Q&A: De redactie over het voorbije seizoen

DINSDAG, 4 JUNI 2024, 10:46 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Het seizoen zit er weer op. De redactie verzamelde enkele reacties van medewerkers van Anderlecht-online op het voorbije seizoen. Wat vonden ze van het seizoen? Wie waren de uitblinkers? Wat moet er gebeuren naar het nieuwe seizoen toe? We bijten de spits af met TVC

Hoeveel geven jullie het voorbije seizoen op tien?
TVC: Ik geef het 7/10. Gezien de uiteindelijke teleurstelling in de play-offs is het misschien een hoog cijfer, maar het is een grote vooruitgang ten opzichte van het rampseizoen van vorig jaar. Anderzijds was er ook wel veel meer kwaliteit aanwezig en zou er zeer slecht gepresteerd zijn geweest indien men geen Europees voetbal had gehaald met deze kern. Het was lang niet perfect, maar we deden opnieuw mee voor het kampioenschap.

We speelden een goede reguliere competitie met een zeer degelijk rapport tegen de Champions play-off clubs (20/30) en we verloren niet te veel punten tegen de andere clubs. Alleen blijf ik nog denken aan de verloren wedstrijden op Standard en thuis tegen Kortrijk. Niet dat we anders kampioen waren geworden, maar elk punt blijft belangrijk in de gewone competitie. De play-offs daarentegen waren onvoldoende met 14/30, zeker omdat je daar maar een wedstrijd overtuigend hebt gewonnen (tegen een verzwakt Cercle). De beker was ook niet veel soeps dit jaar, maar daar hadden we opnieuw pech met de loting.

Laat mij ook al meteen de prestaties van Dreyer aanhalen, want zijn statistieken waren heel beslissend dit seizoen. Kan hij dat volgend seizoen herhalen of gaan ze hem met deze adelbrieven proberen ten gelde te maken?

Waarom werd het kampioenschap uiteindelijk niet behaald?
De blessures van Hazard en Vertonghen kwamen uiteraard zeer ongelegen, maar de ploeg liet gewoon een uitgebluste indruk na. Riemer zei altijd om te streven naar een piek in de play-offs, maar je kan dat niet doen op bestelling. Ik vind de zege op Club Brugge een soort kantelpunt. Dat was een van de beste wedstrijden, maar na die zege is het niveau gedaald alsof dat het piekmoment was van het seizoen. Tegen Eupen en Kortrijk was het daarna ook al zeer pover. Anderlecht heeft in de play-offs nooit de rug kunnen rechten. Het hield stand door de voorsprong en door thuis 12/15 te halen (met het nodige geluk), maar op verplaatsing was het ronduit slecht. In sommige wedstrijden, zoals op Union, ontbrak dan weer de efficiëntie.

De kern was vermoedelijk niet kwalitatief genoeg om de titel te pakken, zeker na de blessures. In een aantal sleutelwedstrijden werd er te zwak gepresteerd, al vind ik het al een serieuze verbetering dat we in de gewone competitie terug onze voet konden zetten naast die van de beste clubs.

Ben je tevreden met de derde plaats?
Ik denk eerlijk gezegd dat dit onze terechte plaats is, ook al stonden we na de competitie een straat voor op Club Brugge. Met zo'n cijfers in de play-offs moet je je geen illusies maken, al blijft het een gemiste kans omdat Brugge zo'n achterstand had en omdat Union een inzinking kende. Het is enorm jammer dat we geen kampioen zijn geworden omdat we de inkomsten missen, maar sportief gezien kunnen we op dit moment helemaal niets gaan zoeken in de Champions League.

Wat vonden jullie van het spelniveau?
TV: Het was vaak zeer wisselvallig en zelfs de wisselvalligheid was wisselvallig. Soms speelden we sterk voor rust en waren we nergens na rust (op Standard) en soms andersom. Maar ik heb bijvoorbeeld wel kunnen genieten van de thuisoverwinningen tegen RWDM (in de laatste minuut), tegen OHL (5-1) en tegen STVV waar we misschien wel ons beste kwartier van het seizoen speelden. Kan het beter? Uiteraard. Maar laat ons eerst onze plaats aan de top definitief heroveren en daarna kan er worden gezorgd voor beter voetbal. Ik hoop wel dat Riemer meer regelmaat in de prestaties krijgt.

Wie waren voor jullie de drie uitblinkers dit seizoen?
Er zitten veel spelers met een 6,5 à 6/10 dit seizoen. Veel spelers die niet echt uitblonken, maar ook nooit echt ontgoochelden. De uitblinker voor mij is Anders Dreyer. Niet altijd qua betrokkenheid in het spel, maar zijn statistieken waren voor dit Anderlecht van goudwaarde. Waar was het schip dit seizoen gestrand zonder Dreyer? Niet vergeten dat hij in het begin van het seizoen uit vorm was en nog eens geschorst was na die rode kaart op STVV. Vertonghen en Schmeichel vervolledigen de top drie. Vertonghen speelde een sterk seizoen, jammer dat hij tweemaal uitviel met blessures. Schmeichel startte aarzelend, maar de laatste maanden was hij echt sterk. Verder hebben Stroeykens, Leoni en Sardella ook de nodige stappen gezet.

