Q&A: Anderlecht seizoen 2023-2024

DINSDAG, 2 JANUARI 2024, 10:31 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De medewerkers van Anderlecht-online krijgen de kans om tijdens de winterstop enkele vragen te beantwoorden over de prestaties van Anderlecht in het huidige seizoen. Vandaag is het de beurt aan Skyhawk.

Hoeveel op tien geef je Anderlecht tot nog toe?
9/10. Tien jaar geleden waren we misschien meer gewoon dan nu, maar ik ben na het snertseizoen van vorig jaar heel erg aangenaam verrast. In bepaalde matchen waren we gewoon sterk, in andere trokken we een resultaat over de streep. Enkel nog eens een topper domineren ontbreekt nog.

Wat vind je in het algemeen van het eerste deel van de Jupiler Pro League?
Stevig. We staan tweede en doen volop mee voor de prijzen. Indien we deze lijn kunnen doortrekken, halen we in principe Europees voetbal. Enkel die eventueel te herspelen match tegen Genk kan nog wel wat veranderen. Door die te winnen, houden we toch een kloofje met de achtervolgers. Stel dat je die herspeelt en verliest, dan staat alles plots dicht bij elkaar (al lijkt me herspelen verre van fair gezien wat er wekelijks op de velden wordt vertoond vanwege de arbitrage en VAR).

Denk je dat Anderlecht echt kan meespelen voor de prijzen op het einde?
De match tegen Union zal al veel beslissen. Als je die verliest, is de kloof op de eerste plaats plots toch aanzienlijk. Win je die, komt de eerste plaats in het vizier. Maar in de play-offs kan sowieso alles, al begin je toch liever met een straat voorsprong lijkt me.

De beker winnen lijkt me lastig gezien de moeilijke loting. Als je die kan pakken, dan is het zeker oververdiend.

Wat vond je de beste wedstrijd van het seizoen?
Moeilijk te zeggen, maar de verplaatsing op Cercle kon me wel bekoren. Ook het eerste halfuur op Standard was sterk; enkel jammer van wat er daarna gebeurde...

Wat zijn volgens jou de grootste valkuilen voor dit Anderlecht?
Dunne spoeling op bepaalde posities, zoals in de verdediging. Maar ook vooraan ziet het er plots heel anders uit moest Dolberg uitvallen of gewoon niet meer scoren. Wat versterking in de breedte kan geen kwaad.

De laatste weken vond ik ons ook minder dominant spelen, al wonnen we meestal wel. Maar ook zelfgenoegzaamheid kan een valkuil worden. Het vuur moet er elke match in blijven.

Wie is voor jou de grootste verrassing?
Sardella, Stroeykens en Leoni. Die eerste twee hebben echt een metamorfose ondergaan sinds ze in een ervaren team terecht gekomen zijn. Dat had ik eerlijk gezegd nooit verwacht. Leoni is dan weer quasi uit het niets in de A ploeg gekomen en maakt meteen indruk.

Wie is voor jou de grootste teleurstelling?
Vroeg in het seizoen had ik Vazquez gezegd. Die zag er bijzonder onbeholpen en traag uit in zijn eerste invalbeurten. Maar de laatste weken deed die het een pak beter en maakte hij ook nog eens belangrijke doelpunten. Daarenboven is het een ander type dan Dolberg. Hopelijk blijft dat de goede kant opgaan.

Patris en Flips vallen misschien het meest tegen. Patris heeft nog groeimarge maar in de wedstrijden die hij speelde, was hij toch geregeld een risicopatiënt. Flips begon sterk maar zakte volledig door het ijs erna. Lonwijk kan ik amper beoordelen aangezien die ook amper aantrad. Maar ook hij is toch een mislukte zomertransfer.

Tenslotte is er ook Diawara, die ons al geregeld punten kostte. Voor een man met zijn ervaring zou dat niet mogen.

Wat is volgens jou de beste opstelling op het middenveld?
Volgens mij zijn er meerdere opstellingen mogelijk afhankelijk van het type tegenstander. We hebben momenteel de luxe om meerdere opstellingen op de mat te brengen zonder kwaliteitsverlies. Aan de trainer om voor elke match de juiste koers te varen.

Waar moet Anderlecht versterking halen tijdens de winter?
Sowieso achterin, dat is een topprioriteit.

Zijn er spelers die je zou laten vertrekken tijdens de winter?
Diawara, Lonwijk en Arnstad (uitlenen).

Wat vind je van de prestaties van de Futures?
Ik volg de Futures niet op de voet maar ze handhaven zich degelijk. In 1B lijken ze te kunnen winnen van iedereen, maar kunnen ze ook verliezen van iedereen. Belangrijk is om in de bovenste helft van het klassement te eindigen en dat acht ik mogelijk.

Wanneer ga je tevreden zijn op het einde van het seizoen?
Met Europees voetbal. Maar gezien de huidige stand wil ik dat graag bijstellen naar top 3.

 Bron: © Eigen redactie