Q&A: De redactie over het voorbije seizoen

DONDERDAG, 6 JUNI 2024, 10:15 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Het seizoen zit er weer op. De redactie verzamelde enkele reacties van medewerkers van Anderlecht-online op het voorbije seizoen. Wat vonden ze van het seizoen? Wie waren de uitblinkers? Wat moet er gebeuren naar het nieuwe seizoen toe? Deze maal geeft Skyhawk zijn mening.

Hoeveel geven jullie het voorbije seizoen van Anderlecht op tien?
Skyhawk: 7/10. Op zich was de doelstelling Europees voetbal halen en dat is gelukt. Na het slechte vorige seizoen, deden we toch tot de (voor)laatste speeldag mee voor de titel. We hebben niet altijd even goed voetbal gespeeld, maar er waren best ook goeie wedstrijden bij. Enkel de play-offs waren toch een stevige tegenvaller. Weinig getoond op verplaatsing en de titelmatch tegen Brugge is toch niet te best aangepakt. 

Zijn jullie tevreden met de derde plaats?
Nee. Had je me dat voor het seizoen gevraagd, had ik gezegd van wel. Maar als je de play-offs aanvangt als tweede met een straat voorsprong op de derde, dan heb je uiteindelijk toch een plaatsje weg gesmeten en daarover kan je niet tevreden zijn vind ik.

Waarom heeft Anderlecht het uiteindelijk niet gehaald?
De blessures hebben ons wel parten gespeeld. Naar het einde van de play-offs toe, had je meerdere sleutelspelers die in de lappenmand lagen en hun vervangers waren zelf ook nog maar amper gerecupereerd. Onze kern is op sommige vlakken ook minder breed dan die van bijvoorbeeld Club Brugge. Dat heeft ons stevig de das omgedaan. Combineer dat met het onvermogen om tactisch bij te sturen (elke tegenstander weet inmiddels exact hoe we gaan spelen) en dan schiet je tekort in de eindsprint.

Wat vonden jullie van het spelniveau?
Er wordt veel geklaagd over het spelniveau, maar al bij al vond ik dat nog meevallen. Ik heb best goede wedstrijden gezien dit seizoen (eerste helft op Standard, op Cercle in de competitie, thuis tegen OH Leuven, op Brugge in de competitie, ...). Ik heb er ook gezien die we simpelweg afhandelen op efficiëntie. En er waren ook wedstrijden bij die weinig te bieden hadden. Wisselend dus. Maar gezien het diepe dal waar we moeten uit kruipen, staat voor mij voorlopig resultaat toch nog even boven spelniveau. De twee gaan vaak hand in hand natuurlijk, maar eens een wedstrijdje winnen puur op efficiëntie, stoort me niet. Die drie punten zijn evenveel waard.

Wie waren voor jullie de drie uitblinkers dit seizoen?
Zonder twijfel Dreyer. Hij is soms onzichtbaar in een wedstrijd, maar scoort wel uit een half kansje. Jammer dat de machine wat stokte in de play-offs, maar zijn statistieken blijven wel indrukwekkend. Daarenboven scoorde hij ook een paar wereldgoals.

Schmeichel staat voor mij zeker op twee. In het begin van het seizoen leek hij wat over zijn top te zijn, maar naarmate het seizoen groeide werd hij een absolute sterkhouder en bewees hij een topkeeper te zijn. Vertonghen kaapt voor mij de derde plaats weg, eventueel samen met Debast omdat de wisselwerking tussen die twee toch goed verliep. Maar Jan krijgt de eer om op het podium te staan als kapitein en organisator van de defensie.

Ook opmerkelijk is de vooruitgang van een aantal jongeren zoals Sardella en Stroeykens. Leoni is een paar jaar ouder maar had toch ook een sterk seizoen.

Wie heeft jou ontgoocheld?
Diawara en Arnstad brachten toch erg weinig in die paar wedstrijden dat ze mochten meespelen of invallen. Yari Verschaeren kende een absoluut pechseizoen, maar ik heb het gevoel dat ook zijn groei toch stagneert. Dit betekent niet dat hij me ontgoocheld heeft, maar ik had gehoopt op verdere groei.

Wat vond je onze beste wedstrijd?
De wedstrijd op Club Brugge. Daarin waren we overduidelijk beter dan de Bruggelingen en enkel een nipte offside gevallen houden ons bij de rust van een voorsprong. Uiteindelijk werd de overwinning dan toch nog behaald en op dat moment profileerden we ons misschien wel als titelkandidaat nummer één. Jammer genoeg, konden we de lijn - deels omwille van omstandigheden - niet doortrekken in de play-offs.

