Sporza: Een moeilijk te begrijpen mysterie

DONDERDAG, 28 JANUARI 2021, 08:57 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Sporza heeft het vandaag in een artikel over het mysterie van Anderlecht. Hoe komt het onder andere dat er zoveel defensieve fouten worden gemaakt terwijl Anderlecht na Club Brugge en Standard de minste tegendoelpunten telt? Volgens Peter Vandenbempt is de offensieve onmacht de oorzaak van het defensieve probleem.

Naar aanleiding van de zoveelste defensieve fout achterin, dinsdag tegen Moeskroen, kijkt Sporza eens naar alle defensieve fouten die Anderlecht mogelijk punten hebben gekost. De fouten in de slotfase kunnen daar zeker worden bijgerekend. Denk maar aan het uitverdedigen van Bundu in Charleroi of de bizarre ingreep van Luckassen tegen Eupen.

Volgens Peter Vandenbempt zit het achterin nochtans niet slecht in elkaar sinds Miazga en Delcroix centraal achterin een duo vormen. "Anderlecht wordt moeilijk uit verband gespeeld en slikt weinig goals", aldus Vandenbempt. Hij vindt dat het offensieve probleem aan de basis ligt van het defensieve probleem. Er is namelijk zelden een buffer om een defensieve fout op te vangen.

Vandenbempt vergelijkt de situatie met Brugge waar Mignolet vaak de defensieve fouten kan rechtzetten. Hij zegt ook dat de afwezigheid van Van Crombrugge niet mag worden onderschat: "Wellenreuther is niet slecht, maar Van Crombrugge heeft vooral meer uitstraling en zorgt voor meer coaching."

Nog zo'n vreemde statistiek. Anderlecht is de beste thuisploeg (een puntje meer dan Club Brugge), maar is wel samen met Moeskroen de slechtste uitploeg. Volgens Franky Van der Elst is er mogelijk een psychologisch probleem, want aan de steun van de supporters in eigen huis kan het tijdens corona niet liggen. Vandenbempt meent dat Paars-wit niet slechter speelt buitenhuis dan thuis, maar dat ze de laatste tijd veel punten in de slotfase hebben verspeeld, zoals in Gent en in OHL.

Van der Elst besluit dat de fouten in de defensie stilaan mogen stoppen, want dat ze na verloop van tijd eigenlijk wijzen op een gebrek aan kwaliteit.

Op de website van Sporza kan je een compilatie zien van verschillende defensieve fouten die een tegendoelpunt tot gevolg hadden.anderlecht-online forum