Evaluatie Seizoen 2020 - 2021: Deel 2

VRIJDAG, 4 JUNI 2021, 08:50 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Recent kwam er een einde aan een bewogen seizoen voor Anderlecht met ups en downs. We polsten bij enkele leden van onze redactie hoe zij het seizoen van hun favoriete club evalueren. We zetten de reeks voort met TCV.

Hoeveel punten op tien geef je Anderlecht voor dit seizoen en waarom?
7/10. De vierde plaats is een mooi resultaat voor deze kern, maar we hebben ook heel veel punten weggesmeten in de competitie, vaak door late, domme tegengoals. Met iets minder individuele fouten worden we makkelijk derde dit jaar. Ook in de beker deden we het best goed. Een uitschakeling in de halve finale tegen Genk is zeker geen schande.

Heeft Anderlecht boven of onder je verwachting gepresteerd?
Boven mijn verwachting. Ik had verwacht dat ze beter zouden doen dan vorig jaar, maar ik had gedacht dat ze zouden stranden op plaats vijf of zes. Na nieuwjaar dacht ik dat ze de Champions play-offs niet zouden halen, want er werd te weinig gescoord en te veel domme goals geslikt, maar de onverhoopte inhaalrace op het einde heeft uiteraard veel goedgemaakt. Na het behalen van de play-offs en door de bekerwinst van Genk was het seizoen eigenlijk al geslaagd, ook al waren de play-offs zelf minder qua resultaat.

Wie was de meest waardevolle speler dit seizoen?
Lukas Nmecha. Ik vrees dat we zonder hem zelfs buiten de top-6 zouden gevallen zijn. Hij scoorde inderdaad ook wel veel strafschoppen, maar die tellen ook mee. We hebben jaren genoeg gesukkeld met goede spelers die penalty na penalty om zeep hielpen. Na Nmecha gaapte het grote niets op het gebied van aanvallers, dus de hele aanval rustte op zijn schouders. Gelukkig was hij nooit langdurig geblesseerd of geschorst.

Wie was de grootste verrassing?
Ait El Hadj. In het begin vond ik niet dat hij het beoogde niveau haalde en Kompany bleef hem maar kansen geven. Maar op een bepaald moment heeft hij zijn niveau opgekrikt. Hij heeft al mooie dingen laten zien en hij moet nu nog constanter worden zodat hij elke match een paar maal kan uitpakken met een beslissende actie, ook tegen 'kleinere' clubs. Dan zal hij helaas ook snel vertrekken, vrees ik.

Wie was volgens u de grootste ontgoocheling?
Moeilijk. Er zijn veel spelers waarvan ik niets of weinig verwachtte (zoals Diaby) dus dat zijn voor mij ook geen ontgoochelingen. Ik ga voor Vlap omdat ik nog altijd geloof in zijn kwaliteiten, maar het komt er op een of andere manier niet uit, ook niet in Duitsland. Hij heeft nochtans scorend vermogen dat zeer goed van pas zou kunnen komen. Van Verschaeren verwacht ik ook meer. Hopelijk tekent hij bij en kan hij eens een heel seizoen zonder ernstige blessures afwerken.

Wat vond je onze beste wedstrijd?
Op Antwerp in de reguliere competitie. Antwerp speelde toen niet zijn beste wedstrijd, maar vooral na rust hebben we toen echt wel goed gespeeld met veel beweging en mooie goals. En nog een gemiste penalty bij 0-0.

In welke wedstrijd presteerde de ploeg het slechtst?
Dat wordt een moeilijke, want er zijn flink wat slechte wedstrijden geweest. Op Cercle Brugge, op Moeskroen, op Beerschot en op Charleroi bijvoorbeeld. Neem dan maar Beerschot. Daar lieten ze zich echt aftroeven als een groep miniemen.

Welke huurlingen moet Anderlecht houden voor volgend seizoen?
Nmecha en Miazga. Ashimeru begon goed vond ik, maar ik stel mij vragen bij zijn toegevoegde waarde na zijn laatste wedstrijden die zeer matig waren. Bruun Larsen begon er op het einde door te komen, maar die gaat te duur zijn, vrees ik. Mukairu vond ik zeker niet slecht, maar aangezien er geen echte buitenspelers meer worden gebruikt, is zijn komst minder noodzakelijk. 

