De voetbalvisie van John van den Brom

WOENSDAG, 30 MEI 2012, 13:38 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Waaraan mag de Anderlecht-fan zich verwachten met John van den Brom als coach? Het Laatste Nieuws analyseert waar de Nederlander voor staat. "Er is in mijn ploeg geen plaats voor vedetten", zei hij ooit.


Louis van Gaal en Leo Beenhakker zijn de grote voorbeelden van Van den Brom als coach. Dominant voetbal en een kleedkamer van graniet, daar staat hij voor. Van den Brom laat zijn ploeg graag opbouwen van achteruit. Hij gaat graat snel diep en liefst van al over de flanken.

"Veel van mijn trainingsvormen die ik vandaag gebruik, zijn gebaseerd op die van Van Gaal. In de tijd dat ik bij Ajax speelde, heb ik ze héél bewust opgeslagen", aldus Van den Brom. "Maar ik ben geen kloon van Louis. Al ben ik wel even ambitieus. En ik laat mijn ploegen ook graag met bluf en bravoure spelen."

"Boefjes en nette jongens samenbrengen"

Van Beenhakker leerde Van den Brom dat resultaten niet mogelijk zijn als de spelers in de kleedkamer al vechtend over de grond rollen. In Voetbal International vertelde Vitessen-doelman Piet Velthuizen Van den Brom daar onlangs dit over: "Binnen onze kern staat de trainer op een voetstuk. Boefjes en nette jongens heeft hij samengebracht. Nog zo'n persoon vind je niet snel."

Ook bij ADO Den Haag smeedde hij een sterk collectief. Dit gebeurt echter niet altijd zonder slag of stoot. Wie niet in de pas loopt, gaat er onherroepelijk uit. "Vedetten horen niet in mijn ploeg thuis", zo luidt zijn credo. Hierdoor liep het ook mis met Vitesse-voorzitter Jordania. Miljoenen aankopen werden soms wekenlang aan de kant gelaten omdat ze niet hard genoeg trainden of tijdens de wedstrijd niet uitvoerden wat Van den Brom vroeg.

"Doe wat je moet doen en geen gekke dingen"

Van den Brom staat ook voor korte en eenvoudige wedstrijdbesprekingen. “Voetbal wordt moeilijker gemaakt dan het in werkelijkheid is”, vindt Van den Brom. “Zodra er binnen een groep duidelijkheid is over de manier van spelen en er zijn resultaten, hoeven besprekingen niet langer dan twee minuten te duren. Ik vind: doe wat je moet doen op het veld. Doe normaal, doe geen gekke dingen.”

Bij AGOVV, ADO Den Haag en Vitesse sloeg zijn manier van werken alvast aan. Of dit ook lukt bij een echte topclub, moet nu blijken. Van den Brom zelf heeft er alvast vertrouwen in. “Mijn filosofie slaat aan, mijn manier van werken kan overal succesvol zijn."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.