Q&A: Anderlecht seizoen 2023-2024

ZONDAG, 31 DECEMBER 2023, 12:23 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De medewerkers van Anderlecht-online krijgen de kans om tijdens de winterstop enkele vragen te beantwoorden over de prestaties van Anderlecht in het huidige seizoen. Vandaag bijt TCV de spits af.

Hoeveel op tien geef je Anderlecht tot nog toe?
Acht op tien. Een zeer grote verbetering ten opzichte van vorig seizoen, maar de weg is nog lang. Sterk wat er al werd gepresteerd, want een ploeg bij elkaar kopen lukt niet altijd, zeker gezien de financiële situatie die nog zijn beperkingen heeft. In sommige wedstrijden hebben we het moeilijk, maar tegen de 'kleinere' clubs werden er bijvoorbeeld amper punten verloren. Enkel jammer van de tweede helft in Standard.

Wat vind je in het algemeen van het eerste deel van de Jupiler Pro League?
Ik vind het een rare competitie dit jaar. Wat Union blijft presteren (met Europees voetbal) is bewonderenswaardig. Hun beste spelers zijn weer weg en toch hebben ze opnieuw een sterk elftal. Daarna steken er vijf clubs bovenuit, enkel Cercle kan aanklampen. Alle andere clubs zouden theoretisch nog in aanmerking kunnen komen voor de play-downs.

Wat mij ook opvalt, is dat de topclubs zeer gewaagd zijn aan elkaar. Veel topwedstrijden eindigen op een gelijkspel. Kijk ook eens naar de gemaakte doelpunten en de geïncasseerde doelpunten bij de top-6. Die statistieken lijken enorm op elkaar.

Denk je dat Anderlecht echt kan meespelen voor de prijzen op het einde?
Ja, maar met een grote 'maar'. De Croky Cup wordt zwaar, dat weet je nu al door die flauwe geleide loting. In de volgende ronde naar Union is geen cadeau en het kan daar gewoon eindigen. Zelfs al schakel je Union uit, dan wacht er weer een zware halve finale en normaal gezien dan nog de finale tegen Antwerp.

In de competitie zal Union niet té ver mogen uitlopen en zal er ook moeten gekeken worden dat de andere clubs niet te dicht naderen. In de Play-Offs is er veel mogelijk, maar kan ook alles in elkaar stuiken. Er zullen sowieso geen sleutelspelers mogen uitvallen en de Denen moeten blijven scoren. Als Hazard en Verschaeren samen hun beste vorm halen en de rest van het team haalt zijn normale niveau, dan is er misschien iets mogelijk. In dat opzicht lijkt me enkele gerichte versterkingen halen een optie.

Wat vond je de beste wedstrijd van het seizoen?
In Cercle Brugge vond ik ons voor rust zeer sterk met controle na de 0-3. Lastige matchen moet je op die manier kunnen winnen. Efficiëntie is van cruciaal belang. De ouderwetse uitslag tegen OHL met de drie goals van Dreyer was ook leuk. Verder hebben we wel goede helften gespeeld (zoals in Standard en Antwerp), maar het spel viel daarna stil. De seizoenen waarin 'Janneke en Mieke' van Anderlecht wekelijks kon winnen, lijken in elk geval voorlopig voorbij.

Wat zijn volgens jou de grootste valkuilen voor dit Anderlecht?
Centraal achteraan is de speling flinterdun, maar dat zullen ze wel begrepen hebben en daar zullen ze ook wel iets doen. Het is geweldig dat Dolberg en Dreyer zoveel scoren, maar kunnen ze dat blijven volhouden? Ik vond Dolberg de laatste vijf matchen minder. Misschien was hij wat vermoeid, want in de voorbije seizoenen heeft hij niet zoveel gespeeld. De twee Denen namen ongeveer de helft van onze goals voor hun rekening. Dat is een mes dat langs twee kanten snijdt.

Wie is voor jou de grootste verrassing?
Sardella doet het zeer goed. De flater die hij vroeger in zo goed als elke match maakte, is niet meer. Hij maakte ook dit seizoen al enkele fouten, maar hij deed het ook offensief goed en fouten achteraan worden nu eenmaal strenger afgestraft.

Dreyer toonde vorig seizoen al dat hij scorend vermogen had, maar hij viel vrij snel stil en ook in het begin van dit seizoen leek er geen verbetering in zicht. Maar voor dit Anderlecht is hij momenteel van goudwaarde. Hij speelt niet altijd geweldig, maar hij kan met een schot of een kans een wedstrijd beslissen.

