Analyse: Kompany past zich aan, Anderlecht groeit

MAANDAG, 2 NOVEMBER 2020, 15:59 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Anderlecht won zondagnamiddag met 1-0 van Antwerp. Paars-wit deelt zo na elf speeldagen de vierde plek met The Great Old en Club Brugge.

Het team van Vincent Kompany had zondag net geen dertig procent balbezit. Volgens Opta overkwam dat Anderlecht nog nooit in de Jupiler Pro League sinds het seizoen 2014-2015.

Een opvallende statistiek. Maar de nieuwe aanpak van Kompany draaide goed uit en Anderlecht hield de drie punten thuis.
 


Club Brugge, Oud-Heverlee Leuven en KV Kortrijk

Begin oktober verloor Anderlecht kansloos met 3-0 van Club Brugge. Ognjen Vranjes fungeerde voor de vierde keer op rij als rechtse centrale verdediger. Hij kreeg week na week de opdracht mee om de (vooruit)voetballende oplossing te zoeken. Hoewel hij geregeld bewees dat hij daar niet de kwaliteiten voor had, kreeg hij applaus van Kompany omdat hij het bleef proberen.

Halverwege de eerste helft op Jan Breydel leidde zo’n mislukte poging de 1-0 van Krépin Diatta en een duidelijke nederlaag in.

Op de volgende speeldag verving Matt Miazga het Bosnische woelwater.  De Chelseahuurling kreeg Hannes Delcroix naast zich in het hart van de verdediging. Marco Kana zakte vaak tussen de twee centrale verdedigers om het spel op gang te brengen. Tegen KV Kortrijk was die rol weggelegd voor Albert Sambi Lokonga.

Miazga werd duidelijk niet verplicht om vooruit te voetballen zoals Vranjes.  Hij tikte rustig tot bij Delcroix of zijn doelman. Dankzij de vroege voorsprong in het Guldensporenstadion hoefde Anderlecht niet per se tempo te maken en de Kerels zetten ook amper druk.

Antwerp

Maar afgelopen donderdag speelde Antwerp een dijk van een wedstrijd tegen Tottenham in de Europa League. Met veel lef en hoge druk.

Natuurlijk had Antwerp veel energie verbruikt tegen de mannen van José Mourinho. Toch hielden we ons hart vast voor zondag. Achterin rondtikken zou een zelfmoordmissie worden.

Antwerp zette Anderlecht zoals verwacht hoog vast en speelde man op man.  De oplossing? De enige vrije man laten opbouwen van tussen de centrale verdedigers: Hendrik Van Crombrugge. HVC bereikte vaak Lukas Nmencha in de middencirkel.

Jérémy Gélin moest Nmencha volgen en had het daar enorm lastig mee. Gélin speelde een topwedstrijd tegen Tottenham, maar zag zondag zijn peren met de huurling van Manchester City. De Fransman had al drie keer geel kunnen krijgen voor Ivan Leko hem naar de kant haalde. Twee minuten later viel het enige doelpunt uit de wedstrijd.
 
Debutant Paul Mukairu was net voorbij het uur -de zeer matige- Mustapha Bundu komen vervangen en scoorde meteen een knappe goal. De twintigjarige Nigeriaan vertoefde nog maar enkele dagen in België, maar was dus al erg belangrijk.

Conclusie
Natuurlijk wil Kompany meer dan 29,5% balbezit. Maar tegen de ‘Comeback Kids’ van Deurne-Noord hield Anderlecht voor de tweede keer de nul. Als Jonathan Lardot en de VAR vorige week hun werk hadden gedaan was dat zelfs voor de tweede week op rij geweest.
   
Anderlecht brengt -nog- geen fenomenaal voetbal, maar speelt wel steeds volwassener. Ook de wissels van Kompany verraden iets meer realisme. Zo werd Percy Tau al twee weken op rij in de slotfase naar de kant gehaald voor Josh Cullen.

Anderlecht had gezien de eenvoudige kalender al een punt of vier, vijf meer moeten hebben, maar het is wat het is. Anderlecht heeft 20 op 33 en staat daarmee tussen de mensen. Het verschil tussen plaats twee en plaats acht bedraagt op dit moment amper drie punten. En er zijn dit seizoen maar vier plaatjes in Play-Off I.

Paars-wit zal week na week stappen moeten blijven zetten als het zich bij die eerste vier wil scharen. Maar zondag pakte het alvast drie gouden punten. Op naar speeldag 12.

Zondagavond trekt Anderlecht naar AA Gent. De club die voor het seizoen dé uitdager van Club Brugge werd genoemd, telt momenteel acht punten minder dan Anderlecht. Punten. Tot nader order een belangrijkere statistiek dan balbezit.
 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum