Opinie: voel jij je door Anderlecht erkend als supporter?

MAANDAG, 20 FEBRUARI 2023, 16:38 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Alle media berichten erover: vanavond zit Anderlecht-eigenaar Marc Coucke samen met 'de Anderlecht-supporters'. Nu ja, 't is te zeggen: 32 personen mogen aanwezig zijn. Het verleden kennende, zal de overgrote meerderheid van de Anderlecht-supporters nooit weten wat er gezegd is.

Opmerkelijk toch: vanavond vindt er een overleg plaats tussen Anderlecht-eigenaar Marc Coucke (waarbij ook niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Sport Jesper Fredberg aanwezig zullen zijn) en de supporters, maar op de officiële kanalen van de club is hierover niets terug te vinden. Via via is intussen uitgelekt dat er 32 supporters aanwezig zullen zijn en hoe de keuze tot stand gekomen is. Naar een agenda van de vergadering blijft het gissen.

32 supporters, afgevaardigden van de supportersclubs die meegaan op verplaatsing, mogen straks plaatsnemen rond de tafel van Coucke. Versta ons niet verkeerd: uiteraard is het onmogelijk om elke Anderlecht-supporter aanwezig te laten zijn. Een systeem van vertegenwoordiging is goed. Zo werkt ook onze maatschappij: wij kiezen politici die besturen en hierover helder communiceren met het volk (of dat zou toch moeten; laat ons aub in de reacties deze discussie niet voeren). Via VRT en Vlaams Parlement TV zijn de vergaderingen rechtstreeks te bekijken. 

Heel anders is het bij Anderlecht. Geen transparantie, geen communicatie. De 32 aanwezigen van straks zullen de enigen zijn die exact weten wat er verteld wordt. Achteraf zullen zij idealiter hun netwerk informeren. Dat netwerk moet dan voortgaan op hoe hun vertegenwoordiger de zaken begrepen en onthouden heeft. Iedereen legt andere klemtonen - dat is des mensen - dus wees niet verbaasd als er na vanavond versies zullen rondgaan die onderling van elkaar verschillen.

Vele tienduizenden supporters behoren echter niet tot het netwerk van de 32 aanwezigen. Ook zij behoren tot 'de Anderlecht-supporters', maar zullen zij deftig geïnformeerd worden over wat Coucke, Vandenhaute en Fredberg straks zullen vertellen? Zullen zij ooit weten welke vragen er zijn gesteld? Welke antwoorden erop zijn gekomen? Welke discussies er zijn gevoerd? 

In het beste geval kunnen zij een beroep doen op de media om een aantal zaken te vernemen. Zaken die aan de media werden verteld door aanwezigen, die mogelijk een eigen agenda hebben en de informatie met die achtergrond ook doorgeven. Een heel grote groep Anderlecht-supporters zal nooit een onderbouwde mening kunnen vormen op basis van de informatie die door Coucke en co effectief gegeven wordt straks. Tellen zij niet mee voor de club?

Als het Anderlecht menens is in zijn communicatie met de fans vanavond, dan biedt het een video-opname van de vergadering aan via de officiële clubkanalen. Dat kan (idealiter) live op het moment zelf of morgen. Maar enkel zo krijgt elke Anderlecht-supporter de kans om zich te informeren en zich betrokken te voelen. 

Een vermelding van het overleg vooraf én achteraf op de officiële clubkanalen is intussen een absoluut minimum.