Opinie: horloges erger dan vraag om correct te fluiten

WOENSDAG, 29 SEPTEMBER 2021, 11:02 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Terwijl Club Brugge glorieert na een prachtprestatie in de Champions League, beheerst Anderlecht op veel minder fraaie wijze het nieuws momenteel. Oud-manager Herman Van Holsbeeck zet de club weer eens in een negatief daglicht. Jammer genoeg mist het gros van de berichtgeving belangrijke context en nuance.

Iedereen die in één of andere krant of op één of andere website het verhaal leest over de Van Holsbeeck, Delferière en de wedstrijd tegen Club Brugge uit 2017 raden we aan om het bronbericht van deze verhalen te lezen: het artikel op Sporza. Dat bronartikel bevat in tegenstelling tot zo goed als alle afgeleide artikels wel de context. En laat die nu extreem belangrijk zijn.

Op Sporza, dat het verhaal als eerste naar buiten bracht en waarop de andere media zich baseren, lezen we dat Van Holsbeeck ongerust is "omdat er in Jan Breydel veel druk zal zijn van het publiek en van Club-trainer Michel Preud'homme langs de lijn". Van Holsbeeck wil dat Delferière Anderlecht hiertegen beschermt. Hij vraagt gewoon om "om correct te fluiten en zich niet te laten intimideren" en "hij moet niets speciaals doen, gewoon correct fluiten". 

"Hij moet niets speciaals doen, gewoon correct fluiten". Eigenlijk is er met deze uitspraak niets mis. Is dat niet wat elke clubleider, elke speler, elke supporter, elke journalist, iedereen in het voetbal verwacht? Helaas was het in die periode nodig om die vraag expliciet te stellen. Preud'homme en zijn staff gingen regelmatig hun boekje te buiten. Menig scheidsrechter liet zich hierdoor intimideren. Menig tegenstander raakte door dit niet-geoorloofde gedrag geïntimideerd. Eigenlijk zouden de Pro League, de Bond en de scheidsrechtersbazen aan Delferière expliciet gevraagd, of zelfs opgelegd, moeten hebben om te zorgen dat alles correct zou verlopen. Maar een clubleider hoort dit niet (te moeten) doen.

Van Holsbeeck heeft nergens gevraagd om Anderlecht te bevoordelen. Hij heeft niet gevraagd om een oogje dicht te knijpen of een keertje extra te fluiten als het paars-wit goed uitkomt. Dat er na de wedstrijd geen enkelediscussie was over de spelleiding, zegt voldoende. 

De Rolex'en voor Van Holsbeeck en zijn vrouw

Veel kwalijker is het andere verhaal dat gisteren naar boven kwam. Namelijk dat Van Holsbeeck en zijn vrouw na de contractverlenging en -verbetering van Sofiane Hanni met diens makelaar Dejan Veljkovic naar Antwerpen trokken en op diens kosten allebei een duur horloge mochten uitkiezen. De Anderlecht-manager en zijn vrouw kregen elk een Rolex met een gezamenlijke waarde van 43.500 euro. 

Dat is net geen 11 procent van de 400.000 euro commissie die Anderlecht betaalde aan Veljkovic in het kader van Hanni's contractverlenging. Als de tegenpartij mij bij een onderhandeling zulk mooi presentje beloofd, ik zou ook wat meer toegeven en niet het onderste uit de kan proberen te halen voor mijn werkgever. Rijst de vraag of dit een alleenstaand geval is, dan wel dat Van Holsbeeck bij meerdere deals na afloop een geschenkje ontving van de tegenpartij.

Wanneer zulke verhalen opduiken, moeten we altijd spontaan terugdenken aan de uitspraken van Van Holsbeeck in september 2017 toen hij Isaac Kiese Thelin definitief overnam van Bordeaux ondanks een geflopte uitleenbeurt vooraf: "Het is soms moeilijk om alles uitgelegd te krijgen. Maar we zullen wel zien binnen een paar jaar wie gelijk had."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.