Gastbijdrage: “Fredberg en Riemer hebben volle steun, Vandenhaute niet

ZONDAG, 26 FEBRUARI 2023, 12:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Als away-verantwoordelijke van groep 7 Denderstreek - Vlaamse Ardennen was Tom M. maandag aanwezig tijdens het gesprek van 32 fans en Anderlecht-voorzitter Marc Coucke. Tom wil graag zijn bevindingen van deze meeting delen met de andere Anderlecht-supporters en sprak daarom met de redactie van Anderlecht-Online. Wij geven hem graag een forum voor deze gastbijdrage.

Eerst wil ik even kort uitleggen dat men een onderscheid moet maken tussen de harde kern en de away-verantwoordelijken. Die away-verantwoordelijken zijn fans die zich wekelijks meerdere uren inzetten om uitwedstrijden in goede banen te leiden (van lijsten maken tot logistiek geregel). Het zijn mensen (een mix van arbeiders, bedienden, zelfstandigen) die dit er na hun dagtaak bijnemen, het zijn zeker geen werklozen die voldoende tijd overhebben. Bovendien zijn ze ook allemaal actief als bestuurslid binnen hun supportersclub, waar ze meewerken aan het goede verloop van thuismatchen. Ze helpen hun leden om zo comfortabel mogelijk naar Anderlecht te gaan. Volgens mij zijn ze daarom goed geplaatst om te horen hoe hun leden denken over bepaalde situaties. 
 
Er zijn zestien groepen/away-verantwoordelijken. Elke groep bestaat uit twee tot zes supportersclubs, afhankelijk van de geografische ligging. Waarom zestien? Omdat de kleinste parking in eerste klasse, die van Antwerp, toegang geeft aan zestien bussen. Er zijn ongeveer 11.000 mensen gelinkt aan één van de 47 supportersclubs. Hiervan gaan er wekelijks tussen de 850 en 1.350 mee op verplaatsing en maken er ongeveer 3.000 à 3.500 leden de reis naar thuismatchen met een door supportersclubs ingelegde bus. 
 
Recent vond er al een dialoog plaats met Wouter Vandenhaute. Daarbij waren de Vlaamse en Brusselse leden van de fanboard, aangevuld met enkele away-verantwoordelijken waaronder mezelf. Wij wilden met dezelfde bezetting naar de vergadering van afgelopen maandag. Zo wilden we vermijden dat veel zaken herhaald moesten worden. Bovendien zijn het meestal dezelfde personen die vragen stellen. Anderlecht drong echter aan op een grotere groep.
 
Ik wil graag even ingaan op het algemene verslag en het nieuws dat Anderlecht stappen wil ondernemen tegen Humo naar aanleiding van dat bewuste artikel. Net nu de rust weer min of meer was ingetreden. In dat kader wil ik meegeven dat meneer Vandehaute iemand is die graag pluimen op zijn hoed steekt en dat continu doet. Denk aan zijn uitspraken dat hij ervoor zorgde dat Vincent Kompany coach werd. Hij vergeet echter te vertellen dat het lot van Kompany al bezegeld was voor de play-offs vorig seizoen van start gingen. Hij, de man die Kompany aanstelde, was dus ook de eerste om aan diens poten te zagen. Al op de dag van de verloren bekerfinale wilde en moest hij per sé Felice Mazzu hebben. Volgens mijn Brusselse collega's zelfs nog veel eerder.
 
Wij kregen als verklaring dat Kompany te veel sportieve macht wilde. Maar wat is het verschil met nu? Nu heeft Jesper Fredberg die macht ook exclusief. Toen we Vandenhaute dit voorlegden, was zijn enige argument: ‘Vincent was trainer'. Nu, dit zijn intussen oude koeien, maar het toont ergens aan dat hij bang was dat Kompany het te goed zou doen. Intussen kennen we allemaal het succes van Burnley. Afgelopen maandag bleek dat Coucke, en bij uitbreiding de raad van bestuur, hier niet zo op de hoogte van te zijn.
 
Nu, misschien zijn dit oude koeien want we zijn niet ontevreden over het duo Jesper Fredberg en Brian Riemer. Beiden krijgen ook onze steun. Zelfs als we negende zouden worden, dan gaan we dat niet projecteren op hen. Beide heren hebben véél energie en kwamen inspirerend over wanneer zij zichzelf voorstelden. Vooral Jesper vind ik te beklagen. Hij kreeg met Jean Kindermans en Peter Verbeke direct twee zware dossiers op zijn bord. 
 
Vooral dat van Jean vind ik opmerkelijk aangezien zijn opzeg in november al inging en Jesper toen nog niet in dienst was. Dat er een aanpassing nodig is, kan ik héél goed begrijpen. Maar eerst iemand in opzeg zetten om hem er dan terug bij te pakken, is niet echt een blijk van menselijk management. Ik ken trouwens bedrijfsmatig niet echt zo een situatie. 
 
Wat betreft het stapje terug van Vandenhaute naar niet-uitvoerend voorzitter. Marc legde uit wat die rol precies inhoudt. Hij gaf als voorbeelden als boegbeeld van de club optreden en gasten ontvangen bij Europese wedstrijden. Persoonlijk vind ik dat Vandenhaute véél te weinig charisma heeft en ook niet dezelfde vlotte prater is als bijvoorbeeld een Coucke.  Dan kijk je misschien beter naar oud-spelers die het Anderlecht-DNA in zich hebben, maar ook daar hebben ze goede mensen geliquideerd. Mensen als advocaat Sven Mary, ook een Anderlecht-supporter, en Michael Verschueren zouden in mijn ogen veel beter zijn als voorzitter.
 
Op de huidige manier is het voor mij dan ook een overbodige functie die alleen maar geld kost. De twee CEO's kunnen evengoed zelf rapporteren aan raad van bestuur. Voor mij blijft Vandenhaute overkomen als een iemand die zich ten koste van alles blijft vastklampen aan de macht. Dat hij in de raad van bestuur zit met zijn aandelen, daar heb ik niks op tegen. Ik zie hem echt niet alles iemand die het gezicht van Anderlecht kan zijn. Ik sluit me aan bij mijn collega's van de fanboard: het vertrouwen is gewoon weg.   
 
Mensen moeten ook stoppen met denken dat een opstappen van hem tot een nieuwe financiële impasse kan leiden. Een goede sfeer wordt ook bepaald door sportieve resultaten, maar ik denk dat iedereen, of het nu gaat over de kiné, de conciërge of de spelers, gewoon beter presteert in een omgeving waar het leuk vertoeven is. Het gevoel dat Coucke achter Vandenhaute staat, is alleszins niet overgekomen bij ons.
 
 
Tom M.
Away-verantwoordelijke groep 7 Denderstreek - Vlaamse Ardennen 
Bestuurslid Mauve Berkes SC26
Plaatsvervangend lid van de Fanboard
 anderlecht-online forum