Wie heeft jullie ontgoocheld?
Spelers als Diawara en Arnstad, waarop niet meer voluit werd gerekend, reken ik niet mee. Flips is heel snel weggezakt. Hopelijk pikt hij tijdens zijn voorbereiding het niveau op, want als je in Frankrijk kan meedraaien, dan moet je toch kwaliteiten hebben. Van Patris had ik meer verwacht. Veel inzet en aanvallend zeker van waarde, maar defensief te vaak een risicopatiënt. Maar ik wil hem nu ook niet bestempelen als dé ontgoocheling.

Wat vond je onze beste wedstrijd?
De twee wedstrijden in Brugge tijdens de reguliere competitie. In Club wonnen we wel pas in de laatste minuut, maar daar hadden we al veel vroeger kunnen scoren. En dan verschillende delen van wedstrijden zoals in Westerlo en thuis tegen STVV. Toen werd er bij momenten ook goed gespeeld.

Op welke posities moet de kern worden versterkt?
Sowieso moet elke basisspeler die vertrekt volwaardig worden vervangen. Centraal achteraan moeten er spelers bij, het middenveld moet worden versterkt, net als de flanken en de aanval waar de speling te dun is. Met alleen Dolberg en Vazquez in de aanval haal je het niet, tenzij Vazquez grote vooruitgang boekt. Hoewel het middenveld al flink verbeterd is tegenover vorig seizoen, denk ik dat men daar fysieke kracht en scorend vermogen moet toevoegen. Liefst gekoppeld aan de nodige creativiteit, hetzij centraal, hetzij op de flanken. Zeker nu Hazard nog lang out is, moet je zijn afwezigheid opvangen. Ik hoop ook dat ze hoog mikken voor de vervanger van Schmeichel, want een goede doelman is absoluut nodig om mee te doen voor de titel. Ook benieuwd wat er met de huurlingen van Sevilla gaat gebeuren want anders moet je hen ook vervangen.

Is de club klaar voor een nieuwe Europese campagne? Vorige maal eindigden we elfde in een jaar met Europees voetbal.
Ik hoop dat ze nu beseffen dat je met deze kern niet kan meestrijden op twee (of drie) fronten. Ze moeten de kern ook in de breedte versterken om geen mal figuur te slaan in Europa en om in december niet op vijftien punten te staan van de leider. Of we al dan niet reekshoofd zijn, kan mogelijk beslissend worden in welke competitie we zullen uitkomen. In de groepsfase van de Conference League speel je zes wedstrijden (in plaats van acht) en zitten er meestal wel een paar zwakkere clubs waardoor je een beetje kan roteren.

Moet Brian Riemer trainer blijven?
Dat gaat niet veranderen, al zou die assistent die ze hebben aangekondigd geen slechte zaak zijn. Ik kan Riemer moeilijk inschatten, want dit jaar was er uiteraard meer kwaliteit. Niet vergeten dat we dit seizoen vaak op achterstand kwamen en toch nog een punt wisten te pakken of nog konden winnen. Dat wil zeggen dat er geloof was in de eigen kwaliteiten en dat de sfeer goed was. Op dat vlak las ik positieve signalen en dat Riemer begaan is met de spelers en met de sfeer in de kleedkamer. Zeker ook niet het aantal blessures onderschatten waarmee de ploeg te maken kreeg. Kon Riemer ooit het sterkste middenveld opstellen? Er lag daar altijd wel iemand in de lappenmand.

Wat moeten de ambities zijn voor volgend seizoen?
Zo lang mogelijk meedoen voor de titel, proberen te overwinteren in Europa en zo ver mogelijk geraken in de Croky Cup. Maar stel die vraag best nog eens op 1 september wanneer de samenstelling van de kern bekend is.

Wat zijn de valkuilen voor volgend seizoen?
Anderlecht is weer opgestaan na een rampseizoen, maar moet die positie nu bevestigen in combinatie met Europees voetbal. De kern moet opnieuw versterkt worden met creativiteit, fysieke kracht en scorend vermogen.

De sterkte en tegelijk ook de zwakte dit seizoen was Anders Dreyer. Haal de statistieken van Dreyer weg en je speelde dit seizoen hopelijk voor plaats vier tot zes. Anderlecht moet zo'n spelers hebben om het verschil te maken, maar je moet ook beseffen hoe belangrijk ze zijn als ze wegvallen. Moest Dreyer vertrekken, dan moet je echt kwaliteit en extra scorend vermogen halen. Plus je moet ook anticiperen op het feit dat Dreyer de resultaten van dit seizoen vermoedelijk niet zal evenaren. Voetbal draait om doelpunten. Dreyer en Dolberg deden het zeer goed, maar daarna is het al minder. Stroeykens, Hazard, Amuzu en Leoni scoorden er wel een handvol. Vazquez scoorde er zeven als invaller, maar hij liet er minstens evenveel liggen. Daarna kom je al terecht bij spelers met drie of minder doelpunten (Vertonghen 3, Angulo 1, Patris 1, Sardella 1, Verschaeren 1, Delaney 1, N'Diaye 1, Ashimeru 0, Rits 0, Augustinsson 0, Debast 0, Gattoni 0). Als je onvoldoende spelers hebt die regelmatig scoren, dan doe je gewoon niet mee voor de prijzen.Bron: © Eigen redactie