Analyse: wat nog verwachten op deadline day?

MAANDAG, 31 JANUARI 2022, 10:48 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Vanavond om middernacht sluit de winterse transfermarkt in België. Traditioneel veranderen vandaag nog veel spelers van club. In het verleden was het ook op Anderlecht vaak een drukte van jeweste op deadline day. Hoe zal het vandaag zijn?

Deadline day, ooit was het een dag waarop we vrouwlief 's avonds alleen naar bed stuurden. Tot na middernacht weken we geen vin van Twitter, wachtend op de laatste move van Herman Van Holsbeeck, Luc Devroe of Michael Verschueren. Lazar Markovic (2018), Yannick Bolasie (2019) in 2020 zelfs een trio met Marco Pjaca, Dejan Joveljic en Kemar Lawrence: veelal grote namen zonder wedstrijdritme die tekenden in de sloturen en -minuten van de transferperiode. Om nog te zwijgen over de spelers die Anderlecht verlieten.

Sinds de komst van Peter Verbeke is deze tactiek verleden tijd. Vorige winter haalde Anderlecht drie (noodzakelijke) versterkingen. De laatste van het trio, Jakob Bruun Larsen, tekende al op 23 januari. Deze winter bleef het al bij al redelijk stil wat betreft de transferberichten. Hier en daar dook eens een naam op. Niet onlogisch, aangezien de scouting dagelijks druk in de weer is. Maar op de Amerikaan Bryan Reynolds na werd het nooit echt 'hot'. 

"Onze situatie is wat ze is"

We verwachten dan ook een rustige dag. Al blijft postitie van rechtsback naar onze mening een probleempositie waarvoor paars-wit vandaag best toch nog een inspanning levert. Nog één wedstrijd en Amir Murillo is terug van zijn interlands, maar wat als de Panamees over een week voor langere tijd geblesseerd uitvalt? Killian Sardella zal, zeker ook door het beperkte vertrouwen dat hij geniet, niet ineens de perfecte rechtsback worden. Linksachter Bogdan Mykhaylichenko is eveneens slechts een stoplap. Een waardig alternatief voor Murillo is een must.

Gevraagd naar zijn verwachtingen voor deadline day, verwees Vincent Kompany gisteren naar de beperkte financiële slagkracht van zijn club: "Onze situatie is wat ze is. Je kan niet veel dingen oplossen met een magische stok. Middelen is zoiets. Ik heb vertrouwen in de groep die ik heb en in de jongens die ik opstel. Dat blijf ik doen. Ik ga me niet bezighouden met dingen die voor ons bij Anderlecht momenteel niet haalbaar zijn."

In Italië klinkt het ook vandaag echter nog dat Anderlecht in gesprek is met AS Roma voor een uitleenbeurt van de jonge middenvelder Ebrima Darboe. Ook Cagliari en Salernitana praten hierover met AS Roma. 

Bakkali, Trebel en Sardella

Op uitgaand vlak hoopt Anderlecht, net als de voorbije mercato's, om Adrien Trebel en Zakaria Bakkali eindelijk te lozen. Mogi Bayat ging de voorbije dagen met Trebel leuren bij Charleroi en Stadard, maar zonder succes. Vindt de meesterfixer vandaag toch nog een oplossing? Als we een vertrek van Trebel enkele percenten kans toedichten, doen we dat voor Bakkali niet. Die gaf al meermaals te kennen de gouden kooi van de C-kern bij Anderlecht te verkiezen boven spelen bij een club waar hij minder salaris krijgt (de term 'verdient' gebruiken we bewust niet).

Wie we vandaag wel zien vertrekken, is Killian Sardella. Gisteren moest hij op de rechtsback weer plaatsruimen voor linkspoot Mykhaylichenko. Sardella en Anderlecht, dat kan dit seizoen geen win-win meer worden. Het is voor iedereen het best dat de nog altijd maar 19-jarige (van nature centrale) verdediger elders rust en speeltijd vindt. Zijn entourage weet dat ook en zoekt een oplossing. Het is voor Sardella te hopen dat Anderlecht alsnog zijn goedkeuring geeft.

Tot slot droppen we hier nog even de namen van Francis Amuzu en Benito Raman. Raman uitte gisteren openlijk zijn ongenoegen over zijn statuut van invaller. Amuzu zit ook dit seizoen weer tussen wal en schip. Hoewel Anderlecht beiden liever niet ziet vertrekken, kan er bij een mooi bod misschien altijd iets gebeuren. Zeker voor Amuzu lijkt ons een definitieve transfer (geen uitleenbeurt!) en een frisse start elders ons geen slecht idee.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum