Bij de start van jaargang 20-21: Ga ervoor, thuis én uit.

ZATERDAG, 8 AUGUSTUS 2020, 22:37 - Libero
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Morgen is het zover, na 5 maanden abstinentie spelen we eindelijk nog eens een officiële wedstrijd.  De eerste wedstrijd van een nieuw seizoen, morgen op KV Mechelen, in een leeg AFAS-stadion.
 

Moeilijk in te schatten waar we precies staan… al zegt mijn gevoel dat we versterkt uit de transferzomer komen. 
Bovendien waren we goed op dreef in de laatste weken van het afgelopen, stopgezette seizoen, en zijn de spelers die toen het mooie weer maakten allemaal gebleven, wat het voordeel biedt dat nu verder gebouwd kan worden op wat er in maart reeds stond.
 
De jonkies zijn ook een jaartje ouder, hebben meer ervaring, en zullen wellicht ook fysiek steeds meer hun mannetje staan.
 
Zonder overdreven enthousiast te willen zijn denk ik wel dat er vorig seizoen een stijgende lijn zat in onze prestaties, met na een mislukte start, stilaan meer punten en geleidelijk ook beter spel, zeker na de winterstop.
 
Als we even abstractie maken van de eerste 9 speeldagen, dan stonden we in maart comfortabel in de kopgroep, ergens rond plaats 3. 
 
Nu weet ik wel dat ‘comfortabel in de kop meedraaien’ voor de meeste Anderlecht-fans  in principe onvoldoende is qua streefdoel, maar het geeft ook aan hoe relatief het predicaat ‘rampseizoen’ misschien wel was.
 
Om niet nog eens achter de feiten te moeten aanlopen lijkt het vooral de boodschap om deze keer onze seizoenstart niet te missen. 
De eerste zeven speeldagen, we moeten daar niet flauw over doen, krijgen we haalbare tegenstanders voor de kiezen.  Beter doen dan vorig jaar, toen we met een rapport van 5 op 21 onderaan bengelden, zou in principe geen wishful thinking mogen zijn.  Als we even realistisch dromen: een 18 op 21 zou ons meteen een bonus van 13 punten geven ten opzichte van vorig jaar. 
 
Die matchen moeten nog gespeeld worden natuurlijk, maar het lijkt me geen overdreven optimisme om te hopen dat we de draad weer kunnen oppikken waar we hem vijf maanden geleden noodgedwongen hebben moeten laten liggen. 
Dan zitten we meteen terug in de goede flow, en dan lijkt het vooral zaak te worden die flow door te trekken in de weken daarna, wanneer de zwaardere brokken eraan komen.
 
Sowieso zal het geen jaar worden als een ander, voor geen enkele club. 
 
Zelfs indien we niet uitgaan van een worst case scenario waarbij de competitie andermaal gestaakt zou moeten worden, dan nog is het vooruitzicht van wedstrijden in lege of driekwart lege stadions niet bijster aanlokkelijk.  Voor clubs, noch voor spelers en al helemaal niet voor ons, supporters.  Voetbal zonder fans is als een café zonder bier, champagne zonder bubbels, een strand zonder zee…
 
Maar …  het voetballen in lege of bijna lege stadions kan ook gewoon in ons voordeel spelen. 
 
Om te beginnen hoeft het thuis niet per se een nadeel te zijn om zonder ons kritische uitfluitpubliek te spelen.  Cynisch misschien, maar ik zeg het maar zoals het is: van uitfluiten is nog geen enkele speler beter geworden.  Wie weet gaan bepaalde spelers zonder stimulerend gefluit/boegeroep plots openbloeien?   Kan nog een interessant experiment worden …
 
Op verplaatsing moet het zonder twijfel een voordeel worden.
Anderlecht krijgt traditiegetrouw bij uitmatchen steevast een warm onthaal.  Niet alleen in Brugge, Luik, Genk of Antwerpen, maar ook bij clubs als Kortrijk, Charleroi, Mechelen …  Die verplaatsingen zijn lastig, alsof wij altijd tegen wind en bergop moeten spelen. 
 
Dat nadeel zullen we dit jaar niet of veel minder hebben.  En een nadeel dat wegvalt is een voordeel.  Gedaan met buitenshuis puntenverlies in te calculeren…   Gedaan met rekenen en tellen … Thuis-of-uit-maakt-dit-jaar-niets-uit …
Hopelijk is dit besef ook al doorgedrongen bij spelers en staf.
 
Het lijkt me essentieel dat wij dit seizoen met onmiddellijke ingang – dus vanaf morgen - de uitmatchen anders aanpakken.  Er is minder reden dan ooit om op verplaatsing anders te gaan voetballen dan thuis, meer berekend, afwachtend, voorzichtiger … nee, vooruit moet het, uitgaan van eigen sterkte, ons spel opdringen, onze wil opleggen, waar we ook spelen …
 
Jan Mulder zal het graag horen, maar ik hoop dat de generaals die de marsorders bepalen ondertussen ook al eens stilgestaan hebben bij deze buitenkans die corona ons biedt: elk nadeel heb z’n voordeel, en wij moeten uit deze situatie maximaal profijt trachten te halen.
 
Ambities uitspreken op het vlak van eindklassement kunnen we beter achterwege laten, top 3, top 4, laat ons er in alle talen over zwijgen, laat de concurrentie denken wat ze willen, laat de media schrijven wat ze willen … de ambitie moet zijn: match na match voor de overwinning gaan, thuis én uit, ook in Mechelen, in Antwerpen, in Brugge, in Luik …
Niet rekenen, niet tellen, telkens gaan voor de drie punten, graaien wat we graaien kunnen … altijd en overal.  Go for it, guys!
 
Bij voorbaat dank.
 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum