Wat denken ex-spelers over nieuwe coach?

DINSDAG, 15 MEI 2012, 15:43 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In de Concentra-kranten geven een aantal oud-spelers van Anderlecht hun mening over wie de nieuwe coach moet worden. De meesten zijn gewonnen voor een coach die Anderlecht zijn huisstijl terug geeft en die omkan met vedetten.


Van Himst: "Sterke persoonlijkheid"

"De nieuwe trainer moet een sterke persoonlijkheid hebben, in combinatie met een visie die aanvallend voetbal nastreeft", zo vindt Paul Van Himst, die tussen 1983 en 1986 Anderlecht leidde.

"Of het een Belg of buitenlander is, maakt in principe niet veel uit. Maar hij moet zich wel in het Nederlands en Frans kunnen behelpen. De media spelen in Anderlecht een grote rol. Hij moet zich kunnen verdedigen in interviews en persconferenties."

Philippe Albert: "Kruising tussen Peruzovic en Boskamp"

"Een combinatie van Luka Peruzovic en Johan Boskamp zou niet misstaan", denkt oud-verdediger Philippe Albert. "Qua discipline was er geen betere dan Peruzovic. Met Boskamp ging het er iets gezapiger aan toe. Boskamp wist wel dat je de vedetten op een andere manier moest benaderen dan de waterdragers."

"Wat ook onontbeerlijk is voor een trainer van Anderlecht is charisma. Je traint de beste ploeg van het land hé. Niet Brussels of Union. Een Nederlandse trainer? Met Boskamp is het destijds goed uitgedraaid. Maar zie wat Club Brugge met Koster heeft voorgehad. Op offensief vlak heeft hij zijn stempel gedrukt bij de Bruggelingen. Maar ze konden niet verdedigen."

Georges Grün: "Durf investeren in een trainer"

Georges Grün hoopt dat Anderlecht zich in zijn keuze voor een nieuwe trainer niet laat leiden door financiële argumenten. "Mijn raad aan Anderlecht: durf te investeren in een trainer. Anderlecht maakt er al jaren een trend van om veel geld te steken in spelers. Nu is het tijd om centen uit te geven aan een gerenomeerde trainer."

"Iemand met charisma, die Anderlecht Europees opnieuw op de kaart kan zetten. In dat opzicht is het vertrek van Jacobs de goede keuze op het goede moment. Geen slecht woord over hem, maar het was tijd voor iets anders. Een nieuwe trainer kan voor een nieuwe dynamiek zorgen."

Geert De Vlieger: "Peter Maes geeft zekerheid"

"Ik schuif één naam naar voor: Peter Maes", aldus de gewezen doelman. "Omdat hij veeleisend is en op die manier de vedetten zeker in de hand zal kunnen houden. Maar ook: omdat hij past bij de club, ze kent én bij KV Mechelen en Lokeren al bewezen heeft dat hij met veel minder middelen iets groots kan neerzetten."

"Dat hij geen enkele internationale ervaring heeft, kan toch geen beletsel zijn? Kies je voor een grote buitenlandse naam, heb je nog geen zekerheid. Met Maes weet je tenminste wat je in huis haalt. Hij kan voor een frisse wind zorgen en geen speler die in zijn carrière meer bezig is met tactiek dan een doelman."

Erwin Vandenbergh: "Iemand die Belgische competitie kent"

Oud-topschutter Erwin Vandenbergt raadt Anderlecht aan een Belgische coach te nemen. "Volgens mij moet het sowieso iemand worden die de Belgische competitie kent. Daarom ben ik niet zo zeker dat een Nederlandse coach, genre Adriaanse of Rutten, wel bij Anderlecht zou passen. Hun speelstijl wijkt af van de Belgische realiteit."

"Peter Maes is een optie. Die kent de club, maar in hoeverre is hij klaar voor een topclub? Kijk maar naar Hein Vanhaezebrouck, die top was bij Kortrijk maar flopte bij Genk en bij Kortrijk weer succes boekt. Mijn tip: zoek iemand die alom gerespecteerd wordt, ook door de media, én het Belgisch voetbal kent."

Johan Boskamp: "Rutten heeft het perfect profiel"

Voor oud-coach Johan Boskamp is de Nederlander Fred Rutten de geknipt man. "Als Anderlecht iemand met een geschikt profiel zoekt, kom je automatisch bij Rutten terecht. Bij PSV zorgde hij voor goed voetbal maar had hij geen goeie ploeg. Anderlecht heeft wel genoeg voetballend vermogen, zeker met een fitte Molins en Vargas ter beschikking."

"Ik weet dat hij na zijn passages bij Schalke en PSV geen grote prijzen kan voorleggen en dat zal ongetwijfeld in zijn nadeel spelen, maar als Anderlecht iemand zoekt die eindelijk weer attractief voetbal in het Astridpark kan brengen, dan is Rutten de aangewezen man. Anderlecht moet immers trendsetter blijven. Al kan dat ook met Adriaanse, Bölöni of Van Gaal."

Bron: Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.