Op welke posities moet Anderlecht de kern versterken? [Laat ons veronderstellen dat Debast en Schmeichel vertrekken]
Ik vrees dat er veel werk aan de winkel is ... Debast vertrekt inderdaad waarschijnlijk en laat ons hopen dat Vertonghen nog een jaartje doorgaat. Centraal achteraan moeten er dan zeker twee spelers bij en volgend jaar nog minimaal eentje. Ik zou ook gewoon Gattoni proberen halen, eventueel via een huur. Op een zeldzaam foutje in de laatste wedstrijd na, is die verdedigend toch sterk. Dan heb je in ieder geval al één speler waarvan je weet wat je eraan hebt. De tweede centrale verdediger mag dan wat groter en voetballend sterker zijn. Op de rechtsback twijfel ik over Patris en laat ons niet vergeten dat ook Sardella nog jong is en eventueel wel een terugval kan krijgen. Indien Schmeichel niet doorgaat, heb je ook een degelijke keeper nodig.

Centraal op het middenveld moet er sowieso kwaliteit bij onder de vorm van creativiteit maar ook fysieke presence, wat in de Belgische competitie toch zeker van belang is. Door het uitvallen van Hazard (en een mogelijk vertrek van Amuzu), moet je toch ook een polyvalente winger halen. Een back-up voor Dreyer, als die al blijft, is ook geen overbodige luxe.

Vooraan heb je met Dolberg en Vazquez twee verschillende types rondlopen, maar een derde offensief wapen is toch ook een noodzaak. 

Is de club klaar voor een nieuwe Europese campagne? Vorige maal eindigden we elfde in een jaar met Europees voetbal.
Jazeker. We gaan ons niet belachelijk maken Europees. De kern moet wat breder en bepaalde posities zullen moeten vervangen worden, maar we kunnen er wel tegenaan. De kans dat we in de play-offs van de Europa League een haalbare kaart trekken, is toch reëel. De Europese campagne wordt in ieder geval van groot belang. De coëfficiënt van de club moet snel weer omhoog willen we ons opnieuw naar de top opwerken. 

Moet Brian Riemer trainer blijven bij Anderlecht?
Moeilijke vraag. Ik ben ervan overtuigd dat Riemer een goede people manager is. Doorheen het seizoen zijn er erg weinig strubbelingen naar boven gekomen en dat is toch zeker ook de verdienste van de coach. Hij is ook gedreven en steeds bezig met zijn vak. Alleen op tactisch vlak blijven we toch op onze honger zitten. Eens een tegenstander verrassen? Ons aanpassen aan een sterke opponent? De match doen kantelen met briljante wissels? Dat zien we toch helemaal niet. Indien hij tactische flexibiliteit kan inbouwen (en je moet daar natuurlijk ook voldoende spelers voor hebben), mag hij nog een jaartje doorgaan. Maar dat is toch echt een vereiste om hoger te kunnen mikken.

Wat moeten de ambities zijn voor volgend seizoen?
Top twee halen. Je moet eens in die Champions League geraken willen we écht stappen vooruit kunnen zetten. Dat is momenteel misschien zelfs belangrijker dan prijzen pakken. De ambitie op langere termijn moet toch zijn dat we weer de grootste club van het land worden, niet? Kijk naar Club Brugge momenteel: ze staan er financieel sterk voor en halen ook het Champions League geld nog binnen, hun jeugdwerking is sterk vooruit gegaan met veel spelers die doorgroeien en ook Club NXT presteerde degelijk en blijkbaar kunnen ze ook nog eens aan een nieuw stadion beginnen bouwen. Dat zijn toch erg veel parameters in hun voordeel en een stevige inhaalrace voor ons. De jeugdwerking verder professionaliseren en mikken op de Champions League miljoenen: dat kan een paar gaten wat meer dicht rijden. de ambitie is dan ook simpel: top twee en bij voorkeur gewoon eerste.

Wat zijn de valkuilen voor volgend seizoen?
Die zijn er genoeg. In eerste instantie moeten we een leegloop vermijden en nog een paar overbodige spelers trachten te verkopen. Daarna moeten de transfers die we doen (want de financiële slagkracht zal toch niet enorm zijn) meteen raak zijn. Die transfers moeten fysieke kracht, creativiteit en scorend vermogen bijbrengen en dat is toch een moeilijke opgave. Onze coach behoort eveneens tot de valkuilen: gaat hij slagen om ons tactisch flexibel te maken?

Wat mij betreft is er ook werk aan de winkel bij de medische staf: blessuregolven zoals we dit seizoen gekend hebben, kosten ons mogelijk de titel. Een nieuwe terugval is volgend seizoen in ieder geval toch absoluut te vermijden.Bron: © Eigen redactie