Evaluatie Seizoen 2020 - 2021: Deel 1

DINSDAG, 1 JUNI 2021, 13:32 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Recent kwam er een einde aan een bewogen seizoen voor Anderlecht met ups en downs. We polsten bij enkele leden van onze redactie hoe zij het seizoen van hun favoriete club evalueren. We starten de reeks met Skyhawk.

Hoeveel punten op tien geven jullie Anderlecht voor dit seizoen en waarom?
Dit was zeker geen topjaar en uiteindelijk zag het er tot een tijdje na Nieuwjaar niet echt rooskleurig uit. Onze eindsprint naar de play-offs toe was dan wel weer indrukwekkend met winst tegen o.a. Brugge en Antwerp. Gezien de wisselvalligheid en gekeken over het hele jaar, geef ik dan een 6,5. Ik wil daarbij wel benadrukken dat er duidelijk progressie in de ploeg zat en ik hoop dat we die lijn kunnen doortrekken. Je zou het seizoen als het ware kunnen indelen in een drietal fases, waarbij de eindfase duidelijk hogere punten scoort dan de periode net na Nieuwjaar of het begin van het seizoen.
 

Heeft Anderlecht boven of onder jullie verwachting gepresteerd?
Uiteindelijk boven de verwachtingen. Ik had bij aanvang van het seizoen niet verwacht dat we in de top 4 zouden eindigen. Dus dat is zeker een succes geweest. Jammer genoeg is het seizoen wel afgesloten met wat mindere play-offs; zonder overwinning en waarbij we gezakt zijn van plaats 3 naar 4. Uiteindelijk slikten we in de play-offs toch wat te veel goals en vergaten we het vaak ook echt af te maken. Dat is een werkpunt.


Wie was de meest waardevolle speler dit seizoen?
Zonder twijfel Lukas Nmecha. Tel zijn goals weg en kijk eens waar we dan zouden staan. Een echte back-up voor Nmecha hebben we niet. Het is dus al een groot geluk geweest dat hij niet geblesseerd geraakt is.


Wie was de grootste verrassing?
Hannes Delcroix. Uiteindelijk is dit een verhaal van een succesvolle uitlening. De meeste spelers die uitgeleend worden, geraken meestal toch niet meer in de basisploeg bij Anderlecht. Maar wat Hannes gerealiseerd heeft, is toch best indrukwekkend. Met hem erbij, stond de verdediging meestal als een huis.


Wie was volgens jullie de grootste ontgoocheling?
Bundu. Dit was onze duurste transfer van de afgelopen zomermercato. Uiteindelijk hebben we hem moeten uitlenen en die uitleenbeurt was geen succes.


Wat vond je onze beste wedstrijd?
Op Genk en op Antwerp vond ik ons sterk spelen in de competitie. Dominant voetbal, weinig foute keuzes en ook veel goals, althans tegen Antwerp. 


In welke wedstrijd presteerde de ploeg het slechtst?
Er waren wel meerdere slechte wedstrijden. We hebben afgelopen seizoen nooit echt een antwoord gevonden op sterk georganiseerde ploegen. De wedstrijden tegen de kleinere teams uit de Pro League waren meestal ook de slechtste.


Welke huurlingen moet Anderlecht houden voor volgend seizoen?
Nmecha en Miazga zeker. De eerste uiteraard omwille van zijn loopvermogen en scorend vermogen. De tweede omwille van zijn verdedigende kwaliteiten en kopkracht. Bruun Larsen leek de laatste matchen wat beter voor de dag te komen. Een verlengde huur kan, indien dat financieel voordelig is, misschien interessant zijn.


Gaat Anderlecht Nmecha kunnen houden?
Volgens mij gaat dat zeer moeilijk worden. Ik denk wel dat de speler zelf wil blijven, maar veel zal afhangen van wat Manchester City wil en hoe hard ze het spel spelen. Misschien mits verkoop van een sterkhouder, dat we een poging kunnen wagen om hem aan te trekken? Lijkt me puur qua "investering" wel een goed idee. Een speler als Nmecha kan je later waarschijnlijk voor een pak meer doorverkopen.