Gaat Anderlecht Nmecha kunnen houden?
Ik vrees van niet. Hij doet het nu ook weer goed op het EK U21. Bij het eerste echte bod van een club in Duitsland of Engeland is hij weg. Ik geloof best dat hij hier graag is en ook dat hij wil blijven, maar het grote geld geeft altijd de doorslag. Nochtans zou hij beter nog een jaar blijven, want toen hij hier arriveerde was het een groot vraagteken wat hij de ploeg kon bijbrengen. Dit is pas zijn eerste jaar dat hij echt sterk presteert en scoort. En hij kan zeker nog beter worden.

Als er een speler verkocht moet worden voor veel geld, wie zou dat zijn?
Vermoedelijk Sambi Lokonga. Hij is volgens mij ook nog niet klaar voor een vertrek, want hij presteert nog veel te onregelmatig. In het buitenland vlieg je makkelijk naar de bank of naar de tribune als uw niveau niet goed genoeg is. Maar misschien dat hij regelmatiger gaat presteren wanneer hij wordt omringd door betere spelers.

Op welke plaatsen moet de ploeg versterkt worden volgend seizoen?
In elke linie moeten er een of meerdere spelers bijkomen, maar veel hangt af van Nmecha en uiteraard ook van de eventuele vertrekkers. Ik hoop dat ze niet té lang blijven stilstaan bij dat dossier. Op een bepaald moment gaat er een beslissing moeten genomen worden. Moest hij toch blijven, dan hebt ge sowieso een goede back-up nodig. Als hij vertrekt, hebt ge echt een goede spits nodig of ge speelt volgend jaar opnieuw voor plaats zes of zeven. Er moet scorend vermogen bij, hopelijk kan Refaelov daar al mee helpen. En achteraan moeten er opties zijn voor de backs en nieuw volk centraal, afhankelijk van het vertrek van Miazga. Best een meer ervaren pion om de jonge defensie te leiden.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de ploeg naar volgend seizoen toe?
Ten eerste zorgen dat de ploeg grotendeels gevormd is bij de start van het seizoen. Als ge weer moet beginnen zonder een echte spits, kan dat zeer dure punten kosten. Zie maar naar het punt dat we nodig hadden om derde te worden. Elk punt in de competitie is belangrijk in de eindafrekening, zeker voor dit Anderlecht dat nog altijd in opbouw is.

Ten tweede veel beter presteren tegen zogenaamde 'kleinere' clubs. De tijd dat clubs een telraam nodig hadden als ze naar Anderlecht kwamen is voorbij, maar ge moet toch beter kunnen dan al die zoutloze gelijke spelen waarin ge vaak op het einde nog een tegendoelpunt slikte. Kompany zal moeten nadenken hoe ze beter kunnen presteren tegen clubs die veel volk achter de bal houden.

Ten derde regelmatiger presteren. Dit seizoen was er een van uitersten. Er zijn matchen gewonnen die zelfs het beste Anderlecht lang niet altijd won (op Standard, op Genk, op Antwerp), maar er zijn ook veel punten verloren in wedstrijden waarin het niveau gewoon slecht was.

Ten vierde leren uit individuele fouten. Er werden heel veel punten verloren door individuele fouten. Individuele fouten gebeuren bij elke club, maar bij ons vielen die vaak extra op omdat er amper gescoord werd in die periode en elk tegendoelpunt fataal was.

Hoe evalueer je de prestatie van Kompany als trainer? 
Positief. Ik heb wat twijfels gehad, zeker omdat Kompany zo lang bleef wisselen van basisploeg en er schijnbaar geen vooruitgang werd geboekt, noch qua punten, noch qua spelniveau. Maar eens hij was overgeschakeld naar het andere spelsysteem is hij min of meer blijven vasthouden aan het elftal en dat zorgde voor betere prestaties. Het blijft nog altijd een zeer jonge ploeg met een aantal spelers die onder Kompany hun kans hebben gekregen en die ook hebben gegrepen (Ait El Hadj, Nmecha, Delcroix).

Wat moeten de ambities zijn voor volgend seizoen?
Opnieuw Europees voetbal halen (liefst beter dan plaats vier) en goed presteren in de beker. Uiteraard proberen om de poules te bereiken van de Conference League, al vrees ik dat Europees voetbal tot nieuwjaar ons momenteel te veel punten gaat kosten in de competitie.

TCV

anderlecht-online forum