Van Holsbeeck legt financieel beleid uit

VRIJDAG, 9 NOVEMBER 2012, 08:27 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht dat het superrijke Zenit Sint-Petersburg overtreft. De Russische krant Sovetsky Sport wilde wel eens weten hoe dit kan. Het trok naar Herman Van Holsbeeck voor een gesprek over het financieel huishouden van paars-wit.


Als je ziet dat Zenit op één dag 90 miljoen euro kan uitgeven voor Witsel en Hulk dan is dat twee keer ons budget", zo begint Van Holsbeeck. "Anderlecht speelt hetzelfde voetbalspel, maar wel in een andere categorie. Ons budget bedraagt momenteel tussen de 40 en 45 miljoen euro. Dit jaar is het een beetje gestegen door de Champions League."

Vier bronnen van inkomsten

Van waar haalt Anderlecht zijn geld? Van Holsbeeck duidt op vier bronnen van inkomsten. "Ten eerste zit ons stadion bijna altijd vol en hebben we zo'n 20.000 abonnees. Daar halen we jaarlijks tussen de 8 en 9 miljoen euro uit. Ten tweede leveren de loges, de businessseats en de catering een aanzienlijk deel."

"Verder zorgen ook onze trouwe sponsors voor één vierde van onze inkomsten. Als traditieclub hebben wij al tientallen jaren een contract met topmerken als Adidas en BNP Paribas. Ten vierde is er ook nog het tv-geld. In België krijgt Anderlecht elk seizoen tussen de 5 en 6 miljoen euro, maar dat is eigenlijk weinig in vergelijking met Engeland of Duitsland."

Drie miljoen in het rood: alarm

Hoewel Anderlecht Europees wil meespelen, heeft het veel minder financiële slagkracht dan de grote ploegen. Het is dan ook steeds opletten dat de uitgaven de inkomsten niet teveel overstijgen. "Soms moet je wat meer risico's nemen om een betere ploeg te hebben, maar eens onze balans drie, vier of vijf miljoen in het rood staat, gaat het alarm af", aldus Van Holsbeeck.

"Dan proberen we een basisspeler te verkopen. Zo vertrok Mbark Boussoufa naar Anzji. Daarvoor kreeg Anderlecht 8 miljoen euro netto. De werkelijke transferprijs was meer, maar een deel ging ook naar tussenpersonen. We organiseren het financiële beleid als goede huisvaders."

200.000 tot 400.000 bruto voor jonge spelers

Van Holsbeeck weet dat Anderlecht geen dure vogels kan aantrekken. "We moeten inventief zijn. We moeten zelf jongeren opleiden of ze ergens gaan halen voor ze echt top zijn. In het verleden gingen we daarvoor wel eens naar Argentinië, maar dat is niet meer zo interessant. Nu zijn er bijvoorbeeld Praet en Bruno.&ququot;

Maar de buitenlandse clubs liggen op de loer voor deze talenten. Anderlecht moet dus een serieuze inspanning doen om hen te overtuigen. "Jonge spelers die net hun neus aan het venster komen steken verdienen tussen de 200.000 en 400.000 euro bruto en dat kan oplopen naargelang hun prestaties", legt Van Holsbeeck uit.

En soms moet er een uitzondering gemaakt worden. "Romelu Lukaku verdiende bij ons bijvoorbeeld 1 miljoen euro netto op twee jaar tijd. Als je zo'n talent niet betaalt naar zijn kwaliteiten, ben je hem na zes maanden kwijt. Beloften die echter maar een kwartier invallen moet niet direct opslag komen eisen."

Topspelers: 1 miljoen euro netto

Het is algemeen geweten dat Anderlecht goede salarissen betaalt aan zijn spelers. Toch zorgt Van Holsbeeck ervoor dat dit niet te zwaar weegt op het budget. "We proberen er wel voor te zorgen dat de loonmassa niet boven de helft van ons budget gaat. Dit seizoen is het net iets meer (net boven 20 miljoen, red.)."

"De toplonen gaan vooral naar de spelers die al iets bewezen hebben. Mbokani, Jovanovic en Biglia hebben een jaarsalaris van circa 1 miljoen euro netto."

Makelaars strijken 7 % van transfersom op

Om de toekomst te verzekeren probeert Anderlecht een stevig scoutingsnetwerk op te bouwen. "Als we een speler gaan bekijken, zijn we meestal al ingelicht over zijn mentaliteit. Ik probeer goeie relaties op te bouwen", aldus Van Holsbeeck. "Je moet weten welke makelaars echte voetbalkenners zijn en welke louter verkopers zijn die niets van het spelletje kennen."

"In België krijgt een spelersmakelaar normaal gezien 7 procent van een transfer. Als je een topspeler kunt kopen voor een relatief laag bedrag kan dat iets meer zijn, maar niets geeft je een slechter gevoel dan een makelaar te veel betalen voor een jongen die uiteindelijk niet voldoet."

Bron: Het Nieuwsblad



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.