Nieuw Brussels stadion mogelijk in Haren

VRIJDAG, 10 MEI 2013, 07:51 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

In het kader van het Neo-project zou het Koning Boudewijn-Stadion mogelijk moeten verdwijnen. In de plaats wordt er gedacht aan een groot nieuw stadion in Haren. Dit kan echter alleen als Anderlecht mee in het project stapt.


In 2020 vindt het EK voetbal plaats in steden over heel Europa. Als Brussel er ook bij wil zijn, moet het dit jaar nog een project indienen. Twee opties liggen op tafel: een dure renovatie van het Koning Boudewijn-Stadion of een nieuw stadion bouwen, op de Heizel of elders.

De laatste optie lijkt het meest reëel. Als nieuwe locatie werd al gedacht aan de C-parking van de Heizel en een site in Schaarbeek, maar beide blijken onhaalbaar. De C-parking ligt op het grondgebied van Grimbergen en enkel een stad als Brussel kan de grote veiligheidsmaatregelen aan die bij een topmatch horen. De site in Schaarbeek brengt te hoge saneringskosten met zich mee.

Navo-site in Haren

Blijven nog over de site van de Mabru-vroegmarkt langs het kanaal en een terrein van vijftien hectare langs de Leopold III-laan, beide in Schaarbeek. Het laatste terrein heeft het meeste kans. Momenteel staan er gebouwen van de Navo, maar die zijn rijp voor de sloop. In 2015 neemt de Navo immers nieuwe infrastructuur in gebruik.

Alain Courtois, schepen van sport en eerste schepen in Brussel en groot voorstander van een nieuw stadion, is alvast gewonnen voor deze optie. "De Brusselse ring en de luchthaven van Zaventem zijn vlakbij. Bovendien ligt dit terrein niet in Evere, maar in Haren. Het maakt dus onderdeel uit van de gemeente Brussel."

Anderlecht

Het nieuw stadion moet plaats bieden aan 50.000 toeschouwers en het is de bedoeling dat Anderlecht er ook komt te spelen. Paars-wit zal het project ook mee financieren. "Dergelijk groot nationaal stadion bouwen zonder dat een club als Anderlecht het mee gaat gebruiken, dat kan niet", aldus burgemeester Freddy Thielemans.

Voetbalclub Anderlecht zou er alvast niets mee inzitten om de gemeente Anderlecht te verlaten. De verhoudingen tussen club en gemeente zijn al een tijdje niet meer zo goed. Er zijn problemen rond de gewenste uitbreiding van het huidige stadion en veel supporters klagen over de hoge parkeertarieven de de gemeente oplegt in de buurt van het stadion. Bovendien komt slechts een klein deel van de supporters uit de gemeente zelf.anderlecht-online forum