Opinie: de naïviteit van een Antwerp-watcher

MAANDAG, 26 APRIL 2021, 16:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES In een opiniestuk haalt Peter Goris, chef sport bij Gazet van Antwerpen, vandaag hard uit naar Anderlecht. Volgens Goris speelt paars-wit het niet proper door Lior Refaelov nu al vast te leggen voor volgend seizoen. Ondergetekende vindt Goris' opiniestuk getuigen van een ongekende naïviteit en domheid.

"Een gewiekste zet van Anderlecht. Vuil zelfs", zo schrijft Goris in de inleiding van zijn stuk. Hij omschrijft Antwerp als een naïef slachtoffer van Refaelov. Antwerp, dat "drie jaar geleden wel in hem geloofde, hem uit de de Brugse miserie haalde én opnieuw kans gaf om te schitteren". En nu doen Refaelov en Anderlecht het arme Antwerp dít aan. "Anderlecht toonde zich allesbehalve gentleman. Wachten tot na het seizoen, voor de goede vrede én de deugdelijkheid? Ben je zot! Champagne!"

Nu, Anderlecht is niet alleen. Goris stipt aan dat ook Genk het in de winterstop al deed. Het "misbruikte" de aanslepende contactonderhandelingen met Simen Juklerod om hem binnen te halen. "Want G5 bekijken de Great Old nog lang niet als ‘een van hen'. Antwerp blijft een luis in de pels. En als je zo'n luis kan pesten ..."

Onderhandelingen mogen vanaf 1 januari

Waar we in de meeste opiniestukken van professionele media kunnen meegaan, is dat hier hoegenaamd niet het geval. Dat Goris en zijn medium voor een Antwerps publiek schrijven en hij bijgevolg het Antwerps uitgangspunt vertolkt, beseffen we. Maar een beetje redelijkheid mag toch wel.

Eerst even dit: een goed bestuur zorgt ervoor dat zijn sterspelers steeds lang genoeg onder contract liggen. Dat Genk en Anderlecht nu met Juklerod en Refaelov aan de haal (dreigen te) gaan, is in de eerste plaats de schuld van Antwerp zelf. Goris schrijft dat voor de duidelijkheid zelf ook. Antwerp heeft de voorbije maanden en jaren tijd genoeg gehad om ervoor te zorgen dat Refaelov niet transfervrij naar Anderlecht zou overstappen.

Spelers die in juni einde contact zijn, hebben vanaf 1 januari het recht om te onderhandelen met andere clubs zonder dat hun huidige club hiervan op de hoogte moet zijn. Anderlecht en Refaelov doen dus niets verkeerd. 

In actie zodra de centen er zijn

Had Anderlecht kunnen wachten tot na het seizoen om zijn interesse aan Refaelov kenbaar te maken? Uiteraard. Alleen hadden dan tal van andere clubs hen voorgeweest en had Refaelov, die logischerwijs tijdig duidelijkheid wil over zijn toekomst en die van zijn gezin, tegen dan mogelijk elders getekend. 

Zoals bekend snuffelt Anderlecht al een tijdje aan Refaelov. Zoals eveneens bekend zit Anderlecht erg krap bij kas. En zoals ook bekend kwam er vorige week eindelijk witte rook over de broodnodige kapitaalsverhoging. Dus pas sinds vorige week weet Peter Verbeke dat hij budget heeft om Refaelov aan te trekken. Uiteraard treuzelt hij dan niet. Het zou een enorm teken van slecht bestuur zijn om te wachten en de kaas van je brood te laten eten.

Wie speelt er 'vuil spel'?

Anderlecht, net als Genk, nu beschuldigen van "vuil spel" is dom en naïef. Beide clubs deden niets verkeerd. Niemand verbiedt Antwerp trouwens om beide spelers niet meer in te zetten. Hen, zoals het begin februari met Juklerod deed, naar de B-kern sturen omdat ze na het aflopen van hun contract elders aan de slag gaan, dat is pas vuil spel. 

Misschien moet Goris eens een babbeltje doen met Anderlecht-doelman Hendrik Van Crombrugge? Die kan hem vast een verhaal vertellen over een andere club uit het lezersgebied van zijn krant die in de week voorafgaand aan een belangrijk degradatieduel de halve ploeg van de tegenstander contacteerde met de boodschap dat bij verlies er een contract voor hen klaarlag bij die andere club. Maar net zoals de keuken niet besteld raakte, beet deze vis ook niet. Zulke praktijken noem ik 'vuil spel'.anderlecht-online forum