Van Leoni vind ik het wel verrassend dat hij zo snel het beoogde niveau haalde. Als hij vorig seizoen ook al zo goed speelde, is het een raadsel waarom hij toen zijn kans niet kreeg. Stroeykens doet het ook goed. Ik had het gevoel dat hij niet echt vooruitgang boekte, maar in een sterker team komt hij uiteraard beter tot zijn recht, zeker wanneer hij op de tien kan spelen.

Ik ben ook wel fan van Vazquez. Hij oogt soms zeer onhandig, maar hij heeft nog niet ontgoocheld wanneer het nodig was (Eupen, RWDM, Cercle). Geef hem nog maar wat tijd om zich aan te passen.

Wie is voor jou de grootste teleurstelling?
Flips, dat lijkt me logisch. Hij gaf een degelijke indruk in het begin, maar wat er daarna is gebeurd, weet ik niet. Ik las hier en daar dat hij problemen zou hebben met het fysieke spel van de competitie. Lonwijk liet mij ook geen slechte indruk toen hij even speelde. Daarna te veel gesukkeld met kleine blessures en zijn wagon niet meer kunnen aanhaken, vermoed ik.

Wat is volgens jou de beste opstelling op het middenveld?
Dit is bijna een hypothetische vraag, want Riemer heeft heel vaak moeten wisselen op het middenveld. Gelukkig is er dit jaar wel voldoende kwaliteit om dat op te vangen, ook omdat enkele spelers op verschillende posities kunnen spelen. Als iedereen fit is, ga ik toch voor Rits, Delaney en Verschaeren. Rits is vaak onopvallend, maar is nuttig als verdedigende middenvelder. Delaney vond ik altijd al een hele goede speler en met zijn ervaring is hij een meerwaarde. Verschaeren haalde na zijn terugkeer al snel een goed niveau. Met Leoni en Stroeykens heb je dan nog twee goede vervangers en zelfs een goede Ashimeru kan nog van waarde zijn.

Waar moet Anderlecht versterking halen tijdens de winter?
Sowieso centraal achteraan, liefst zelfs twee spelers. Desnoods een op huurbasis die meteen inzetbaar is en de andere die nog even tijd krijgt om zich aan te passen. Na de blessure van Amuzu is er enkel nog Angulo over als flankspeler met snelheid. Dus misschien daar ook nog iemand halen indien mogelijk?

Zijn er spelers die je zou laten vertrekken tijdens de winter?
Lonwijk (huur verbreken) en Flips zou ik proberen te verhuren of verkopen als er geen verlies wordt gemaakt. Raman misschien ook, want nu is hij nog niet einde contract, dus zou je er nog iets voor kunnen krijgen. Maar als Raman vertrekt, zou ik wel iemand extra halen. En dan is er uiteraard nog Diawara, maar ik ben benieuwd aan wie we hem gaan kunnen verkopen.

Wat vind je van de prestaties van de RSCA Futures?
Ik volg de Futures nu niet op de voet, maar ze doen het zeker niet onaardig. In het begin leken ze het moeilijk te hebben, maar dan zijn er wat transfers gebeurd (onder andere Ure) waardoor ze zich herpakt hebben. Er is enorm veel kwaliteit verloren gegaan in een jaar tijd (onder anderen Verbruggen, Leoni, Stassin) en ze staan uiteindelijk maar op zes punten van de derde.

Wanneer ga je tevreden zijn op het einde van het seizoen?
Heel moeilijk om dat nu in te schatten omdat er veel factoren zijn die een grote invloed kunnen hebben (blessures bijvoorbeeld). Over de beker spreek ik mij niet uit, want die loting is zwaar en dat kan alle kanten uit.

Ik vind onze huidige kern beter (ook in de breedte) dan die waarmee Weiler in 2017 kampioen werd. Maar dat is geen garantie op succes omdat er nog sterke clubs zijn. Ik denk dat we in de topmatchen toch iets meer beslissend zullen moeten worden, je mag zo goed als geen punten verliezen tegen de 'kleinere clubs' en je moet Union achter u laten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien worden we in januari al wat wijzer na de dubbele confrontatie tegen Union.

Dus laat ons zeggen dat Europees voetbal met deze kern een must is en dan liefst zo hoog mogelijk eindigen in de competitie.Bron: © Eigen redactie