, een aanklacht die het gevolg was van het verslag van die bewuste scheids na afloop van de match Anderlecht-Oostende van eind juli dit jaar. 
 
In die match zouden thuissupporters het respectloze “hij is een hoer van FCB” hebben gezongen, nadat de scheids even daarvoor al dan niet terecht geen strafschop had gefloten voor een overtreding op Jeremy Doku in de 16-meter.
 
Ik schrijf bewust “zouden”, omdat de schlager al een tijd meegaat, en er volgens mij niet “hoer van FCB”, maar “boer van FCB” wordt gezongen.
 
Ik ga er ook niet schijnheilig over doen: ik heb het zelf ook al frequent meegebruld, samen met mijn kinderen zelfs, “boer van FCB”, in mijn ogen is dat niet meer dan wat onschuldige lol.
 
En omdat er vorig jaar ook al commotie was omwille van deze spreekkoren heb ik tijdens de match tegen KVO voor de aardigheid niet meegezongen en gewoon geluisterd naar wat ik nu echt hoorde.
 
En volgens mij was dat dus “boer van FCB” en niet “hoer van FCB”.  Maar dat kan ook zijn omdat ik zelf “boer” verkies te horen, want om eerlijk te zijn: het was moeilijk uit te maken.  Met andere woorden: misschien hoor ik “boer” omdat ik “boer” wil horen.
 
En daarom denk ik ook dat de scheids “hoer” hoorde omdat hij graag “hoer” wou horen, en dat hij er een verslag over schreef omdat hij graag een verslag wou schrijven.
 
De nuance hoer of boer is natuurlijk niet onbelangrijk: in het eerste geval is het beledigend, in het tweede geval is het een geuzenlied, wat het volgens mij ook gewoon is.
 
Dat de bond dit dramatiseert is dan in mijn ogen ook andermaal omdat ze dit graag dramatiseren.
 
GEUZENNAAM
 
Het woord boer is reeds sinds jaar en dag een scheldwoord van mensen uit de stad (in casu Antwerpen en Brussel) tegenover alle andere mensen die niet van de stad zijn, dus van den buiten, dus per definitie boeren.
 
Uit mijn kinderjaren herinner ik me het overwinningslied “en de boeren, en de boeren, en de boeren zijn kapot”, telkens we gewonnen hadden tegen FC Brugge.
 
Op die manier is het woord ‘boeren’ voor supporters van blauw-zwart uiteindelijk een geuzennaam geworden die ze met fierheid dragen, net zoals supporters van Zulte Waregem dat doen, in hun geval vooral tegenover de stadslui van Kortrijk.
(En net zoals PSV-supporters de naam met fierheid dragen om zich af te zetten tegen de bescheten hoofdstedelingen van Ajax.)
 
Dit soort spreekkoren is niets anders dan verbale spielerei: het hoort bij het voetbal zoals mosterd bij een hotdog, zoals pruimen bij konijn.  Wie hier aanstoot aan neemt, kan beter het golf gaan volgen, denk ik zo.
 
Wanneer dus gezongen wordt “het is een boer van FCB”, dan bedoelt men gewoon: een handlanger van FCB.  Dit is vergelijkbaar met het scanderen van de woorden “dief” of “vendu” die reeds decennia lang vaste prik zijn op Belgische velden telkens mensen het niet eens zijn met een beslissing van de ref.  
 
Wat is hier mis mee?  Zolang het niet expliciet racistisch is of aanzet tot haat, behoort het in mijn ogen tot het principe van de vrije meningsuiting.  Het verbieden en/of beboeten hiervan gaat uiteindelijk in tegen dit principe, niets meer, niets minder.
 
Helaas heb ik steeds vaker het gevoel dat de mensen bij de bond en de Voetbalcel Binnenlandse Zaken (en Uefa idem) lieden zijn die nauwelijks nog enige voeling hebben met het voetbalgebeuren…
… en amper nog weten waar het voetbal vandaan komt en welke sociale rol het vervult.
 
DRIFTEN
 
Het voetbal is, meer dan gelijk welke andere sport, een sociale uitlaatklep, in die mate zelfs dat, indien het niet bestond, het dringend uitgevonden zou moeten worden.
 
Schaf het voetbal af en je krijgt geheid meer geweld op straat, gaande van vreemdelingenhaat over verkeersagressie tot homobashing en geweld tegen ordediensten.
 
Voetbal sublimeert onze diepste driften, ben ik heilig van overtuigd. 
 
Er zit een stuk haat, colère of frustratie in ieder van ons, daar hoeven we niet flauw over te doen, misschien tegenover een chef die onze werkweek vergalt, misschien een overheid die ons al jaren onheus behandelt, misschien een agent die ons op de bon slingert omdat we net een half wiel buiten onze parkeerplaats stonden. 
En dan komt het er allemaal uit op zondag, als Bolat voor de tigste keer een halve minuut nodig heeft om de bal weer in het veld te trappen , of als Gerkens door een potige verdediger van Standard Luik ongestraft het ziekenhuis in gebeukt wordt  … het is unfair, net zoals het leven unfair is, en dan moet het er een keer uit … en moet iemand het ontgelden, in dit geval die … boer van FCB.  
Erg volwassen zal het wel niet zijn, maar het lucht wel op. 
 
Daarom, voetballeiders, mensen van de bond en van de voetbalcel Binnenlandse Zaken, probeer niet heiliger te zijn dan de paus, …
of willen jullie van een voetbalmatch een theatervoorstelling maken met beleefd applaus tussen de bedrijven door?
 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum