Oproep: een woordje uitleg, alstublieft

DINSDAG, 10 JANUARI 2023, 22:44 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Nadat de voorbije weken, maanden en jaren clubs als Antwerp, Genk, Club Brugge en Union de krantenpagina's beheersten, is het dezer dagen weer de beurt aan Anderlecht. Helaas met een opeenstapeling van erg pijnlijke berichten. Supportersharten bloeden. Vraagtekens en onbegrip regeren. Wordt het geen tijd voor antwoorden en duidelijkheid?

Geachte heer Vandenhaute,
Beste Wouter,
Mijnheer de president,

Met pijn in het hart slaan we als Anderlecht-supporter dezer dagen de kranten open. Met schrik trekken we in het weekend naar het stadion. Als supporter van (wat ooit) 's lands mooiste club (was) beleven we zware tijden. U ongetwijfeld ook. Sinds een jaar of vijf is het duidelijk dat het met deze club de verkeerde kant opgaat. Een giga-tanker die je blijkbaar moeilijk gekeerd krijgt.

De berichten van de voorbije dagen doen pijn en zorgen voor nog meer vraagtekens en verwarring. Werd in de zomer niet ambitieus verkondigd dat Anderlecht op drie fronten wilde meestrijden? Werd er niet, gezien de financiële beperkingen, vrij stevig geïnvesteerd in spelers? Om dan vandaag te lezen dat elke eurocent van tel is. Dat enkel een kapitaalsverhoging de club van nieuwe donkerrode cijfers behoedde. Dat de lonen weer met miljoenen gestegen zijn. Het seizoen is intussen 19 wedstrijden ver en we moeten stilaan naar onder beginnen kijken. 

Wordt het geen tijd, mijnheer de president, om de supporters klaar en duidelijk te zeggen waar Anderlecht vandaag staat? Supporters, u weet wel: uw klanten, de ziel van uw club. Als u supportersfora zou raadplegen, sociale media erop naslaat of de reacties bij onze artikels leest, dan merkt u wanhoop, onbegrip, woede, gelatenheid, sarcasme, heimwee naar betere tijden. 

Hoe hoog staat het financiële water aan de lippen van onze club? Moeten er spelers vertrekken om te overleven? Is er ruimte voor versterkingen? Zou Anderlecht nog in leven zijn zonder de uitzonderingen die door corona gemaakt worden op de financial fair play? Het verleden van deze mooie club kennen we allemaal. Wat mogen we verwachten van de toekomst? Mijnheer de president, vertel het ons aub! Verlos ons uit het ongewisse!

Ondergetekende gelooft niet dat u het slecht voorheeft met onze club. Wel beseft hij dat u een ongelooflijk zware taak heeft en dat u erg moeilijke en onpopulaire beslissingen moet nemen om onze club van de ondergang te behoeden. Een woordje uitleg zou helpen om de zaken te begrijpen. Onbegrip leidt tot frustratie, frustratie leidt tot woede. Dus voor sommigen zich geroepen voelen om die woede tot uiting te brengen in of rond het stadion: help ons de huidige situatie te begrijpen.

Wat mogen we nog van dit seizoen verwachten? Wat zijn de ambities voor de komende jaren? Welke visie, op korte en langer termijn, heeft het huidige bestuur met onze geliefde club. Ondergetekende heeft er geen probleem mee om even door de woestijn te gaan. Zolang hij maar ziet dat er een horizon is waar de bewoonde wereld gloort. 

We weten dat Anderlecht geen traditie van open communicatie naar zijn supporters met zich meedraagt. Dat was ook onder het vorige bewind niet zo, tot onze grote frustratie. Maar als het nodig was, gooide Herman Van Holsbeeck zich wel in de arena om de storm te trotseren en enige duiding te geven. Op dit moment blijft het al geruime tijd oorverdovend stil. Morgen mogen tientallen afgevaardigden van supportersclubs in gesprek met Jesper Fredberg en Brian Riemer. Een goede zaak. Maar wat met de andere supporters? Hebben zij geen recht op uitleg?

Daarom, mijnheer de president, deze oproep: kom naar buiten en vertel ons hoe onze club ervoor staat. Vertel ons over de financiële situatie, welke berichten er kloppen en welke niet, over de ambities en visie voor de korte en lange termijn. Laat u kritisch ondervragen door serieuze journalisten. Wij luisteren graag. Kom met deftige antwoorden. Draai niet om de hete brij heen. We staan er immers met beide voeten in.

Warme supportersgroeten.Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.