Opinie: mag het voortaan wat meer zijn?

VRIJDAG, 22 SEPTEMBER 2023, 14:56 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Anderlecht ontvangt zondagavond Club Brugge in het Lotto Park. De winnaar springt sowieso minstens tijdelijk naar de koppositie in de Jupiler Pro League.
 

“Heeft Anderlecht dit seizoen eigenlijk al één goede wedstrijd gespeeld?”, vroeg ik mij enkele dagen geleden luidop af. De antwoorden liepen uiteen van ‘nee', via ‘niet echt' tot ‘goh…'. Toch zijn de resultaten met 14 op 21 lang niet slecht.

Op de openingsspeeldag ging Anderlecht andermaal kansloos onderuit tegen Union. Nadien won het vier keer en speelde het twee keer gelijk. Antwerp ging voor de bijl, Racing Genk pakte pas diep in de extra tijd een (verdiend) punt.

Zijn we dan plots terug zo veeleisend geworden ondanks een elfde plek vorig seizoen? Ligt de lat dan weer zó hoog? Niet echt. We moeten gewoon heel erg blij zijn met de 14 punten die we al verzamelden. Want het hadden er een pak minder kunnen zijn.

Dramatische xG

Na zeven speeldagen zit Anderlecht aan een xG van 8,1. (*) Enkel Westerlo (8), Eupen (7,7) en Standard (6,3) doen nog slechter. Ter vergelijking: Racing Genk (dat nog een inhaalwedstrijd moet winnen om naast Anderlecht te komen in de stand) heeft al een xG van 12. Club Brugge zit aan 14,5 na zes wedstrijden.  

Qua xGA zit Anderlecht met 10,5 in de middenmoot. Met een doelsaldo van +2 tegenover een xGD van -2,4 tonen de mannen van Riemer zich voorlopig erg efficiënt. Dat verklaart grotendeels het verschil in gevoel tussen het geleverde spel en de puntenoogst.

Dolberg wordt niet bereikt  

De schuld bij de nieuwe, dure diepe spits leggen is een populaire strategie. Maar eigenlijk valt Dolberg weinig te verwijten. Hij scoorde al drie keer (voor een xG van 1,93), maar wordt veel te weinig bereikt.

De Deen moet het voorlopig stellen met 27,1 balcontacten per 90 minuten. Bij andere teams die met één diepe spits spelen doet enkel Eckert Ayensa van Union (25,9) ‘slechter'.
Kaya (STVV – 31,4), Lauberbach (KV Mechelen - 31,6), Thiago (Club Brugge - 33,2) en Charles-Cook (Eupen - 35,8) raken al een stuk meer ballen. Janssen (Antwerp - 47,3) en Denkey (Cercle Brugge - 50,7) hebben minstens twintig balcontacten meer per negentig minuten.

Haaland had vorig seizoen aan 30,5 balcontacten per negentig minuten genoeg om er 36 binnen te rammen in de Premier League. Het bewijs dat een diepe spits geen vijftig ballen per match hoeft te raken om dodelijk te kunnen zijn. Maar Dolberg wat meer bereiken, lijkt toch een absolute must.

Een echte nummer tien?

Naast de doelmannenkwestie is de afgelopen dagen ook veel geschreven over het middenveld. Rits – Delaney – Leoni zou niet offensief genoeg zijn en Anderlecht zou met een echte tien moeten spelen.

Rits – Delaney – Flips of Rits/Delaney – Leoni – Flips zijn dan twee offensievere opties. Toch lijkt Riemer niet van plan snel aan zijn middenveld te sleutelen. Of toch niet om aan een wedstrijd te beginnen.

Offensieve backs

Een alternatief om ondanks een relatief defensief ingestelde driehoek op het middenveld toch meer mensen en ballen in de buurt van het vijandige doel te krijgen? Offensieve backs. Momenteel speelt Anderlecht steeds met de rechtsachter (meestal Sardella, °54) een stuk hoger dan de linksachter (N'Diaye, °5). Op die manier kan de rechtsbuiten (Flips, °8 op onderstaande voorbeelden, maar eventueel ook Dreyer) naar binnen schuiven.

Gemiddelde posities vs. CharleroiGemiddelde posities vs. WesterloHet probleem is dat Sardella werd opgeleid als defensieve middenvelder en centrale verdediger.  Hij belandde onder Kompany (die graag met inverted wingbacks speelde) als back in de ploeg en doet het dit seizoen lang niet onaardig. Maar is niet de man om de volledige flank af te dweilen en met assists te strooien.

Patris is dat wel. Als de ex-speler van OHL topfit is en zijn draai vindt in deze ploeg, moet en zal hij voor veel meer gevaar zorgen dan Sardella.
Bovendien heeft hij ook nog eens de lengte (1m87) om aan de tweede paal op te duiken als er met Augustinsson een linksback met een uitstekende cross in de ploeg zou komen.

Play-off 1

Anderlecht verzamelde met 14 op 21 momenteel meer punten dan het eigenlijk verdiende. En meer dan u en ik hadden verwacht voor het begin van het seizoen. Maar gevleide punten tellen aan het einde van de rit evenveel mee als oververdiende. Qua punten heeft Anderlecht zijn start niet gemist en zit het op schema voor play-off 1. Nu moet het spel nog beter, zodat het hoger kan mikken dan plek zes.

Of dat met Flips op tien, Patris als offensieve rechtsback of met flitsen van nieuwkomer Hazard gebeurt, maakt op zich niet uit. Anderlecht heeft eindelijk opties. En een kern waarmee je play-off 1 niet mág missen.

September loopt op zijn einde en de transfermarkt is intussen meer dan twee weken gesloten. De koffer met excuses mag dicht. Zondag tegen Club Brugge en volgende week zaterdag tegen Eupen moet het een pak beter. Bon match à tous!

* xG = Expected Goals = het verwachte aantal doelpunten van een speler of team.
xGA = Expected Goals Against = het verwachte aantal tegendoelpunten van een team.
xGD = Expected Goal Difference = het verwachte doelsaldo. (xG – xGA)

Statistieken en afbeeldingen op basis van Sofascore. 
 

Bron: © Eigen redactieNieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.