Als er een speler zou verkocht moeten worden voor veel geld, wie zou dat zijn volgens jullie?
Sambi. Eerst en vooral zijn er niet zoveel spelers waar we echt veel geld voor kunnen krijgen. Sambi is één van de weinigen, denk ik. Persoonlijk vind ik het veel te vroeg voor een stap hogerop. Vroeger verlieten spelers de club na het winnen van één of meerdere prijzen. Nu al na een matig seizoen. Sambi kan (moet) bij Anderlecht ook nog stappen zetten, zoals bv. werken aan meer constante prestaties, vechtlust en wat minder nonchalance (wat in sommige wedstrijden toch aanwezig was). Wat wel duidelijk is, is dat hij potentieel heeft maar omwille van de stappen die hij nog kan zetten, is hij ook nog vervangbaar denk ik.


Op welke plaatsen moet de ploeg versterkt worden volgend seizoen?
Moeilijke vraag, want dit zal ook afhangen van welke huurlingen blijven en welke spelers vertrekken. In de huidige situatie, vond ik onze flanken toch vaak teleurstellend. Daar mag zeker wat bij. Ook naar aanvallende kracht mogen we gerust wat kwaliteit bijtanken gezien het feit Nmecha misschien niet blijft en als die zou blijven, hebben we geen stand-in voor hem. Als derde prioriteit zou ik kijken naar de creativiteit in het team.


Welke financieel haalbare speler(s) in België zouden jullie graag zien komen?
Waasland-Beveren is gedegradeerd maar werd bijna nog eigenhandig in eerste klasse gehouden door Michael Frey met 12 goals in 27 wedstrijden. Hij wordt momenteel gehuurd van Fenerbahçe. Gezien we momenteel amper wisselmogelijkheden hebben vooraan (Dauda is toch wat te mager) en gezien we nog steeds krap bij kas zitten, kan hij misschien een haalbare stand-in zijn voor Nmecha (als we die zouden kunnen houden)? Anderzijds stel ik me dan de vraag of je ook niet gewoon Thelin als stand-in kan houden, die met 9 goals in 21 matchen bij Kasimpasa vrij vergelijkbare statistieken kan voorleggen. Dat zou ons dan een extra kost kunnen besparen. Ik zie noch in Frey noch in Thelin een basisspeler trouwens.

Arthur Theate misschien, een jonge Belgische voetballer die zowel links als centraal uitgespeeld kan worden en nog veel groeipotentieel heeft? Met een vertrek van Lawrence en een mogelijk vertrek van Cobbaut, kan dat een interessant profiel zijn. Maar volgens mij is hij zelfs al onhaalbaar (Oostende weigerde al eens een bod van 5 miljoen ondanks hun eigen financiële problemen).

Uiteraard lopen er op de Belgische velden wel spelers van een ander kaliber rond, maar die acht ik sowieso onhaalbaar. Voor Anderlecht zal het moeilijk zijn om goeie spelers uit de Pro League aan te trekken. Andere Belgische clubs zullen een stevig prijskaartje hangen aan hun spelers wanneer paars-wit komt aankloppen. Met andere woorden, de vijver in België waaruit we kunnen vissen, is volgens mij niet heel interessant. 


Wat zijn de grootste uitdagingen voor de ploeg naar volgend seizoen toe?
Blijven doorgroeien en ook prestaties neerzetten tegen goed georganiseerde teams. Puntenverlies tegen kleinere ploegen moet ten alle tijden vermeden worden als je wil meespelen voor de prijzen. 


Hoe evalueer je de prestatie van Kompany als trainer?
Ook dit is een moeilijke vraag, omdat hier vele aspecten meespelen. De manier waarop en de timing wanneer Kompany trainer geworden is, vond ik ongelukkig. Franky had zeker wat meer respect verdiend en de start van het seizoen was beter geweest qua timing (ipv na een aantal wedstrijden). Daarna heeft het zeer lang geduurd eer Kompany een type-elftal neerzette. Het onvermogen om stugge ploegen te ontwrichten was ook steeds duidelijk, waarbij ik liever een plan B zou zien ipv steeds hetzelfde spelbeeld proberen aan te houden zonder succes.

Anderzijds is het zo dat ook Kompany duidelijk gegroeid is als trainer tijdens dit seizoen. Buiten Vlap, zijn er weinig spelers-revoltes geweest wat duidt op een goeie verstandhouding. De ploeg leerde als maar beter omgaan met uitvoetballen onder druk. Naarmate het seizoen vorderde, was er ook een duidelijker spelpatroon zichtbaar. En met vrij beperkte middelen en veel jongeren hebben we ons toch bij de beste vier van België gespeeld. Dat zijn ook allemaal verdiensten van de trainer. Kortom, de trainer is, net als de ploeg, groeiend.

Skyhawk

anderlecht-online forum